Руси спремили и навијачки инструмент за Мондијал

Русија се спрема за Свjетско фудбалско првенство до кога је остало непуне двије године. У нацрту се већ појавио национални навијачки инструмент. То ће бити дрвене кашике – ударачки музички инструмент Старе Русије.

среда, март 15, 2017 / 10:58

Русија се спрема за Свjетско фудбалско првенство до кога је остало непуне двије године. У нацрту се већ појавио национални навијачки инструмент. То ће бити дрвене кашике – ударачки музички инструмент Старе Русије.

За разлику од вувузеле из Јужноафричке Републике, чији је звук на стадиону подсјећао на зујање роја разгневљених пчела, руске кашике нису лоша варијанта. Вјеште руке произвођача ових кашика могу да извуку из њих занимљиве комбинације ритмичних звукова који помало подсјећају на шпанске кастањете. Али ако кашика буде много, а наруши се ритам… У сваком случају оне ће бити веома, веома гласне.

Руски народни инструмент „ложки“ (рус. „кашике“) су заиста кашике које су у Старој Русији коришћене као прибор за јело. Прављене су од различитих врста дрвета: липе, јасике, јавора и јаребике. Не зна се, међутим, када су тачно кашике постале музички инструмент. Први пут се као такве помињу у 13. вијеку, али један број историчара инсистира на томе да је у питању крај 18. вијека.

Оне се од кашика за јело разликују само чврстином. Дебље су од њих и праве се углавном од чврстог дрвета – јавора и брезе, да се не би ломиле. Звук им се разликује у зависности од врсте дрвета.

Један од главних захтјева везаних за национални музички инструмент навијача на Свјетском фудбалском првенству је асоцијација са културом земље-домаћина. Русија има богат списак националних инструмената, али су кашике избиле на водећу позицију.

„Најприје смо искључили дувачке музичке инструменте због многих критика које су упућене вувузелама у Јужноафричкој Републици. Затим смо искључили балалајку и хармонику, а такође и жичане инструменте – руске гусле, гудок (стари руски инструмент са три жице и гудалом), цимбал и друге, јер су то крупни инструменти и тешко их је користити“, рекао је Рустам Нугманов, мајстор за прављење руских музичких инструмената из подмосковског града Електростаљ, који је и предложио да кашике постану симбол Свјетског првенства у Русији.

Идеја се појавила 2010. године када је Русија у Цириху званично саопштила о својој намјери да буде домаћин шампионата. Међутим, није било могуће тек тако предложити кашике које су Русима толико познате.

Број кашика у рукама варира у зависности од сложености ритма и вјештине музичара. Али чак и са основним комплетом (а то су 2 кашике) почетницима неће бити лако, јер двије кашике морају вјешто да се уметну између прстију. Чак и Русима то тешко полази за руком у почетку. Реално гледано, у Русији је мало оних који користе овај инструмент – он се одавно преселио у продавнице сувенира и углавном га купују туристи, а они вјероватно и не знају какве су могућности тог сувенира.

У сваком случају, кашике нису „мејнстрим“ и засада их не избјегавају само руска културно-умјетничка друштва. То није фрула у коју само треба дувати да би се направила „навијачка бука“.

Нугманов је размишљао о том проблему. Он је осмислио гумени држач у облику слова V захваљујући коме се могу избјећи вишечасовна вежбања свирања на овом инструменту. Са тим држачем инструмент подсјећа на латинично слово V и асоцира са рјечју Victoria (лат. побједа), тако да је и добио радни назив „кашике побједе“.

Идеју је већ одобрио предсједник РФ Владимир Путин, и ускоро ће житељ Електростаља добити предсједнички грант у висини од милион рубаља. У раду на пројекту „кашика побједе“ биће ангажовани стручњаци за индустријски дизајн и конструктори, а такође ће бити организован и „низ научних и социолошких истраживања“ (по свему судећи, да звук тих кашика не би излудио све гледаоце).



Оставите одговор