Циглер из УН: Трећи свјетски рат увелико траје

Савjетник Савjета за људска права УН Жан Циглер каже да је 54 милиона људи прошле године убијено у рату, умрло од глади, од загађене воде или од већ одавно побијеђених епидемија.

понедељак, март 27, 2017 / 11:26

Савjетник Савjета за људска права УН Жан Циглер каже да је 54 милиона људи прошле године убијено у рату, умрло од глади, од загађене воде или од већ одавно побијеђених епидемија.

Жан Циглер је у интервјуу за бечки дневник Курир оцијенио да је трећи свјетски рат већ у току.

Циглер је указао на то да је 54 милиона људи прошле године убијено у рату, да је умрло од глади, од загађене воде или од већ одавно побеђених епидемија.

Каже да живимо под свјетском диктатуром глобалног финансијског капитала.

"Олигарси 500 највећих концерна контролишу 52,8 одсто свјетског бруто социјалног производа. То је моћ коју нема ниједан краљ, цар, папа. Концерни нису под државном контролом и слиједе само једну стратегију – увећавање профита. А данас су у САД милијардери директно на власти", рекао је Циглер.

Указао је на то да, и поред парцијалног напретка у смањењу жртава сиромаштва, и даље од 7,3 милијарди једна милијарда људи трајно гладује, што је посљедица, како каже, "канибалског свјетског поретка".

Када је ријеч о Доналду Трампу и његовим најавама смањења учешћа у међународним организацијама, Циглер је упозорио на то да су САД највећи давалац УН, са 26 одсто укупног буџета, односно у мировним мисијама учествују обезбјеђујући 60 одсто средстава.

"Ако Трамп смањи финансијско учешће – УН ће бити парализоване", рекао је Циглер.

Истовремено је изразио увјерење да Трамп неће бити четири године на мјесту предсједника САД, оцјењујући да ће услиједити или психијатријски проблем или ће притисак бити толико велик да неће више моћи да влада.

Подношење оставке, али и изгласавање неповјерења могуће су варијанте, сматра Циглер.



Оставите одговор