Увијек заборављени Јемен: Стотине хиљада протестује због саудијске агресије

Стотине хиљада демонстраната изашли су током дана на улице града Сане, главног града Јемена, како би протестовали против саудијске агресије на њихову земљу.

понедељак, март 27, 2017 / 08:27

Стотине хиљада демонстраната изашли су током дана на улице града Сане, главног града Јемена, како би протестовали против саудијске агресије на њихову земљу.

Велики скуп одвија се на дан друге годишњеице од почетка саудијске агресије у којој учествују и њени коалициони партнери. Службено су мета напада Хути побуњеници, за које се тврди да примају подршку из Ирана, но, у стварности масовно страдају и цивили.

Саудијска агресија започела је у марту 2015. с циљем да на власт врате свргнутог предсједника Мансоура Хадија.

Из УН истичу како се због агресије Јемен налази на рубу велике катастрофе – процјењује се како је чак 7 милиона људи у опасности од глади.

Јемен посједује битан стратешки положај, налазећи се на врху југозападног дијела Арабијског полуострва. Налази се уз главни морски пут који води од Европе до Азије, у близини напрометније линије поморског транспорта.

Сукоб у Јемену кроз историју

Милиони барела нафте прође свакодневно у оба смера, ка Медитерану кроз Суецки канал и из рафинерија нафте у Саудијској Арабији ка тржишту Азије. Јеменска лука Аден је била једна од најпрометнијих на свијету у 20. вијеку.

Ни након уједињења Јемена 1990. сукоб између сјевера и југа земље није превазиђен. Сви становници су муслимани, али је однос већинских сунита и шиита негдје око 55:45 одсто. Управо су побуњени Хути шиити, који су због репресије централне власти кренули у борбу.

услови за Хуте су се погоршали након што је Јемен 2009. постао база Ал каиде и један од највећих извозника тероризма. 2015. почео је сукоб, Хути су напредовали ка југу у заузели Сану, а предсједник Хадије, који има подршку САД, морао је да напусти земљу.

У сукоб се умијешала и Саудијска Арабија, која упркос огромном војном буџету има веома слабе резултате на војном плану у Јемену.



Оставите одговор