Храбар приједлог: Борачка давања преусмјерити на породиље

Нико, од нас, није у Рововима био за паре. Били смо по разним основама. Добровољно, свјесно и савјесно. Јер нисмо имали никакву везу. Јер нисмо имали пара да подмитимо какву комисију или дијагнозу. Јер нисмо имали стечен капитал или свјеже опљачкан, да глумимо донатора.

понедељак, март 20, 2017 / 08:38

Нико, од нас, није у Рововима био за паре. Били смо по разним основама. Добровољно, свјесно и савјесно. Јер нисмо имали никакву везу. Јер нисмо имали пара да подмитимо какву комисију или дијагнозу. Јер нисмо имали стечен капитал или свјеже опљачкан, да глумимо донатора.

Пише Рајко Васић

Али нико од тих бораца, није у рову очекивао паре послије рата, златну кашику, црвени тепих и десет дулума Шуме Радована Караџића. Српског политичког фолера којег ни Вучић никада неће надмашити. Џаба му дајете мандате и власт.

Република Српска, која је из Рата изашла као Република Сиротињска, уништена с вана и изнутра опљачкана, учинила је, до данас, много за борце.

Изграђено је на хиљаде станова.

Давана су и дају се огромна средства на мјесечном нивоу.

Држава Српска је добротворна јер је широке руке у свему. То је многима мало, и то није ништа. Али Српска није Америка. Добротворна је јер толерише и хиљаде лажних бораца, хиаљде лажних инвалида који су пуни гелера а никад експлозију нису чули.

Борац је само онај који је био на Првој Линији. Није борац војни полицајац, чувар затвора нити донатор.

Изван Зоне Борбених Дејстава не признајем ни Бога ни Богородицу. Али. Признаћу да је то дуг Српске. Мада нема никаквог оправдања.

Мој дјед са мајчине стране, погунио је 45е у Партизанима. Остала су малољетна дјеца иза њега. Добио само Споменицу и мјесто са сликом, у књизи Носилаца.

Оно што је спорно у Борачком Сегменту, укључујући организацију и давања јесте.

Борци се држе у гету. Борци нису пчелари, возовође или синдикат административних радника. Па да их се држи у тору Организације.

И да се на тој организацији одржава један танки манипулативни слој. Који борце вода по улицама, ко да су скретничари.

Производња готована. Држава треба да даје паре а ја не треба да се тргнем. Ни моја дјеца. И да, кад год нађем згодно мјесто, јебем матер Држави и Власти.

Много бораца сам видио од 1. новембра 91. до пред Први Мај 96е. Ниједан није дошао из глади и ни један се није вратио у глад.

Зашто понижавамо те људе и мислимо да немају од чега да живе. Да им нека цркавица, која је сада и нередовна, значи опстанк у дивљој природи.

Манипулације. Многи су случајеви давања станова породицама погинулих а задржавања претходног смјештаја, одбијања да се прихвати посао јер се губе примања за погинулог мужа. Манипулације избјегличким несрећама. Манипулације свим и свачим.

Пошто је стамбено збрињавање завршено, вријеме је да се потпуно преуреди систем борачких давања.

То значи да се морају издвојити категорије као што је погинули хранилац породице, инвалид који је онемогућен у нормалном животу, од оних који стално нуде гелере на напипавање, кад се запију у кафани, а које нико није напипао, и оних који су носали бијеле опасаче по градовима, глумећи страшме специјалце војне полиције. И од оних који су Борци Прве Категорије, а који раде.

Та средства су огромна. Не рачуинајући станове, помоћи за споменике и слично, ради се о стотинама милиона марака годишње.
Упоредо, имамо ни десет хиљада новорођенчади. Они су Првоборци, пизда вам матерна. Нисам ја. Српска мора у најкраћем року учинити та преусмјеравања средстава.

Свакој трудници треба дати плату и стаж, ако није запослена. А ако је запослена, мјесечни додатак. Свакој породиљи, поред плате и стажа, дати средства за одјећу и храну Новорођенчета. Најмање двије године. Сваком дјетету треба дати бесплатан вртић.

Наш циљ мора да буде 15.000 или 20.000 новорођенчади годишње.

Не ради тога да Срби не изумру и слична срања, већ да друштво овдје може нормално да функционише. То мора да буде конретан Рат за Новорођенчад.

А не да политичке странке серу о томе како изумиремо, како ћемо те и те године бити мањина, како нас прекрива бијела куга. Као да неког живог данас занима шта ће бити стодвадесет година послије његове смрти.

А не схватају суштину проблема и не виде рјешења. Њима то само добро дође у опозиционој борби.

Као што је Есдеес јуче, прекјуче, телалио на ту тему. Какве будале.

Као, Власт је крива што нико не рађа дјецу. Као да је то проблем само у Српској.

Огромни су проблеми Јапана. Јер им је становништво све старије. Значи нема младих. То нема ко да финансира и опслужује. Додуше они имају пара па праве роботе да увесељавају по старачким домовима.

Када су вијећали, горе на небу, прије него што су постали свеци, како да Мајка занесе а да је нико не јебе, симпозијум је трајао седам дана. Док Иван, касније Свети Иван Златоусти, није рекао То без Курца неће ићи. А Марија поскочи Е, уста ти се позлатила.
Несвети Рајко данас може да каже То ни са Курцем неће ићи.

Потребне су Паре.

Власт, било која, мора веома брзо да крене у такво реструктурирање. Борцима је то лако објаснити. Само треба искључити слој манипулатора и кајмакџија. 0 КОМЕНТАРА

 1. Могао си Рајко навести успут и конкретнију адресу коме је ово упућено, па да онда озбиљније разговарамо?!
  Овако само констатујеш оно што је годинама већ општепознато, тиме само иритираш, заговараш погубну причу и принцип КО ЈЕ ЈАМИО, ЈАМИЈО…итд , видљиво је то јако.
  😛

 2. Ne3 znam zašto je ovo hrabar prijedlog??? Mi borci smo i onako g…. koja gazi kako ko stigne pa jedan više ili manje ne znači ništa a što se samog predloga tiče ima puno adresa na kojima se uživa u prihodima koji su stečeni bez krvi i znoja pa neka ide tamo uzeti a može pošeti od bajinog čopora

 3. Drug RV je pravi komunista i to tvrdokorni. On zamišlja rat kao revoluciju, pa kaže da su svi branili ognjište. On zaboravio da je Republika Srpska bila organizovana kao država, da je imala Zakon o vojsci i da je zakonom uređeno učešće u ratu. On smatra da niko nikome nije ništa dužan, a da je odbrana naprimjer Elektroprivrede jednaka odbrani nekog ognjišta ili livade.

  Čega su se sve borci odrekli u ratu u pogleu prava propisanih zakonom teško je nabrojati, ali to se nekako i moglo pravdati ratnim uslovima. No zašto borci treba da se odriču u miru, da im se nadoknadi barem ono što im je u ratu pripadalo, a nis dobili, ostaje nejasno.

  Tipična zamjena teze. I u stili povampirenog tajkunskog komunizma, ideologije u kojoj se uzima lopatom dok se priča komunistički, od jedinstva do jednakih stomaka.

  U situaciji u kojoj jedan režim ne poštuje svoje borce, a zakon je donesen da borci ne bi potpali pod subjektivno tumačenje učinaka, kao što je navodna dobrovoljnost u odbrani ognjišta, a derzerteri umiru od smjeha, ide se i na ukidanje zakona.:P

 4. Борце је власт оставила без посла.

  Борци треба да мисле ко ће их вратити у фабрике, ко ће повратити угашених преко 80.000 сеоских домаћинстава од рата, до данас, самоодрживих домаћинстава која су затворена безочном спрегом политичке и увозне мафије.

  У тексту има доста истине, само има један проблем, ево по сегментима.

  -борачка имала око 130.000 чланова, нека је 20% слагало да је прва категорија није од велике штете, довољно је да су одржавали домове здравља, електроводове, телефонске линије, да су кулали ручак војсци, одржавали возни парк, чували складишта, да су………………
  Били су у ратној зони и гледали ратне несреће, често сахрањујући своје рођаке или комшије, то је већ за цијенити, јер стрес ратни имају сви, борци наравно највише.

  Ја хоћу да питам Рајка , као генсека који је створио политичку партију од како он каже 176.000 чланова.
  Хоћу да питам њега и његове партијске другове, као што хоћу да питам СДС и ПДП, који су вршили власт прије рајкових.

  Питам вас господо:“ Шта серете о борачким правима, о борачким категоријама, о рађању дјеце, о социјалној правди, питам вас шта серете ви сви заједно, кад сте боре оставили без фабрика и посла, затворили за 20 година година 80 хиљада самоодрживих пољопривредних домаћинстава, све са спрегом увозних лобија и неких страних битанги, част изузецима?“

  Јебеш ти то што Рајко нешто данас констатује, битно је да сте ви стварајући армију политичку, уништили једину моралну организацију у Српској, управо кроз куповину републичких и локалних борачких лидера.

  Намјестили сте папцима добре удовице, дали аутомобил и увалили га, умјесто за машину, у канцеларију.
  Дали им неки стан и пустали да повремено на вас коју лошу кажу, све док их нисте довели до тога да се они вама морају да правдају, зато што сте их оставили без посла и достојанства.
  ДОВЕЛИ СТЕ БОРЦЕ ДО ШТОКХОМСКОГ СИНДРОМА, ИЛИ СИНДРОМА СИЛОВАНЕ ЖЕНЕ КОЈА ПРАВДА СИЛОВАТЕЉА.

  Политика је довела до тога да се борци свађају између себе ко је која категорија, а политичари их завадише и оставише без посла, част изузецима.

  Зато немој да нико сере о борачкој популацији ко се бави политиком, поготово они који су се као Рајкула 15 година питали, јер ћу га сваки пут кад помене борачке муке набити на курац.

 5. Лера,
  Зар мислиш да Овога, као и оне у чије име наступа боли Q и за народом и за наталитетом и за државом и за…,
  Управо како „фронт“ написа, они се сада церекају и умиру од смијеха.

  Да је другачије, имали су више од деценије на власти да пораде на томе. Имали су и времена и чиме. Када су се намирили и за своју праунучад, обезбедили резервне позамашне и положаје и домовине и рачуне, проћерали све кроз гузицу како рече наш друг Симо, сада се као сјетили да би мало требало и о овим стварима и „држави“.
  Ма како да не?!

 6. Зашто отимати од бораца, па дати дјеци? Зашто не отети од бескорисне администрације, па дати и дјеци и борцима?

  Како добро запази „фронт“, онај ко се није јавио на војни позив био је кривично одговоран, тако да је мало ко био добровољац. А и да јесте, треба поштовати. Они су дали животе, дијелове тијела, здравље, најбоље године, остављали малу дјецу, жене, мајке, ишли тамо гдје они који су у врху политике (и њихова дјеца) нису. Српска то мора платити, јер их је Српска и послала у рат.

  Ово да се даје дјеци и мајкама првих година живота дјетета, а у вишечланим породицама до краја школовања, је идеја коју сам ставио у предизборни програм нестраначке листе „Сви за Бањалуку“ још 2012. године. Демографску катастрофу можемо зауставити само ако платимо људима да праве дјецу и да се задрже на селу.

 7. Сулудо је коментарисати овако сраман текст.

  Оно што истински вријеђа је Фронталов наслов, којим се овакве бизарности промовишу и оцјењују као ХРАБАР чин!

  Па како бисте, господо са јединог српског портала(!) накитили и насловили, да је друг Васић, којим случајем, позвао да његови партијски ‘саборци’ престану красти, или да бар мало лаганије завлаче руку у државну (нашу) касу?
  Ако храброшћу одликујете приједлог да се потпуно обесправе заслужни а осиромашени и понижени, људи без перспективе, без шансе да се запосле и прехране породице, и још горе, без икакве шансе и наде да (поред лицемјера, дупеувлакача и полтрона, поред обијесне дјеце политичара и профитера) запосле честиту дјецу и доживе, какву-такву, сатисфакцију – којим епитетом бисте окитили претходну идеју?

  Ваљда живимо у истом времену и простору, ваљда смо свједоци истих догађаја, ваљда су вам доступне информације према којима се, на годишњем нивоу, краду милијарде (утајом пореза, крађом природних богатстава, на изградњи разних инфраструктурних објеката…), а ипак треба промовисати проблематизацију неколико милиона које, на кашичицу, добију ЗАСЛУЖНИ грађани. Како бисте крстили апел да се украдена средства преусмјере, и породиљама, и борцима, и за лијечење обољеле дјеце, и…? Кукавичким?!

  Знате ли господо да прозвани често немају ни здравствену заштиту?
  Знате ли да (стварним) инвалидима након двадесет година смањују проценте инвалидности, а тиме и примања и средства за егзистенцију? Ако не, ево свједочим да сам (према налазу комисије) феномен, и да су ми се органи, мимо свих медицинских законитости и сазнања, значајно регенерисали. Хвала Богу. Још двадесетак година и опет ћу бити потпуно здрав!

  Знате ли да, скоро па не постоје случајеви у којима је проведен закон(!) и борачким категоријама обезбијеђена (законом загарантована) предност у запошљавању?

  И пошто Васић не зна за стид, СТИД ВАС БИЛО.

 8. Рекао сам да нећу коментарисати због изругивања приче о трећем блоку прије пар седмица.
  Ово баш морам.
  Можда је овај наслов портала био двосмислен, не знам, али знам да је Васић направио овим невиђену штету СНСД.
  Ратио је рекао детаље. а апостроф је на себи својствен начин, као и у колумни о младим, био директан.
  Срамота је да било који политичар и партија која је била на власти за вријеме приватизације,па био то и Рајко Васић као борац, причају о правима бораца и нешто предлажу.
  Мислим да се борачка организација мора добро замислити над својим радом.
  Десетине хиљада бораца и њихове дјеце је без посла и перспективе.

 9. Очекујемо с нестрпљењем став о „партизанији“ чика Симе Ороза који се овдје представио као Рајко Васић. 😉

 10. Фурунџија је опсједнут Симом Орозом.
  Треба то лијечити.
  Да сам знао да ће до овога доћи не бих ударао до јаја.

 11. Nije Rajko ovo pisao bez veze. „Probna vožnja“ je započela. Plašim se da će borci ubrzo ostati bez boačkog dodatka , a mnogi invalidi bez invalidnine. Pravila igre diktira onaj ko potpisuje ček. Ali bez brige , ako do toga dođe rukovodstvo boračke organizacije će napisati protestno pismo.

 12. Чика Симо, лажно сте се представили именом чика Рајка Васића, па ја сад провоцирам да вас тужи због лажног представљања. Ако не тужи, онда значи да сте ви заиста чика Рајко, што је погубно за власт, јер сте величали Чеду и Чанка, НАТО пакт, декларисали се као „хомчина“….. А имате исте ставове према правима бораца. 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *