Раскол продубљен, оснива се нова Привредна комора РС?!

Недавно изабрани предсједник Подручне Привредне коморе Бања Лука (ППК БЛ) Дамјан Давидовић, као и предсједник Скупштине Бранко Ђуђић смијењени су на јучерашњој Скупштини ППК БЛ послије свега 25 дана проведених на челу ове установе.

понедељак, март 20, 2017 / 08:40

Недавно изабрани предсједник Подручне Привредне коморе Бања Лука (ППК БЛ) Дамјан Давидовић, као и предсједник Скупштине Бранко Ђуђић смијењени су на јучерашњој Скупштини ППК БЛ послије свега 25 дана проведених на челу ове установе.

Огорчени овим потезом делегата, власници приватних компанија из бањолучке регије уз чију подршку су Давидовић и Ђуђић 20. фебруара дошли на чело коморе, најављују формирање нове Привредне коморе која ће окупљати углавном представнике реалног сектора, односно приватних предузећа.

Дио делегата који је био против смјене Давидовића и Ђуђића јуче је напустио скупштинско засједање, а иницијативу о формирању приватне Привредне коморе јуче је најавио Марко Кнежевић, власник компаније „Кнежевић Ентеринг“ из Трна.

Он је преко друштвене мреже „Твитер“ најавио да ће се „на иницијативу огромног броја привредника из свих дијелова Републике Српске хитно основати приватна Привредна комора РС“.

„Ову јавну остављамо јавним предузећима. Привредна комора је нажалост сахрањена. Тамо сад мешетаре јавна предузећа, „привредници“ конектовани на разне буџете и паразити“, написао је Кнежевић.

Власник предузећа „Крајина клас“ Саша Тривић који је био на челу групе привредника уз чију подршку је 20. фебруара смијењен дотадашњи предсједник ППК БЛ Горан Рачић и изабрано ново руководство није желио за медије да говори о детаљима са јучерашње сједнице Скупштине и о томе зашто је дио привредника који су заједно с њим подржали избор новог руководства коморе преко ноћи окренуо ћурак и гласао за смјену Давидовића и Ђуђића.

„С обзиром на данашња дешавања у ППК БЛ немам коментар и нећу давати никакве изјаве. Нека закључи ко шта хоће. Хвала“, огласио се на твитеру Тривић.

С друге стране, бањалучки адвокат Александар Сајић који је изабран за предсједника Скупштине каже да је јуче коначно одблокиран рад бањалучке Подручне коморе, али истовремено и Привредне коморе РС јер се у њој због неизбора делегата није могао одржати изборни процес.

„Предсједник ППК БЛ је смијењен због кршења Статута и изборних правила, јер је заобишао Изборну комисију. Он је предложио делегате за Скупштину Привредне коморе РС који нису добили одобрење Изборне комисије“, рекао је Сајић.

Према незваничним информацијама дио делегата који је прије 25 дана подржао избор новог руководства коморе промијенио је мишљење под директним политичким притиском из самог врха власти у Српској и пријетњама да њихова предузећа „неће добијати никакве послове са државом“ уколико не подрже смјену недавно изабраног руководства ППК БЛ.

Подсјећамо, „рат“ два супротстављена табора привредника око избора новог руководства ППК БЛ трајао је данима, а окончан је 20. фебруара када је Дајман Давидовић у трци за предсједника побиједио јединог противкандидата и дотадашњег предсједника Горана Рачића. Међутим, Дамјановићев тријумф је био кратког даха, исто као и надање привредника да ће успјети да се отму из раља политике.

На Скупштини ППК БЛ јуче је изабран Управни и Надзорни одбор, те изабрани делегати за изборну Скупштину Привредне коморе РС, те делегати за скупштине гранских удружења при Привредној комори РС.

У наредном периоду биће расписан нови конкурс за предсједника и потпредсједника Подручне Привредне коморе Бања Лука.



Оставите одговор