Нокија и Фејсбук померају границе преноса података

Ова два гиганта су извршили серију подводних тестова над оптичким каблом између Њујорка и Ирске, гдје су доказали снагу нове технологије која може појачати проток постојеће инфраструктуре скоро 2.5 пута.

четвртак, март 23, 2017 / 11:22

Ова два гиганта су извршили серију подводних тестова над оптичким каблом између Њујорка и Ирске, гдје су доказали снагу нове технологије која може појачати проток постојеће инфраструктуре скоро 2.5 пута.

Како програми и апликације који захтјевају добар проток података, попут 4К видео снимака и виртуелне реалности, постају доступни широј свјетској популацији, појачавање телекомуникационе инфраструктуре која их подржава постаје велики изазов.

Да би повећали капацитет и могућности подводних оптичких каблова, Нокија и Фејсбук су тестирали нову ПЦС (probabilistic constellation shaping) технологију коју развија Нокија Бел Лабс на оптичком каблу дужине 5.500 километра између Њујорка и Ирске. Тест је показао повећање од скоро 2.5 пута у капацитету него што је званични капацитет оптичког преноса тог система, што је демонстрирало могућности ове технологије у примјени на стварном систему.

Овај подводни тест ПЦС технологије користио је "обликовану" модулацију квадратне амплитуде, да флексибилно подесе преносне капацитете, скоро до физичких граница датих оптичких влакана. У овом, првом икада, експерименту ПЦС је постигао рекордну спектралну ефикасност од 7.46 б/с/Хз, што приказује потенцијал да се овај кабл унаприједи за проток од 32 Тб/с по влакну у будућности.

Тест је такође укључио успјешну подводну трансмисију која је прошла повратни пут од 11.000 километара користећи обликовану 64-модулацију квадратне амплитуде и која је постигла рекордну спектралну ефикасност од 5.68 б/с/Хз и прву демонстрацију 200 Гб/с и 250 Гб/с таласних дужина и 16-модулацију квадратне амплитуде кроз трансатлантску подводну руту користећи кохерентни ДСП у реалном времену.

Резултати овог теста ће бити приказани на конференцији о Комуникацији Оптичким Влакнима у Лос Анђелесу.



Оставите одговор