Тадић: Нека СНСД, ХДЗ и СДА објаве да имају већину, избаце нас и престаје мрцварење

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне Скупштине БиХ Огњен Тадић сматра да Изетбеговић, Човић и Додик уништавају сваку могућу алтернативу постојећим политичким односима у БиХ, да "мрцваре народ" и да СДС "треба да изађе из тог воза".

уторак, март 21, 2017 / 15:10

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне Скупштине БиХ Огњен Тадић сматра да Изетбеговић, Човић и Додик уништавају сваку могућу алтернативу постојећим политичким односима у БиХ, да "мрцваре народ" и да СДС "треба да изађе из тог воза".

Тадић истиче да је Српска демократска странка отворена за све опције, да жели бити странка политичких промјена и да се залаже да се уклони језик мржње и прекине с праксом конфликата.

-Ја сад имам осјећај да смо де факто, као политички фактор, ми вишак, и да се вишак односи на то да се тражи промјена дискурса политике у којој би се прича вратила на племенске односе до краја, који у први план стављају интересе политичких вођа тих наших племена. Сама Српска демократска странка треба на вријеме да схвати и да изађе из тог воза. Такође, Изетбеговић, Човић и Додик уништавају сваку могућу алтернативу, рекао је Тадић гостујући у "Новом дану" ТВ Н1.

На питање шта недолазак на сједницу значи и колико би бојкот могао трајати, Тадић је рекао да нема ограничења, нити начина да се дестимулише онај ко бојкотује сједницу.

-Ја нисам особа која ће позвати међународну заједницу да интервенише јер би то било још горе. Мислим да би најчистије било да Додик, Изетбеговић и Човић кажу да ли имају нову већину за нови Савјет министара, онда је ред да кажу да је пропао њихов пројекат и да прихвате одговорност, а ако имају, нико им неће сметати. Имамо проблем, а то је да неко мрцвари овај народ и да неко руши достојанство Српске демократске странке, казао је Тадић.

Тадић подсјећа да се Новић, Радмановић и Родић нису конкретно изјаснили који је разлог за недолазак на сједницу Представничког дома.

-Симптоматично је да водећи медији у РС који се налазе на страни владајуће коалиције нису ситуацију искористили да праве конструкцију о издајницима. То ме доводи до потребе да покушам изнијети стварне разлоге и да их не вежем за закључке НСРС, већ за најаву нових политичких околности у којима се жели нагласити да нема услова за одржавање сједнице уколико њеном радом нису присутна два делегата из СНСД-а и један ДНС-а, каже замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

Сматра да је СНСД, бојкотујући јучерашњу сједницу, желио да демонстрира да се без њих не може одржати сједница.

-Изјава Човића у којој каже да нешто не функционише је уствари оно што смо научили од Човића – да изјављује оно што мисли Додик и обратно. Српска демократска странка би заштитила оно највредније у њој а то је њено име. Наша добра ствар је да желимо да мијењамо ствари набоље у РС и БиХ и то је захтјев грађана који су гласали за нас, додао је Тадић.

Тадић сматра да, уколико јавност не буде позитивно реаговала на могућност да се успостави нова већина, онда је план да се исцрпљује јавност.

-Вјероватно је да су се та тројица људи нашли да се спасе пред изборе. Додик има мотиве за економско и социјално стање у РС и његов начин је да уништи конкуренцију. Мотив који је за Изетбеговића је очито да се мора извући из ситуације која је везана за ревизију која је била непримјерена свему ономе што је договарано 2014. и 2015. када је Савјет министара успостављен, закључио је Тадић.

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ јуче није одржана јер су предсједавајући Клуба српског народа Средоје Новић (СНСД), његов замјеник Драгутин Родић (ДНС) и делегат Небојша Радмановић (СНСД) обавијестили Колегијум да се неће појавити на засједању.



0 КОМЕНТАРА

  1. ТАДИЋ:“Ја сад имам осјећај да смо де факто, као политички фактор, ми вишак, и да се вишак односи на то да се тражи промјена дискурса политике у којој би се прича вратила на племенске односе до краја, који у први план стављају интересе политичких вођа тих наших племена.“

    Тако то бива кад изгубиш два пута изборе (2014 и 2016.год.). а глумиш власт на нивоу државе. Пристали сте д будете Бакирово оружје за рушење РС из Сарајева, а сад би да извучете дупе и још вријеђајући конститутивне народе називајући их племенима.
    На исти начин као граџаистанци из ћаршије.

    ТАДИЋ:“Мислим да би најчистије било да Додик, Изетбеговић и Човић кажу да ли имају нову већину за нови Савјет министара, онда је ред да кажу да је пропао њихов пројекат и да прихвате одговорност.“

    Невјероватна изјава!!!
    По Тадићу би Додик требао да преузме одговроност за ниво власти који је обављао Савез за промјене!?!?

    ТАДИЋ:“Изјава Човића у којој каже да нешто не функционише је уствари оно што смо научили од Човића – да изјављује оно што мисли Додик и обратно.“

    СДС као да не може прежалити што је Човић стао на нашу страну по питању ревизије.

    Одавно тврдим да је Тадић једна од највећих политичких будалетина, али да је оволика нисам вјеровао.

  2. Не треба ми ова прича, крив је Фронтал што ово објављује.
    Тадић је политичка прошлост, као и многи српској политици,без обзира којој партији припадају.
    Прелетачевић је све изјебао, нико их више неће цијенити,шансу су кроз своју, или више партија израубовали.

  3. Moj Tadiću … biti vlast znači ponekadi nekog uhapsiti, procesuirati, osuditi, ući u trag korupciji, sumnjivom novcu, pranju para, a pri tom imati inicijativu. Za 3 godine vlasti vi ste uspjeli privesti jednog đeda Pavlovića i zavrtati mu ruke po Mostaru koa nekom klinji, kao i odvesti jednu damu u pritvor zbog navodnih nesavjesnih poslova u agenciji za bankarstvo i to je sve. Nigdje ni jedne jedine presude. Tvrdim da na parlamentarnim izborima SDS neće preći cenzus što je dobro.

  4. Колико се разумијем у право, не доносе пресуде странке но судови. Можда ниједна није донесена због опструкција у Тужилаштву, захваљујући корумпираности тужилаца и судија. Није ли Салиховић ногиран, па му у ладици нашли предмете?

  5. Evo javljaju nam se i prvi politicki autsajderi.
    Taj isti Tadic je na sva zvona, a razumije se u pravo kako on kaze, kopirao politiku jos jednog politickog promasaja A.Vucica i sludjivao naciju da se pohapsiti sve sto mu dodje pod ruku racunajuci i Dodika, a ja se nalozio,nalozilo se jos stotine hiljade i on je sada vlast sto se mene tice i ocekujem da hapsi, ne zanima me kako neka hapsi i neka smrda po tuzilastvima ko onaj promasaj Mektic i neka lobira.
    „Nadjen predmet u fioci“ je isto kao kad Mekticu salju „hakeri“ poruku posle napada na Vucica u Srebrenici, otprilike, bas kao da smo mi ovce cuvali i sa tim sto su pisali Salihovicu optuznicu gdje im je glavni adut da su u njegovoj fioci nasli neke predmete, a i sa Mekticem koji laprda o njegovom kontaktu sa „hakerima“, jednom rjecju nonsens koji prolazi kod glupana pogotovo ova „nasli mu predmet u fioci“ a eto ne daju da Salihovic prica javno pred kamerama o tom predmetu.
    A tebi mali bi bolje bilo da poradis na odrastanju.

  6. Да подсјетим:

    Парламент БиХ је дводомни.
    Парламентарна скупштина има 42 посланика. Из ФБиХ долази 28, а из РС 14 делегата.
    Од 14 делегата из РС, 7 је из владајуће коалиције (СНСД, ДНС и СП), 6 је из СзП, а један из СДА. Овај дом нема прописану националну заступљеност него ентитетску. Да би нека одлука прошла, мора се обезбиједити најмање 1/3 гласова из сваког ентитета.
    Обе коалиције из РС имају довољно посланика да обезбиједе ентитетску трећину.

    С обзиром да се Савезу за промјене прикључио и посланик СДА можемо рећи да је однос снага из РС у том дому изједначен (осим ако није било неких папака, не пратим довољно).

    Дом народа се састоји од 15 делегата, по 5 из сваког народа. Дом одлуке доноси простом већином, с тим да и овдје мора бити 1/3 из сваког народа, односно најмање двоје делегата. У овом дому од коалиција СНСД-ДНС-СП има 3 делегата, а СзП два, што је довољно да одлука прође.

    У Парламентарној скупштини од 42 делегата Бошњаци обично имају апсолутну већину од 24-25 делегата што је довољно да донесу било какаву одлуку ако успију за своје интересе наћи 5 посланика из РС (обично је један из СДА, па су им потребна још 4 Србина). У том дому им Хрвати нису битни.

    У Дому народа им је битно да имају два Србина и два Хрвата под контролом и свака одлука пролази.

    Шта ради Бакир?

    У циљу да омаловажи РС и вољу народа у њој, он бира оне који су изгубили изборе, али не толико да му не могу обезбиједити поменуте трећине. Ти које је Бакир узабрао да му чине потребну трећину су итекако свјесни да једино кроз Дом народа, и то недолажењем на сједницу, изборни побједник из РС може зауставити штетне одлуке.

    То легитимно политичко средство које је једино остало за одбрану РС, очекивано, Изетбеговић и СДА називају блокадом и опструкцијом, али је зачуђујуће да је у томе радикалнији Огњен Тадић од Бакира Изетбеговића.

    Младен Иванић се мудро измакао јер га Бакир не може смијенити, ни у једном дому нема ни једног делегата, а онда да двије изјаве у којима, за разлику од Тадића, за блокаду државе оптужи Изетбеговића и односе у ФБиХ, јебе СДС и не вади.

    С обзиром да на ову вијест нисам прочитао ни један коментар који оправдава понашање СДС-а, изгледа да је и најзадртијим телалима јасно о чему се ради.

  7. „Шта ради Бакир?

    У циљу да омаловажи РС и вољу народа у њој, он бира оне који су изгубили изборе“

    Бакир је исти бабо. Бабо Алија је 1998. изабрао оне који су изгубили изборе, у циљу да омаловажи РС и вољу народа у њој.

    http://www.oldschool-samp.com/slike/images/alijadodik.jpg

    Драгуљче ми посудио. Драгуљче, хвала!

  8. Чини ми се да сам био врло јасан.

    Коалиција СНСД-ДНС-СП је освојила 42 посланичка мандата у НСРС, што чини апсолутну већину.

    Коалиција СНСД-ДНС-СП је у Представничком дому ПСБиХ освојила 7 од 14 мандата. Ту је резултат неријешен, ако се Савезу за промјене дода СДА-ов посланик.

    У Дому народа ПСБиХ од 5 делегата та коалиција има 3.

    Дакле, овдје се ради о апсолутним побједницима избора, а не као 1998.године када су СДС и СРС имали релативну већину. Разлика између апсолутне и релативне већине је огромна, нарочито квалитативно.

    Тог јануара 1998.године је предсједница РС смијенила министра унутрашњих послова, а премијер Гојко Кличковић је одбио да ту смјену изврши и увео владу у кризу.

    Да би се избјегла криза ишло се на компромисно рјешење да владу састави Младен Иванић, а та влада не би била ни Крајишникова ни Плавшићкина, него прелазна до јесењих избора. Међутим, СДС је слагао Иванића и на самој сједници му је ускратио обећану подршку. Та влада би трајала 10 мјесеци до избора.

    С обзиром да СДС није хтио концентрациону српску владу, а Плавшићка није хтјела да одустане од смјене министра унутрашњих послова, Додик је улетио као рјешење кризе.

    Према томе, фурунџија је помијешао бабе и жабе јер се овдје радило о посланицима у НСРС у којој није могуће укидање ентитетских надлежности, па тиме није било опасности за РС.

    Ја указујем на то да је Бакиру Изетбеговићу довољно да нађе 1/3 послушних Срба у Сарајеву и може радити што хоће.

    Овај покушај да се Вуканове фатаморгане представе као некакав доказ о Додиковој сарадњи са Алијом би био смијешан да није жалостан.

  9. Чика Симо – Рајко, фурунџијо стари, заборавили сте написати да Додик није био 1998. српски компромис него су га изгласали посланици странака на чијем челу су се налазили Алија, Харис и Златко лично. Коалиција СЛОГА је без њих била далеко од 42.

    Укидање надлежности није било у надлежности РС, али се овдје не говори о избору посланика већ Владе РС, а баш Влада РС на челу с Додиком отпочела је праксу преноса надлежности: Таблице, пасоши, укидање платног промета са Србијом, губитак Брчког,… Баш због тога је Алија хвалио Додика у цитираним изјавама и позвао Србе да бирају њега, а не СДС.

    Дакле, преко 60% Срба је тада гласало за СДС и СРС РС, али је Алија изабрао оне који су изгубили изборе.

  10. Како добра изјава, мала доза политиканства за сладокусце, слушај ово болан (ријеч је о Закону о акцизама на нафту и нафтне деривате од чије, између осталог, промјене и усвајања зависи наставак аранжмана са ММФ-ом):

    Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković kazala je da je Fiskalno vijeće već usaglasilo prijedlog koji bi se trebao naći u parlamentarnoj proceduri.

    „S obzirom na to da je u svemu učestvovala i premijerka RS-a Željka Cvijanović i da je dala podršku, ja ne vidim razlog zašto to ne bi podržali. Naravno, pod uslovom da učestvujemo u radu sjednice“, kazala je Marković.

    Подржат ћемо то, вели Милица, јер смо се тако договорили (РС и ФБиХ, Фадил и Жељка, СНСД и СДА) и јер нам треба та лова од ММФ-а к’о пустињи киша, повећат ћемо акцизе, поскупит ће нафта преко леђа грађана БиХ, АЛИ САМО АКО СЕ МИ ПОЈАВИМО НА СЈЕДНИЦИ И ГЛАСАМО ЗА ТО ЗА ШТО СМО СЕ ДОГОВОРИЛИ!

    А Босић је већ рек’о да СДС неће подржати измјене и надопуне Закона о акцизама (неће ни СДП, видјет ћемо ко још…).

  11. „Nećemo glasati za akcize koje će doći u Parlament. SDS nije učestvovao u pregovorima u vezi sa akcizama. To su radile Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije“, rekao je Bosić, dodavši da će za ostale stavke glasati po sopstvenom nahođenju.

    https://www.rtvbn.com/3857775/bosic-necemo-glasati-za-akcize

    Опет лаж из СДС-а!

    Савјет министара је преузео обавезу да предложи закон о акцизама око којег се усагласе и ентиттетске владе. Владе су се усагласиле.

    Биће занимљиво видјети како ће се понашати ХДЗ, СДА и СББ.
    Ако они не буду гласали то ће значити да су гласали и против своје федералне владе. Ако буду гласали за акцизе СДС је ту небитан јер својом снагом у парламенту не може оборити ни једну одлуку, али увијек може послужити да се обезбиједи ентитетска трећина за одлуку или кворум који омогућава одлуку у другом кругу гласања.

  12. Управо због овога што ја пишем имам нападе од фурунџије и Ратиа који су нашли проблем што сам ја некад имао неки ник по неком познатом спортисти, а који сам користио само онда када сам био банован због пријава овог двојца.

    Тиме желе да занагле лако доказиву чињеницу да СДС лаже и да у зПарламенту БиХ представља само средство за обезбјеђивање ентитетске трећине. Нису чак ни језичак на ваги као што је то био Шукало са 260 гласова.

  13. drazen78bl, 23.03.2017. 23:07:06

    “Чика Симо – Рајко, фурунџијо стари…“

    Јел’ ово то твоје чувено спрдање …хахахаха?!

    Ти си на Фронталу обиљежн као фурунџија и то ће тако остати. Џаба се копрцаш.

  14. drazen78bl, 23.03.2017. 23:07:06

    “Дакле, преко 60% Срба је тада гласало за СДС и СРС РС, али је Алија изабрао оне који су изгубили изборе.“

    Опет покушај подвале!

    За избор Владе РС не гласају само они које су изабрали Срби. СДС и СРС јесу имали већину српских гласова, али им тај број гласова није био довољан да освоје апсолутну већину свиг гласова.

    Коалиција СНСД-ДНС-СП је 2014.године освојила апсолутну већину, а то је велика разлика у односу на релативну већину коју су ономад имали СДС-СРС.

  15. Може се мутити вода колико хоћеш, али акцизе предлаже Управни одбор УИО, а у њему ентитетско представљање. Господи из СНСД план о плавом дизелу квари мућке са регресираним горивом, а да су мућке довољан је поглед на малопродајне цијене када дође сезона.
    Али када су могли да отрпе Џаферовића да би Шпирке добио позицију у Комисији за обавјештајне и безбједносне послове, ваљда ће Милица и пензионерка у више наврата, моћи да смогну снаге да изгласају намет.;)

  16. Чика Симо, свима је познато да сте не само фурунџија већ и највећи козојебац. То ће тако и остати, јер сте обиљежени. Какав јадник?! Сабијемо га аргументима у ћошак и онда етикетира. Матори козојебац. 😛 А покојном Жеравици се кости преврћу.

  17. drazen78bl, 24.03.2017. 10:18:30

    “Какав јадник?! Сабијемо га аргументима у ћошак и онда етикетира.“

    Којим аргументима, о чему ти уопште расправљаш?
    Није тема да ли Симо има резервни ник када га банују или не.
    Ја сам то још давно рекао. Није срамота имати ник са именом Ранка Жеравице. У чему је проблем?

    Тема овог поста је Тадићева изјава да би СДА, ХДЗ и СНСД требали рећи да ли имају већину у Сарајеву.

    Ја сам на то написао свој коментар, а ти ниси дао ни један контрааргумент да нисам у праву, него си скренуо расправу на неке небитне ствари, а већ се види да си скроз одлијепио.

    Ти си фурунџија и тог се не можеш ријешити.

Оставите одговор