Злато поскупило након повећања камата у САД

Цијена злата порасла је око 2 одсто, досегавши највиши ниво у недјељу дана, након одлуке америчке централне банке да повећа каматне стопе.

петак, март 17, 2017 / 11:07

Цијена злата порасла је око 2 одсто, досегавши највиши ниво у недјељу дана, након одлуке америчке централне банке да повећа каматне стопе.

Унцом злата јутрос се тргује око1.224 долара, док је јуче у ово време цијена племенитог метала била нешто нижа од 1.200 долара по унци.

Кључна краткорочна каматна стопа у САД је повећана за 25 базних поена, у распону 0,75 одсто до 1,00 одсто, а у саопштењу Фед-а након састанка наговјештена су још два повећања у овој години, уз нагласак да ће камате расти постепено.

Злато је осјетљиво на кретање америчке монетарне политике, обзиром да раст каматних стопа утиче на опортунитетни трошак држања златних полуга те на јачање долара. Постепено повећање каматних стопа сматра се мањом пријетњом по племенити метал од убрзаног повећања цијена новца.

Такође, најновији подаци су показали да су потрошачке цијене у највећој економији свијета порасле двоструко брже у односу на јануар прошле године, а злато је традиционална заштита од инфлације. Због тога је прошле седмице Банк оф Америца Меррилл Лyнцх повећала своје прогнозе до краја 2017. године.

“Обзиром да пооштравање монетарне политике није нагло, а имајући у виду инфлацију и низ политичких неизвесности, укључујући изборе у Европи и протекционизам, очекујемо цену злата око 1.400 долара по унци до краја ове године”, написали су у забиљешци клијентима.

Раст цијене забиљежили су и други племенити метали. Уговори сребра за испоруку у мају поскупили су 3,2%, на 17,46 долара по унци. Платина је поскупила 3,6%, на 970,80$ по унци а паладијум 3,4% на 770,80 долара по унци.



Оставите одговор