Тачи: Србија није наследница СФРЈ, нема имовину на Косову

Косовски предсједник Хашим Тачи изјавио је да Србија нема имовину на Косову и да је одлука косовске владе о имовини праведна, уставна и законска.

четвртак, март 16, 2017 / 14:19

Косовски предсједник Хашим Тачи изјавио је да Србија нема имовину на Косову и да је одлука косовске владе о имовини праведна, уставна и законска.

"Србија није наследник Југославије. Одлука Владе Косова је праведна, уставна и законска. Приватна имовина је света и не сме да се дира", тврди Тачи, коментаришући одлуку косовске владе којом се сва непокретна имовина регистрована на име СФРЈ, Србије и АП КиМ региструје на име Косова.

Тачи је позвао представнике Срба у централним институцијама да се врате и поручио да је "можда у интересу Србије да их држи ван њих, али није у интересу Срба на Косову".

Додаје да у наредном периоду треба донијети важне одлуке, а међу њима је и формирање Заједнице српских општина.

За то су, како је казао, потребни припадници српске заједнице.

"Косовске институције су спремне", поручио је Тачи, преноси РТВ Ким.

Он је на састанку са представницима цивилног друштва и медија у Медија центру у Чаглавици рекао и да ће Косовске безбједносне снаге бити модерна војска и фактор мира и стабилност на Косову и у региону.

Тачи је, преноси РТВ Ким из Чаглавице, казао да је иницијатива за трансформацију БСК у војску у складу са Уставом Косова.

Какао каже, од представника Срба у институцијама чуо је да их "Београд омета“ да подрже приједлог трансформације БСК у војску.

"Не можемо се консултовати са Србијом око наших проблема", поручио је Тачи и додао да Србија има исти однос према Косову као и пре сукоба.

"Косово је ваш дом, заједничка домовина у којој сви треба да живимо заједно", поручио је Тачи српској заједници и истакао да ће војску Косова чинити припадници свих заједница.

Тачи је рекао да су Косовске безбједносне снаге у пракси војска, јер су њени припадици наоружани, а да је трансформација само пут ка учлањењу у НАТО.

"Имаћемо и војску и партнерство са САД", каже Тачи.



Оставите одговор