Бели и кандидатура: Одбијен приговор, РИК пушта Прелетачевића на изборе

Републичка изборна комисија одбила је приговор који је на кандидатуру Љубише Прелетачевића Белог упутио адвокат из Новог Сада Мироје Јовановић.

уторак, март 14, 2017 / 08:11

Републичка изборна комисија одбила је приговор који је на кандидатуру Љубише Прелетачевића Белог упутио адвокат из Новог Сада Мироје Јовановић.

Како је наведено у рјешењу којим се одбија приговор, РИК је закључила да смисао одредбе Упутства о укључивању назнаке Група грађана у назив групе грађана ни на који начин није повређен.

"Кључно питање јесте – да ли су бирачи који су својим потписом подржали Предлог кандидата Луке Максимовића за председника Републике знали чији предлог подржавају и кога подржавају. Став РИК-а је да бирачи нису били доведени у заблуду и, самим тим, ненавођење ознаке ГГ у изјавама бирача није било супротно духу и смислу одредбе Упутства".

Шта се све збило?

Републичка изборна комисија (РИК) потврдила је синоћ предсједничку кандидатуру Луке Максимовића, познатијег као Љубиша Прелетачевић Бели.

Иначе, сједница РИК-а је била бурна. Извјештај и закључак РИК-а био је да кандидатура није валидна, и налагао је да се недостаци отклоне у року од 48 сати.

Проблем је био због тога што су изјаве подршке биле различите. На неким листићима није писало "Група грађана" испред субјекта који кандидује Максимовића. Такође, разликовала су се имена: Негдје је стајало "Љубиша Прелетачевић Бели – САМО ЈАКО" а негдје "Љубиша Прелетачевић Бели – БЕЛИ САМО ЈАКО"

Иако наизглед формалне природе, због овог проблема су на ранијим изборима онемогућаване кандидатуре. Проблематично је и то што се у закону не тражи да кандидата предлаже "странка, коалиција или група грађана", док се то у правилнику РИК тражи, те је бурна сједница протекла и у споровима шта је од тога легално.

Како се ствар развијала?

 Након прве одлуке да Максимовић (Прелетачевић) мора за 48 сати поново да сакупи потписе, достави уређен Споразум о образовању групе, те најкомичнијим дијелом, да добије сагласност од Љубише Прелетачевића (измишљеног лика) да се његово име користи у називу групе грађана, дошло је до брта. На гласању РИК је допустио Максимовићеву кандидатуру. 

Сједници је присуствовало 22. чланова РИК-а, а одлука је изгласана са 12 гласова “за” од укупно 27 чланова РИК-а, јер су чланови које је именовао СНС, напустили сједници.  

Званично, РИК је односно одбио да изгласа одлуку на основу извјештаја, који је тражио поновно сакупљање потписа, али није направио сачинио нови нити је образложио примедбе из самог извјештаја. Тиме је отворио простор за жалбе. 

И шта је сад проблем?

Иако су чланови СНС били прилично незаинтересовани, а чланови РИК из реда СРС били "најгласнији легалисти", опозиција се плаши да би у наредних 24 часа неко од "забринутих грађана" могао поднијети жалбу Управном суду, и оборити канидатуру.

Управни суд доноси коначну одлуку и може једноставно укинути одлуку РИК-а јер није утврдио чињенично стање из извјештаја РИК. Кандидатура може бити поништена и због трећег, најбесмисленијег разлога, непостојања сагласности измишљене личности за кориштење њеног имена.

Неки опозиционари су чак изнијели сумњу да би неко експресно могао промијенити име у Љубиша Прелетачевић, и оспоравати име Групе грађана која кандидује Максимовића/Прелетачевића/Белог. 

То се и десило, јер је новосадски адвокат Мироје Јовановић јутрос поднио, у својству бирача, приговор Републичкој изборној комисији (РИК) на проглашење предсједничке кандидатуре.

Мироје Јовановић обављао је функцију помоћника градоначелника Новог Сада у прошлом сазиву, испред странке Трећа Србија. Тада је био и близак сарадник тадашњег предсједника Треће Србије Мирослава Паровића, а данас предсједничког кандидата Народног слободарског покрета, за кога многи сумњају да му је потписе сакупио СНС.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *