Избачена слика четничког војводе из болнице у Сплиту – мислили да је Рентген

Након што је Слободна Далмација објавила текст о слици четничког војводе на радиологији сплитског КБЦ-а, она је јутрос макнута.

четвртак, март 23, 2017 / 12:19

Након што је Слободна Далмација објавила текст о слици четничког војводе на радиологији сплитског КБЦ-а, она је јутрос макнута.

Налог је стигао од самог равнатеља болнице, др. Коље Пољака.

– Наредио сам да се слика одмах скине. Остао сам шокиран. Тисућу сам пута прошао поред те слике и мислио сам да је на њој Рентген – казао нам је др. Пољак.

Све је почело овако

Нисам могао својим очима вјеровати када сам недавно, на Клиници за радиологију КБЦ-а Сплит, гдје сам дошао направити преглед, видио објешену слику бившег четничког повјереника за Сплит, из Другог Свјетског рата, лијечника Јакше Рачића – казује за сплитски лист згрожени Жељко Чајо, хрватски бранитељ, драговољац и инвалид.

БЕЗУМЉЕ

Команданта Југословенске војске у Другом свјетском рату, Дражу Михаиловића, у Слободној далмацији називају "злогласним". Такође, револтирани ветеран каже да су "четници су највеће зло које се збило у Другом свјетском рату"

И заиста! На једном од зидова Клинике за радиологију, на самом улазу у њу, стоји објешена слика др. Јакше Рачића испод које пише како се ради о првом рендгенологу и инжењеру медицинске радиологије у Сплиту. За оне мало мање упућене или оне који мање познају историју – ништа необично, слика на зиду и ништа више, посебно јер је слика Јакше Рачића објешена покрај старог, односно првог рендгенског уређаја у Сплиту. Но за оне који познају историју Сплита, у најмању руку је неприхватљив призор.

Рођени Хваранин

– Да је тај Јакша Рачић био само лијечник, ја не бих, наравно, имао ништа против. Но, он је на почетку Другог свјетског рата приступио четничком покрету, па га је чак четнички војвода Дража Михаиловић именовао повјереником за Далмацију. И сада такав монструм краси један од зидова КБЦ-а Сплит, гдје ја као хрватски бранитељ, рањаван у Домовинском рату, који се борио против четника, морам долазити на преглед и гледати његову слику. Нечувено!

У животопису Јакше Рачића, који је рођен 5. коловоза 1868., а умро је (или је убијен) 1943. године, пише како га је Дража Михаиловић, именовао четничким повјереником за Сплит и Далмацију.

Рачић се родио у Врбању на отоку Хвару, а у Прагу, Грацу и Инсбруку студирао је медицину. Докторирао је 1900. године.

Након тога радио је у Инсбруку као асистент на Институту за опћу и експерименталну патологију. Даљњу специјализацију завршио је у Љубљани, да би 1904. отворио у Сплиту и своју клинику. Послије је догурао и до градоначелника.



Оставите одговор