Нијемци активирали „највеће свјетско вјештачко сунце” од 149 моћних рефлектора

ЊЕМАЧКИ научници активирали су данас постројење са 149 рефлектора, названо „највеће свјетско вјештачко сунце”, за које се надају да ће помоћи у откривању нових начина за прављење еколошких горива.

четвртак, март 23, 2017 / 19:47

ЊЕМАЧКИ научници активирали су данас постројење са 149 рефлектора, названо „највеће свјетско вјештачко сунце”, за које се надају да ће помоћи у откривању нових начина за прављење еколошких горива.

Постројење „Синлајт” (Synlight) код градића Јилиха има ксенонске лампе које се обично користе за симулацију дневног свјетла којег је у Њемачкој зими мало у ово доба године.

Фокусирајући све зраке на простор површине 20 пута 20 центиметара, научници из Њемачког аерокосмичког центра кажу да ће моћи да произведу соларну радијацију 10.000 пута јачу од природне за исту површину.

Стварање толике врелине температуре ће ићи и до 3.000 степени Целзијуса кључно је за тестирање нових начина за производњу водоника, рекао је директор Института Центра Бернхард Хофшмит за соларна истраживања.

Многи сматрају водоник горивом будућности јер не загађује када сагоријева, што значи и да не би доприносио глобалном загријавању, али пошто се сам водоник не може наћи у природи, мора се направити цијепањем молекула воде, што захтјева велики утрошак струје.

Научници се надају да ће моћи да заобиђу корак са струјом тако што ће употребити огромне количине енергије која на Земљу стиже путем сунчеве свјетлости.

Хофшмит је рекао да је постројење направљено да би експерименте мањих лабораторија подигло на виши ниво.

Додао је да када научници буду савладали технику производње водоника „Синлајтовим“ зраком од 350 киловата, постројење се може додатно увећати, за индустријске потребе.

Крајњи циљ је да на крају буде могуће користити праву сунчеву свјетлост умјесто вјештачке из експеримента у Јилиху која за четири сата потроши онолико струје колико четворочлано домаћинство потроши за годину дана.

Хофшмит је признао да и с водоником има проблема, на примјер, да је веома запаљив, али у комбинацији водоника с угљен-моноксидом из обновљивих извора научници би били у стању да направе еколошки керозин за авиоиндустрију. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *