Биографија и теорије завјере: Преминуо милијардер Дејвид Рокфелер

Милијардер Дејвид Рокфелер преминуо је у 101. години. Он је био амерички банкар и један од најбогатијих људи на свијету, према подацима часописа Форбс, вриједност његове имовине је око три милијарде долара.

уторак, март 21, 2017 / 08:55

Милијардер Дејвид Рокфелер преминуо је у 101. години. Он је био амерички банкар и један од најбогатијих људи на свијету, према подацима часописа Форбс, вриједност његове имовине је око три милијарде долара.

Рођен је у Њујорку и намлађи је од шест синова Џона Рокфелера јуниора, сина Џона Д. Рокфелера сениора, оснивача нафтне компаније Стандард Оил-а.

Током живота је Дејвид Рокефелер успио је да оствари утицај достојан наслијеђа једне од најмоћнијих капиталистичких династија у историји.

Једна од најпопуларнијих теорија завере је да је оборио рекорд као особа која је највише пута имала трансплатацију срца. Говорило се да је имао чак седам трансплатација и да је последњу обавио прошле године. Осим што не постоји ниједан релевантан извор за ове вијести које се појављују на опскурним медијима, довољно је подсјетити да постоје и други органи због чијег отказивања стаје живот. Најважнији су они који луче хормоне који покрећу животне функције. Довољно је то за сумњу да је за ову теорију изабрано срце као орган који носи значајну симболику.

Компанија "Стандард Оил" у центар пажње дошла је због противзаконитог стварања монопола 1911. године, када је одлуком власти САД била присилно раздијељена на 34 компаније.

Дејвид Рокфелер је веома често улагао новац тамо гдје је био и интерес Стејт департмента. Још прије више од 40 година није крио велиику жељу да постане министар иностраних послова Сједињених Држава.

Имао је огроман утицај у свијету и дио је последње генерације која је концентрисала новац и моћ само у најужем кругу породице.

Како преноси АП, састао се са више од 200 шефова држава у више од 100 земаља свиета током каријере, а често је дочекиван као и да је сам највиши државни званичник.

Оженио се Маргарет Меграт 1940. године и иза себе је оставио шесторо деце. Супруга му је преминула 1996. године.

Дјетињство је провео у миљеу обиљеженом неизмерним луксузом – деветоспратна кућа Рокфелерових била је најскупље и најлуксузније здање у Њујорку, а породица је посједовала још неколико двораца.

Дипломирао је 1936. године на универзитету Харвард, након чега почиње да ради у породичној банци у Лондону и похађа постдипломске студије на једнако угледној Лондон школи Економије – која у то вријеме прима од Рокефелерових тако значајну финансијску потпору да ЛСЕ добија надимак "Рокфелер Бејби".

Докторат из подручја економске науке стиче 1940. године на универзитету у Чикагу, установи коју је 1890. године основао његов отац Џон Д. Рокефелер.

Године 1940. године ради у градској управи Њујорка, уз славног градоначелника Фјорела Ла Гардију: службено је радио као приправник, али му је додијељен кабинет који је иначе користио замјеник градоначелника.

Током ИИ светског рата служио је у војној обавештајној служби, на пословима везанима за економску шпијунажу; крај рата је дочекао са чином капетана.

Од 1946. до 1981. године био је главни извршни директор у "Чејс Менхетн" банци (данас Џеј Пи Морган енд Чејс Банка), водећој свјетској банци и упоришту династије Рокефелер из времена Стандард Оил.

Дејвид Рокефелер је 1954. године покренуо Билдерберг групу, а 1973. године основао је Трилатералну комисију. Утицај тих удружења на свјетска кретања је велик, али не до краја препознатљив.

Међу многим филантропским активностима Дејвида Рокефелера је и "Дејвид Рокфелер Центар за студије Латинске Америке", који дјелује у окриљу универзитета Харвард (с канцеларијама у Латинској Америци). Овај Центар основан 1994. године настоји да осигура мултидисциплинарни увид у стварне друштвене и економске процесе у Латинској Америци, и повеже научнике и студенте из САД с онима у Латинској Америци.



Оставите одговор