Додик: БиХ је неодржива, али неће бити сецесије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик синоћ је, у програму сарајевске телевизије Фејс, рекао да сигурно неће бити било какве сецесије или отцјепљења Републике Српске

субота, март 18, 2017 / 00:45

Предсједник Републике Српске Милорад Додик синоћ је, у програму сарајевске телевизије Фејс, рекао да сигурно неће бити било какве сецесије или отцјепљења Републике Српске

"Референдума о сецесији неће бити и то знају сви они који мене нападају и хоће да ме прогласе кривим. Политички став мој и моје партије (СНСД) далеко је од тога плана. На дневном реду Републике Српске није сецесија или било какво отцјепљење", изричит је био Додик.

Изјава о сецесији је потенцијално значајна, јер се Додик нашао на удару санкција САД наводно и због документа СНСД у коме стоји да ће се 2018. одржати референдум о независности Српске. 

Додик је изјавио да БиХ не може у политичком смислу да преживи, али да није једини који о томе говори.

– Ако и буде некад неког разлаза, онда то мора да иде на миран начин, без пријетњи. Увијек сам говорио да сам за изворни Дејтонски споразум и то је сасвим легитимна политичка позиција у којој и Дејтон и Устав морају да се поштују. Легитимна је ствар да се Срби, Бошњаци и Хрвати у БиХ договорају без утицаја странаца – нагласио је Додик. 

Додик је рекао да су му појединци из бошњачког врха у Сарајеву у протеклих 11 година обећавали могућност подјеле земље, али није желио да открије о коме се ради.

У синоћњем интервјуу за Фејс ТВ Додик је на питање водитеља Сенада Хаџифејзовића "да ли му је икада ико у 11 година из бошњачког врха и СДА рекао да је и за опцију подјеле БиХ, јер је било оних који су у протеклих 25 година били на становишту да БиХ може бити као филџан, али да је држава", Додик је одговорио са "Јесте, наравно", преноси Аваз.

Додик је изјавио да БиХ није политички одржива, али да сецесија РС није на дневном реду и да се залаже за дијлог који ће обезбједити мир.

"О референдуму о отцјепљењу Републике Српске разговарао сам са неким важним званицницима. Референдум, као и било која активност у вези са сецесијом Српске нису на дневном реду и то савршено добро знају сви који нападају мене и Републику Српску", рекао је Додик0 КОМЕНТАРА

 1. Гледао сам Додика у снимку синоћ, не видим да је нешто рекао што не треба да буде СТАВ предсједника Републике Српске.
  Кад то кажем, мислим на изворни Дејтонски споразум, на заступање права Српске у по Анексу 4 Дејтонског споразума,рада по Уставу у састављеном Савјету министара и у два парламентарна дома у Сарајеву.

  Поготово је био у праву на све опструкције лобија на уништавању наше послератне привреде, проведеним од странаца,од СДА због стратегије, што горе, то боље, због стратешког циља, цурења других народа из БиХ,те хрватских, српских и муслиманских увозних лобија.

  Стотине милијарди марака народних пара је покрадено због таквог дјеловања, од рата, до данас, у Српској и Федерацији.

  Ту су кокошари(данашњи „БИЗМИСМЕНИ“) у сва три народа, били народни колатерал, исти шверцери, као они што су ваљали девизе у Васе Мискина у Сарајеву прије рата.

  Ово није овим ријечима рекао,парафразирам поруку, мада је ово што сам ја написао, а Додик на други начин рекао истина, па коме тамо смета, шта ћемо?

  Желим да поручим нашим, није Република Српска ничија прћија, да монтира интервјуе у сорошевском стилу.

  Зар није човјек у праву кад каже да је неко свјесно уништавао привреде Српске и Федерације?
  Ја то тврдим одговорно, разумијем се добро у законе, у прописе који су могли заштити домаћу производњу.
  Разумијем да смо морали потписати неке међународне споразуме погубне по нашу привреду, али се исто разумијем у начин на који се то могло апсолутно амортизовати, да није било опструкције, превасходно због политичких циљева фундаменталиста, па тек онда хрватског, муслиманског и српског усташког лобија, те често поданичког дјеловања наших представника у Сарајеву, што због личног интереса, што због уцјене, јер их од раније имају у шаху.

  Мора се бити објективан, није фер извлачити дијелове интервјуа из контекста, као што су многи медији урадили.

  Ако треба да га Додика, биће то на господски начин, можда ће требати, зависи од његових потеза,од српске, или издајничке политике Србије, али шта год буде, неће то радити Хаџифејзовић, Церић, Изетбеговић и остали граџански фундаменталисти,неће то бити силом, него мајсторски да Српска само буде јача после тога, нити ће га скидати са власти наше политичке пичкице и сорошеви мишеви.

  Скинуће га народ српски, не због његовог лошег заступања српског народа наспрам антисрпских страних лобија, или напада из Федерације, него због економске, моралне и политичке кризе унутар Републике Српске.

  Није господо српски душмани Додик једини који у Републици Српској мисли да се треба поштовати право сваког народа и свих грађана у Републици Српској и Федерацији,, али и Дејтонски споразум овјерен од Савјета безбједности ЕУ, и потписан од највећих сила свијета.
  Ја сам сигуран да то мисли сваки Србин, а да не говорим политичке партије и њихове вође.

  Нека ми неко напише да тако не мисле Иванић, Говедарица, Павић, Ђокић, Чавић,Бореновић и остали, ствар је у сасвим нећем другом.

  Немој случајно да ми сад на основу овог коментара неко пришије да подржавам власт у Српској, напротив.
  Неће бити у праву, него ће нападом на мене због овог коментара, показати само да је бот својих вођа, СЛУГА туђих амбасада.

  Овај коментар нема везе са све присутним криминалом, уништавањем привреде, поквареним дјеловањем медијских тимова великих партија и осталим разарајућим понашањем у Републици Српској.

  Овај коментар има везе са ставом Николе Лазаревића о Дејтонском споразуму, заштитити виталног националног интереса српског народа и заштите и права свих грађана Републике Српске, значи, ово је званични став по овом питању предсједника Еколошке партије Републике Српске.

 2. Бесмртни Радоје Домановић или, штоб’ сажето рек’о Дани(ј)ел Симић, „Додик је цар!“ (одломак из „Вође“) 🙂

  […] Он једнако седи оборене главе, ћути и мисли, и ако тек пљуцне покаткад, то му је све. Али му је баш због таква држања популарност нарасла тако да је сваки био у стању скочити, што кажу, за њим и у ватру и у воду. Међу многима могао се чути отприлике овакав разговор:

  – Море, срећни смо, те наиђосмо на оваква човека, а да смо без њега пошли, не дао бог, зло и наопако, пропали бисмо!

  – То је памет, мој брате! Само ћути, речи још није проговорио! – рећи ће један па погледа са страхопоштовањем и поносом у вођу.

  – Шта има да говори? Ко говори, тај мало што мисли! Мудар човек, разуме се, па само ћути и нешто мисли!… – додаде други, па и он са страхопоштовањем погледа вођу.

  – Па није ни лако водити оволики свет! И мора да се мисли кад је примио на себе толику дужност! – опет ће први.

  Дође време поласку. Чекали су мало не би ли се још ко присетио да пође с њима, али како никог не беше, није се могло даље оклевати.

  – Хоћемо ли кренути? – питају вођу.

  Он устаде без речи.

  Уз вођу се одмах груписаше најодважнији људи да му се нађу у несрећну случају и да га чувају да му се не би десила каква опасност.

  Вођа својски намрштен, оборене главе, коракну неколико пута машући достојанствено штапом испред себе, а маса крене за њим и викну неколико пута:

  – Живео!

  Вођа коракну још неколико корака и удари у плот од општинске зграде. Ту, наравно, стаде он, стаде маса. Вођа се измаче мало и лупи два-три пута штапом по плоту.

  – Шта ћемо? – питају.

  Он ћути.

  – Шта: шта ћемо? Обаљуј плот! То ћемо! Видиш да човек даје штапом знак шта треба радити! – викнуше они што су уз вођу.

  – Ено врата, ено врата – вичу деца и показују врата која су остала на противној страни.

  – Пссст, мир, децо!

  – Будитебокснама, што се чини! – крсте се неке жене.

  – Ни речи, он зна шта треба. Обаљујмо плот!

  За тили часак пуче плот као да га није било.

  Прођоше.

  Нису макли ни сто корака, а вођа западе у неки велики трњак и застаде. С муком се ишчупа натраг и узе штапом ударати то лево, то десно. Стоје сви.

  – Па шта је сад опет? – вичу они позади.

  – Да се пробија трњак! – викнуше опет они уз вођу.

  – Ево пута иза трњака! Ево пута иза трњака! – вичу деца, па и многи људи из позадине.

  – Ето пута, ето пута! – ругају се гневно они уз вођу. – А ко ли зна куд води, слепци једни? Не могу сви заповедати! Он зна куд је боље и прече! Проваљујмо трњак!

  Навалише проваљивати.

  – А јаој! – завапи понеко коме се забије трн у руку или га шине оструга по лицу.

  – Нема, брајко, ништа без муке. Ваља се и промучити ако мислимо успети! – одговарају на то најодважнији.

  Пробише после многих напора трњак и пођоше даље.

  Ишли су неко кратко време и наиђоше на неке врљике.

  Обалише и њих па пођоше даље.

  Мало су прешли тога дана јер су још неколико мањих, сличних препона морали савлађивати, а уз мршаву храну, јер неко је понео сува хлеба и нешто мало смока уз хлеб, понеко само хлеба, да бар овда-онда залаже глад, а понеки ни хлеба није имао. Дао бог још летње време те се бар гдегде нађе која воћка.

  Први дан тако пређоше мало, а осећаху много умора. Опасности велике не указаше се, па и несрећних случајева не беше.
  […]

 3. Posto sam vise puta postirao citate Domanovicevih djela, drago mi je da to i drugi cine jer na taj nacin – pored ostalog — vidimo koliko malo se promjenilo u svjesti srpskog naroda zadnjih 100-njak godina.
  Ja bih naravno predlozio da se uz svaku Dodikovu izjavu o RS-u — postira informacija o njegovom ( njegove uze i sire porodice) bogastvu, sa posebnim osvrtom o trendu rastu tog bogastva od kada je postao alfa i omega politickog establismenta u RS.
  „Uspon jednog covjeka i pad citavog naroda“

  На мирној површини устајале, смрдљиве водене масе по којој се ухватило зеленило, појавило се, искочило неколико таласића, жудећи да се отму, да полете некуд више, али се брзо вратише маси; зеленило опет све покри, а мирну површину ништа више не уздрма, никакав се талас више не подиже.
  Ух, како се осећа задах устајале воде која се не миче! Дави, гуши. Ветра дај да крене непомичну трулу масу!
  Нигде ветрића…

 4. саша,

  не вјерујем да ће вода остати мирна,неће ово неиздрживо стање моћи дуго, мораће се нешто радикално промијенити, мирно, или на други начин.
  Знам да си разочаран што на једном мјесту радикално кренем, а на другом напишем нешто обазриво.
  Ја сам искусан човјек, не желим да будем дио нечега што неће донијети квалитет.
  Мораш знати да било какве промјене власти, не значе увијек и квалитет, напротив, дешава се најчешће да дођу гори од прошлих.
  Поготово нећу да ми говори неко из Федерације, ко ваља, а ко не ваља у Српској?

  Ко је САША уопште власт, а ко опозиција, код нас, сви су свугдје, од владе, до Сарајева и локала, зар не?
  Дижу фрку против Мила, сад испадам пичка зато што напишем да је сасвим другачије звучао комплетан интервју Додика код оног препотентном граџанског фундаменталисте?

  Јебо ти државу гдје је само један човјек проблем, да је Бог дао да је тако, па тог човјека скинемо и будемо сви срећни.

  Види Србију, народ је због незадовољства и малих плата мислио да од Слобе горе не може,дигло се оправдано неколико милиона људи, тако дођоше у цунамију жути па нагрдише Србију, оставише народ без посла, о малим платама више не би приче(част Коштуници).

  За њима поново таласи сорошеваца, жутих радикала који опљачкаше оно што оста, распродаше природне ресурсе и најбоље земљиште у градовима, на планинама, распродаше оранице, потписаше погубне царинске законе, тиме уништише привреду Србије, те задужише за пар година Србију, више него што су Слобо и жути заједно.

  Врло је озбиљна ствар у овом тешком тренутку у коме живимо заталасати, ја јесам авангардан и радикалан, али нисам авантуриста и егзибициониста, нити човјек који хоће да по сваку цијену постане славан и неко мудо.

  Мислим да су еволутивне промјене у начину вођења политике и радикалне по питању привреде зрела ствар, волио бих да то наши на свим нивоима власти схвате.

  Боље по њих да то због времена у ком живимо, буде мирним путем, да што рекао ПЛАТОН-ПОСТАВЕ ПРАВЕ ЉУДЕ НА ПРАВО МЈЕСТО,понављам БОЉЕ ИМ ЈЕ, ако неће да буду пометени због таласића које ће изазвати млади и таласа које ће изазвати њихови родитељи-борци вођени српским капетанима , кад су се већ ђенерали пр(о)едали.

 5. „Ne znam da li ce biti bolje ako bude drugacije, ali da bi bilo bolje mora biti drugacije“

  Postovani Apostrof,
  moja namjera je prevashodno bila da ukazem na stanje svijesti u srpskom narodu i percepciji realnosti koje se – bar mi se tako cini nije puno promijenila od Domanovicevih vremena.
  Nije Dodik glavni problem u RS vec sistem koji je on i jos nekoliko ljudi stvorili i koji fuunkcionise iskljucivo ako je Dodik na vrhu piramide.

  Slazem se u mnogo cemu sa Vama ,pogotovo da su nasi problemi postali toliko teski da je perspektiva ovog naraoda na ovom prostoru dovedena u pitanje.

  „не вјерујем да ће вода остати мирна,неће ово неиздрживо стање моћи дуго, мораће се нешто радикално промијенити, мирно, или на други начин.“
  Meni bi licno bilo puno draze da se sve promjene desavaju u NSRS i to isklucivo voljom naroda. Ali ne strahom izmanipulisanog naroda koji ce generisati jos veci haos i odsustvo svake racionalne aktivnosti ….

 6. Сеоска варалица на Фејсу прича једно, на РТРС друго, за сваку публику има нешто, а за Београд ујединитељску све са Косовом и Црном Гором. Публика далеко од центра збивања здушно навија.

  Професоре Вучетићу, молим вас да се вратите и да наставите најуспјешнији пројекат у Републици Српској „Никола Тесла“. Нека вам опрости овај ЛОЛА ваша мала муцања на путу до славе. Без таквих визионара неће бити ни Републике Српске. Ко ће нас учврстити у Њемачкој, ако не пребацимо капитал тамо? Када би Република имала јахту и некретнине у Порторожу, станове у Бечу, аеродроме,воћњаке, Ранчи, банке у покушају, Агапе за гладне и Проинтер да све срачуна и одштампа…….

  Зато морамо мобилисти све снаге, постићи јединство, нахранити Дуњића са још набавки и смислити још фотеља , опљунути и Вучићу, мрзити запад, вољети исток, наћи још доктора да се баве политиком, вољети тајкуне као зјеницу ока свога и бити самостални што не значи и независни, што значи да само Дејтон, а не Пруд. И на крају само један референдум, да се потврди да је Лола доживотан, јер немамо боље.:P

 7. Саша,

  веома коректно, хвала.
  Надам се да је и другим јасно како ја и моји зелени стратешки мислимо, да нисмо усијане главе и популисти.
  Од мене се неће ни један потез повући, осим баш да мора, нити ће неки текст и јавна ријеч бити усмјерена против некога, него конкретна критика неке појаве и приједлог рјешења.
  Ја имам став, озбиљан сам човјек, не пада ми на памет да ме искористе како би дошли други, још љигавији.

  Можда буде и организовања протеста који ће ако их ја будем водио 100% довести до промјене власти, али то мора баш да буде изнуђено, рекао сам, до оних је који нам данас кроје капу у Бањојлуци, Сарајеву и на локалу.

  Имају јасна рјешења за изградњу неуништивог система,имају све полуге власти да тај систем изграде, показаће се врло брзо, да ли неће и ко неће, јер знам сигурно да знају, ако неће, онда ћемо им дати до знања да ми хоћемо и знамо.
  Тада бу најебал,што рекао Змаго.

  Зар ово није јасан став, зар овако не треба да каже сваки озбиљан политичар који је сад на некој власти, али не само да каже, него да то докаже на дјелу?

 8. Ако у 10 општина подигне 10 фабрика чије ће власништво бити и у рукама самих радника (као акционарско друштво) – како је јавно обећао да ће урадити, успркос противљењу ММФ-а – скидам фес!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *