Данци никоме дужни, вратили сав девизни дуг након 183 године

Једна од најбогатијих земаља свијета, Данска, ове недеље је отплатила комплетан свој девизни дуг по основу обвезница, тежак 1,5 милијарди долара.

среда, март 22, 2017 / 13:58

Једна од најбогатијих земаља свијета, Данска, ове недеље је отплатила комплетан свој девизни дуг по основу обвезница, тежак 1,5 милијарди долара.

Тако се та нордијска земља ослободила свих дужничких обавеза у страној валутипрви пут у последњих 183 године своје историје.

Како пише агенција Блумберг, прије само четири деценије када је била далеко сиромашнија, Данска се суочавала с девалвацијама и економским пропадањем.

"У раним 1980-им, Данска је била тамо гдје је сада Грчка – у економској кризи", рекао је у телефонској изјави за Блумберг Јенс Нервиг Педерсен, виши аналитичар у данској А/С банци, истичући да је "сада земља међу апсолутно најјачим са рекордно високим суфицитом текућег рачуна и јаким јавним финансијама".

Од 19. вијека, Данска се задуживала у иностранству како би финансирала све – од рата против Њемачке до изградње жељезничких пруга. Дефицит државе је растао тако брзо да је у касним 1970-им и раним 1980-им, Данска била приморана да девалвира националну валуту, круну, како би поново уравнотежила своју економију.

Званични Копенхаген је тада увео режим фиксног курса и предузео економске реформе с циљем да преобрази Данску у бастион стабилности са кредитним рејтингом ААА, који држи и данас. Реформе су обухватиле зауздавање задуживања потрошача кроз поскупљење цијене зајмова.

Данас, Данска више не мора да емитује дужничке хартије у доларима или еврима, захваљујући својим огромним девизним резервама, које користи за одбрану вриједности круне према евру. Њене девизне резерве од око 467 милијарди круна (67,5 милијарди долара) сада су дупло веће него прије десет година.

Данска централна банка је прошлог мјесеца продала 4,7 милијарди круна како би ослабила домаћу валуту, пошто су политички ризици везани за француске изборе покренули стране инвеститоре да потраже сигурност у данским активама.

Нордеа Банк АБ је објавила да би политичке напетости у Француској могле да присиле Данску да посегне за још већим интервенцијама од оних које су предузете прошле године како би се неутралисали негативни утицаји од британског гласања за излазак из ЕУ.



Оставите одговор