Да ли је то пренос надлежности: Агенција за осигурање депозита БиХ ће надгледати банке у РС

Предложеним измјенама и допунама Закона о осигурању депозита у банкама БиХ Агенција за осигурање депозита БиХ добија могућност да надгледа пословање банака, чиме се поново покушавају пренијети надлежности са РС на ниво БиХ, открива пословни портал Капитал.

субота, март 11, 2017 / 16:27

Предложеним измјенама и допунама Закона о осигурању депозита у банкама БиХ Агенција за осигурање депозита БиХ добија могућност да надгледа пословање банака, чиме се поново покушавају пренијети надлежности са РС на ниво БиХ, открива пословни портал Капитал.

Из Приједлога Закона о измјенама и допунама Закона о осигурању депозита у банкама БиХ, који је Савјет министара БиХ упутио у Парламентарну скупштину БиХ, јасно се види намјера да дио надлежности ентитетских агенција за банкарство буде пренесен на Агенцију за осигурање депозита.

Тако се у члану пет овог приједлога наводи да ће „Агенција континуирано надгледати пословање банака чланица“, а да ће се надгледање обављати у скаду са стандардима квалитета које својом одлуком прописује Управни одбор Агенције.

Садашњим законским прописима искључиву надлежност за надгледање пословања банака имају агенције за банкарство РС и ФБиХ.

Такође, приједлогом је предвиђено и да ће надлежна агенција за банкарство, уколико одлучи да покрене поступак рестурктурирања неке банке, претходно морати да тражи мишљење Агенције за осигурање депозита.

„Ако у процесу реструктурирања банке чланице треба да буду обезбијеђена средства из Фонда за осигурање депозита, надлежна агенција за банкарство ће, прије доношења коначне одлуке о покретању процеса реструктурирања, тражити мишљење Агенције за осигурање депозита о урађеном извјештају о планираном реструктурирању банке чланице са описаном мјером реструктурирања, хипотетичким износом ликвидације или стечаја и потребним средствима за финансирање реструктурирања банке чланице“, наводи се у документу.

Предвиђено је и да Агенција за осигурање депозита има право на накнаду разлике уколико у поступку реструктурирања банке претрпи веће губитке него што би их имала да је та банка отишла у стечај или ликвидацију. Ти губици покрили би се из средстава ванредне премије осигурања, што је наишло на оштре критике банкара, који сматрају да би то могло да значи да ће Агенција обавезати банке на додатни допринос у погледу реструктурирања, а што ће, како истичу, додатно оптеретити здраве банке.

Тегелтија: Игнорисане примједбе РС на предложене измјене

Министар финансија РС Зоран Тегелтија је у Мишљењу на предложене измјене закона навео да је да је он, као члан УО Агенције за осигурање депозита, на сједници на којој је разматран нацрт измјена закона, изнио примједбе на предложени текст, али да су оне у потпуности занемарене приликом израде коначног текста закона.

Казао је да су ове измјене закона упућене у Парламентарну скупштину БиХ у идентичној верзији која је разматрана на сједници УО, односно да није уважена ниједна суштинска примједба РС.

„Приједлог овог закона у одређеном броју питања је супротан Закону о банкама РС који је усвојен крајем прошле године, а такође, одређене одредбе овог закона садрже елементе преноса надлежности са РС на институције БиХ, односно на Агенцију за осигурање депозита“, навео је Тегелтија у допису.

Он је указао да се пренос надлежности огледа у предложеном „надгледању“ квалитета пословања банака и увођења и изрицања казни за неиспуњавање стандарда квалитета с обзиром на то да је „надзор над пословањем банака и изрицање новчаних казни у искључивој надлежности ентитетских агенција за банкарство“.

Истакао је и да предложено давање мишљења на процес реструктурисања превазилази надлежности Агенције за осигурање депозита, те да предложена накнада губитака које повјериоци и Агенција могу захтијевати није усаглашена са ентитетским законима о банакама.

Новина у овом приједлогу је и омогућавање преноса депозита на једну банку у случају припајања банка у РС и ФБиХ што ће, како сматрају на банкарском тржишту, посебно погодовати банкама које имају одвојена сједишта у Бањалуци и Сарајеву у случају да одлуче да те двије банке споје.

Измјене и допуна Закона о осигурању депозита у банкама БиХ су још једна у низу законских измјена на које су власти у БиХ обавезале Међународном монетарном фонду (ММФ) како би добиле кредит од те инститиције.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *