Ракетни систем који је оборио невидљивог изложен на Калемегдану

Лансирна рампа 5П73 и ракете 5В27Д/У постављене су данас испред Војног музеја на Калемегдану у знак сјећања на страдале у НАТО бомбардовању.

четвртак, март 23, 2017 / 19:23

Лансирна рампа 5П73 и ракете 5В27Д/У постављене су данас испред Војног музеја на Калемегдану у знак сјећања на страдале у НАТО бомбардовању.

Представљени експонат припада борбеном комплету ракетног система С-125 (НЕВА – САМ3), којим је оборен авион „Ф-117А“ 1999. године.

– Нико није очекивао да ми тако мали у, иронично названој акцији „Милосрдни анђео“, можемо оборити невидљивог, чувеног америчког ловца бомбардер Ф-117. – рекао је државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић.

Проширењу музејске збирке присуствовали су и чланови борбене послуге трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде противваздухопловне одбране Војске Југославије оборили „невидљивог“.

Како за Танго Сикс каже командант те јединице, Золтан Дани, овај додатак постојећим експонатима у екстеријеру музеја јесте неми сведок догађаја из 1999. године:

– Ја сам поносан на ово што је урађено, јер је све мање подсетника на херојску борбу наше земље. Авион тог типа никада до сада није оборен, а они су мислили да нико не може да га открије и обори. Били су изненађени када се то и догодило, а ми задовољни што смо успели.

Подсјетимо, авион Ф-117 оборен је 27. марта 1999. године, четвртог дана НАТО бомбардовања. Авион америчког ратног ваздухопловства срушио се код Буђановаца, а пилот потпуковник Дејл Зелко спасен је од стране својих снага неколико сати након пада авиона.



0 КОМЕНТАРА

  1. И твоји су, Хасане, у Козарцу, оштетили један тенк. Мало грдније ране:

    „Iako je potvrđeno da su pojedini stražari kod Javora otvorili vatru na srpske vojnike koji su se približavali, to je ipak bio samo taktički potez kako bi se ljudima dalo više vremena da se sklone od napada. Sead Čirkin rekao je jednom stražaru na kontrolnom punktu da treba pustiti tenkove da se približe toliko da budu u dometu zolje. Na taj način je najmanje jedan tenk barem oštećen.“

  2. „И твоји су, Хасане, у Козарцу, оштетили један тенк.“

    Изгребали хаубу(куполу) ексером. 😀

    А ово горе?

    Јебеш један авион, мање више.
    Симболика је у питању, порука у коју је и свевишњи умијешао прсте.

    Задња ријеч врхунске технологије, мит најмоћније свјетске силе, тада у највећем успону и снази ..,би срушена „обичном ГРАНОМ“, и гле чуда, заврши у БУЂ – (АНОВЦИМА).
    :-oB-)

  3. drazen78bl,26.03.2017. 10:46:13[169311]
    И твоји су, Хасане, у Козарцу, оштетили један тенк. Мало грдније ране:

    Dobro.Znaci da u Javorima otvorimo muzej.Dokaz da David moze pobijediti Golijata.

    Jel stvarno moras biti tolika budala i ovdje postavljati ratne izvjestaje Kozarskog Vjesnika,kojeg je usput i Haski Tribunal u vise navrata okarekterisao kao smeće koje je imalo za cilj da opravda masovne progone i ubistva nesrba…

    Pa konju glupi(izvini sto ti tepam) to je tad i moglo proci.Javori tada nisu ni imali izgradzen put nego kozju stazi koja je vodila preko srpskih sela balta i dr.Uzvisenje je takvo da koza pase „pod rucnom“.Upravo od tih srpskuh sela Kozarac je bio i opkoljen golub nije mogao proci.

    Ma sta se trudim civilizovano sa tobom komunicirati…

    Nazalost moram mom najvecem politickom protivniku Simi ,Peri simicu priznati da je u pravu.Ti si na nivou ti sporozoma u anusu.Valjda ta golicanja u anusu te tjeraju da budes to sto jesi,dno dna.

  4. slavija, 26.03.2017. 12:03:53 [169312] Јебеш један авион, мање више.
    Симболика је у питању, порука у коју је и свевишњи умијешао прсте.

    Upravo na to sam i mislio .Cuj svevisnji.Mitomanija i koristenje boga u necasne svrhe.Koji bog odobrava silu?

    Sta ako Bosnjaci,vjernici muslimani na tom mjestu gdje je ostecena zimska SAVA guma osnuju svetiste,pa za par g, proglase da je na tom mjestu allah umjesao svoje prste.I proglase Javore od izvanrednog zmacaja,za ocuvanje vjere itd itd.,,,

    Pa pobogu bio su ratu?Jebo Izrael i Palestinu,pa svaki pedalj ce nam postati svetiste…Koji bog to je mitomanija…

    Razumijes li zasto :GRDNE MOJE RANE?

  5. jasse,2

    Не ради се овдје ни о каквом светишту.
    У борби између добра и зла, ЗЛО је завршило у БУЂ – ановцима, и шта ту има нечасно од Бога или у употреби Бога?

    Ево исправићу се – „не тврдим, МОЖДА је свевишњи умијешао прсте“…мали сам ја да тумачим његове накане

Оставите одговор