Мађарска забрањује Хајнекен због петокраке

Заштитни знак пиваре Хајнекен, црвена звијезда, може постати жртва покушаја мађарске владе да забрани употребу "тоталитарних симбола" који симболишу године нацистичке окупације и комунизма.

уторак, март 21, 2017 / 14:17

Мађарски парламент започео је расправу о приједлогу закона према коме би коришћење симбола као што су кукасти крст, стреласти крст, срп и чекић и црвена звијезда у комерцијалне сврхе представљали кривично дјело.

Предузећа која користе симболе могла би да буду кажњена новчаном казном у износу од седам милиона долара, док би запосленима претила затворска казна.

Влада премијера Виктора Орбана сматра да има "моралну обавезу" да забрани комерцијалну употребу "симбола тираније".

Стручњаци кажу да, ако овај закон буде усвојен, пиварски гигант Хајнекен може бити приморан да промијени свој лого, црвену петокраку звијезду. Компанија има овај лого готово од оснивања у другој половини 19. века, ипак тек 1930. године звезда је постала црвене боје.

Вјерује се да петокрака звијезда представља пиварски симбол за различите фазе процеса производње пива. Међутим, црвена звијезда је такође један од главних симбола совјетског комунизма, а коришћена је и од стране комунистичког режима у Мађарској.

Како преноси "Раша тудеј", портпарол мађарске владе, Золтан Ковач, је рекао да би на основу овог закона, Хајнекен пиво са садашњим логом могло да буде забрањено у тој земљи.

Замјеник премијера Жолт Шемјен изјавио је да Хајнекенова црвена звијезда очигледно представља политички садржај.

У последње вријеме, неке постсовјетске државе и чланице бившег Источног блока су започеле процес декомунизације, који у неким случајевима укључују и забрану комунистичких симбола.

За разлику од нацистичких симбола, комунистички симболи нису забрањени у Чешкој и Румунији. С друге стране, пољски парламент је забранио употребу нацистичких и комунистичких симбола, али је Уставни суд пресудио да та забрана није у складу са уставом те земље.



Оставите одговор