Бакир: Док постоји суд, могућа је ревизија

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић истакао је да је могућа нова тужба БиХ против Србије за геноцид те да “све док постоји суд, наново се може покренути процес у односу на оно што се дешавало.”

четвртак, март 16, 2017 / 11:04

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић истакао је да је могућа нова тужба БиХ против Србије за геноцид те да “све док постоји суд, наново се може покренути процес у односу на оно што се дешавало.”

Он је синоћ за телевизију Хајат истакао да је знао да ће након подношења захтјева услиједити криза, али од истине не може одустати.

– Судови раде споро и темељно, а одговор на захтев за ревизију пресуде у случају БиХ против Србије стигао је врло брзо. Зато је брзином одговора који је стигао из Међународног суда негативно изненађен. Нема, каже, тог патриоте, Бошњака, који не би покушавао колико год може истрајати у борби за истину – додао је Изетбеговић.

Он је истакао да све док постоји суд, наново се може покренути процес у односу на оно што се дешавало.

Коментишући обраћања Александра Вучића, у којима он потенцира рад на миру и стабилности, Изетбеговић каже да је од њега очекивао више.

– Није, каже, довољно само говорити, потребно је и нешто конкретно урадити. Ако ћемо говорити о миру и стабилности, онда треба Додика зауставити кад крене у немир и нестабилност – сматра Изетбеговић. Додаје да Вучић, ипак, у оваквој ситуацији дјелује на добар начин на смиривање тензија. А на питање хоће ли Вучићу понудити да размјене ципеле како би се боље разумјели, Изетбеговић одговара:

– Мало превелик број носи за мене, ја мислим, али знамо се дуго. Било је ту жеље и с моје и с његове стране да интензивније радимо на помирењу два народа. Многе ствари су се отеле и мени и њему – истакао је Изетбеговић.

Изетбеговић је прокоментарисао и састанак премијера западног Балкана који се одржава сутра у Сарајеву. Пред земљама региона су, каже, тешки изазови, али од самита очекује само добро, јер су дијалог и боље разумијевање управо оно што нам је потребно.

На изјаву Драгана Човића да се он није залагао за ревизију, јер се бојао да иста таква тужба једног дана не би била из Сарајева упућена према Хрватској, Изетбеговић каже како га чуди Човићева изјава, јер таквих интенција није било.

– Такве ствари не треба потцртавати, јер се наново отвара пандорина кутија онога што је Хрватска урадила у БиХ – додаје Изетбеговић.

Он у том контексту посматра и најављене тужбе против генерала тзв. Армије БиХ пред хрватским судовима и каже: “Ја мислим, чак и да је ово што су ова удружења хрватских ветерана ових дана урадила па желе процесуирати бх. генерале и борце пред хрватским судовима, такође на линији тог једног наивног приступа, који може само испровоцирати оно што не треба Хрватима у БиХ”.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *