Шесторица радника ЖРС започињу штрајк глађу

Радници Жељезница РС, њих око 500, окупили су се данас у Бањалуци гдје су протестном шетњом од Трга Крајине до парка Младен Стојановић исказали незадовољство због вишемилионских дуговања које ова компанија има према њима.

четвртак, март 16, 2017 / 13:54

Радници Жељезница РС, њих око 500, окупили су се данас у Бањалуци гдје су протестном шетњом од Трга Крајине до парка Младен Стојановић исказали незадовољство због вишемилионских дуговања које ова компанија има према њима.

Носећи транспаренте и звиждаљке, те узвикујући „лопови, лопови“, најбучнији су, очекивано, били док су пролазили крај зграде Владе РС.

Дозивали су надлежног министра саобраћаја и веза РС Неђу Трнинића да изађе, узвикивали му „Неђо, лопове“, „Неђо, излази“, али се министар није обратио окупљеним жељезничарима.

Ситуација испред Административног центра Владе РС у једном моменту је била на граници инцидента, а изреволтирани радници су ушли у расправу са полицијом, те посједали на улицу, која је због ових протеста била затворена за саобраћај.

Међутим, након одређеног времена и разговора са полицијом, жељезничари су се смирили и наставили шетњу према оближњем парку.

Шесторо радника Жељезница РС одлучило је да од данас започне штрајк глађу, предвођени предсједником синдиката Златком Марином.

"Покушавамо и да на овај начин скренемо пажњу на нашу ситуацију. По раднику у Жељезницама се дугује око 10.000 КМ за топли оброк и превоз, а о регресу да и не говоримо. Плате су почеле каснити, банке зову, стање је алармантно," казали су радници који су започели штрајк глађу.

"На цивилизован начин смо покушали скрнеути пажњу да нисмо задовољни са оним што се ради са свим радницима у РС. Нећемо им допустити да наставе овако. Ова наша држава је као мајка, кад изађеш из ње, родиш се," казали су окупљени радници на скупу у бањалучком парку и поручили министру Трнининићу „ми смо своју плату зарадили, јеси ли ти своју?!“

Симо Цветковић, предсједник самосталног синдиката машиновођа у Жељезницама РС је објаснио да они годину дана указују на дуговања за топли оброк, превоз, накнаде за километарске сате, али да им из Владе РС поручују да „нема пара“.

"Како нема новца за нас, а има за њих. Тражимо само оно зарађено. Радник Жељезница РС са платом 400 КМ не може живјети. Праве систематизацију према својим, а не потребама Жељезница. Ако се направи систематизација како су најавили, то би била фирма за директоре и њихове породице, то би била фирма за оне са партијским књжицима," истакао је Цветковић.

Још једном су позвали Владу РС да преиспита рад управе, а не да само због партијске расподјеле, чувају актуелног директора Драгана Савановића.

Са штрајкачима су били и представници Савеза синдиката РС, међу којима и предсједница Ранка Мишић. Из ССРС су поручили да им је драго видјети да се буди радничка свијест, а критиковали су „оправдања“ Владе РС како немају пара за исплате дуговања.

"Ако немају пара за раднике, како имају за себе," поручено је.

На почетку скиупа у парку Младен Стојановић минутом ћутње, одата је почаст страдалој породици Ђедовац који су погинули на пружном прелазу код Добоја.

Ово је други протест синдиката ЖРС ове године, након мирног протеста који је одржан 3. марта у Добоју.



0 КОМЕНТАРА

  1. А што ће они испред зграде владе, као да влада и министри нечим управљају, као да се они за нешто питају? Посебно премијер-ка? Знају се двери и пенџери испред којих су требали звиждукати!
    😮

Оставите одговор