Иванић у Израелу: Маслина мира, патријарх, Јад Вашем

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић, који с делегацијом БиХ борави у званичној посјети Израелу, разговарао је данас у Јерусалиму с предсједником Израела Реувеном Ривлином о актуелној политичкој ситуацији у двију земље, региону Балкана и на Блиском истоку.

уторак, март 14, 2017 / 13:43

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић, који с делегацијом БиХ борави у званичној посјети Израелу, разговарао је данас у Јерусалиму с предсједником Израела Реувеном Ривлином о актуелној политичкој ситуацији у двију земље, региону Балкана и на Блиском истоку.

Предсједавајући Иванић и предсједник Ривлин сагласили су се да су односи БиХ и Израела одлични, с простором за додатно унапређење које би било корисно за обје земље.
Ово је прва званична посјета предсједавајућег Предсједништва БиХ Израелу, а предсједавајући Иванић је посјету оцијенио као једну од најважнијих у овом мандату.

Предсједавајући Иванић и предсједник Ривлин констатовали су да између БиХ и Израела постоји доста сличности, због низа историјских специфичности и начина рјешавања конфликата.

Саговорници су нагласили да је у модерном друштву посебан изазов за обје земље сачувати стабилност у мултиетничким заједницама, али да су и БиХ и Израел показали да је то могуће.

Предсједавајући Иванић данас се састао и с Његовим блаженством патријархом Јерусалима и све Палестине, господином Теофилом III.

Предсједавајући Иванић и Његово блаженство разговарали су у Јерусалимској патријаршији о актуелним темама, а патријарх, који је у изузетно тешким околностима успио да остане чувар светих мјеста у Израелу, предсједавајућем Предсједништва БиХ пренио је оптимистичну поруку за будућност.

Предсједавајући Иванић је 94. шеф државе који је у јерусалимском Гају нација посадио дрво маслине које симболизује мир и живот, што има посебну симболику у Јерусалиму јер је смјештено у близини Меморијалног центра „Јад Вашем”. Маслиново дрво ће у име БиХ остати у Израелу као симбол пријатељства двију земаља.

Делегација БиХ, на челу с предсједавајућим Предсједништва БиХ др Младеном Иванићем, борави у званичној посјети Држави Израел и Држави Палестина.

Током посјете Израелу, делегација БиХ ће се састати и с премијером Бењамином Нетањахуом, предсједником израелског парламента Кнесет Јулијем Еделштајном и министром одбране Авигдором Либерманом.

Програмом је предвиђен састанак делегације БиХ с представницима Свјетског јеврејског конгреса, обилазак Меморијалног центра „Јад Вашем” и церемонија полагања вијенаца у Сали сјећања.

Током боравка у Држави Палестина, делегација БиХ ће се састати с предсједником Државе Палестина Махмудом Абасом и Комитетом за преговоре.

Посјетом је предвиђен и састанак с палестинским вјерским званичницима и полагање вијенца у Маузолеју Јасера Арафата.

У делегацији су, осим предсједавајућег ПБиХ др Иванића, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и представник бошњачког члана Предсједништва БиХ Елвир Чамџић.



Оставите одговор