Мошти Светог деспота Стефана пренијете у Вазнесењску цркву

Дио моштију Светог деспота Стефана Лазаревића допремљен је из Пожаревца у Београд и положен у Вазнесењој цркви, гдје ће, како је планирано, трајно остати.

четвртак, март 9, 2017 / 20:09

Дио моштију Светог деспота Стефана Лазаревића допремљен је из Пожаревца у Београд и положен у Вазнесењој цркви, гдје ће, како је планирано, трајно остати.

Мошти Светог Стефана дочекали су свештеници и грађани тачно у подне, након чега је служена литургија.

Старешина Вазнесењске цркве у Београду јереј Арсеније Арсенијевић рекао је да је дочек моштију Светог Стефана велики догађај за Београд, јер је он за вријеме његове владавине први пут постао пријестоница.

"Слово љубве", једно од најљепших поетских дјела на српском језику, написао је Деспот Стефан Лазаревић у првој деценији 15. вијека.

Та химна љубави настала је у вријеме краткотрајне слободе, кад је вријеме вазалства прошло, али се догађало друго зло, сукоб са братом, који се удружио са Турцима не би ли му преотео владарски трон.

Да би сачувао мир, Стефан је подијелио земљу са братом.

Многим искушењима живот је намучио и даривао овог "српског владаоца, кратковеког, а најлепшег кога је имала Србија", написао је Владета Јеротић у трећој књизи "Дарови наших рођака".

Умио је да се узвиси над својом вазалском судбином живећи животом ратника, државника, законописца, витеза, пјесника.

А колико је био вјешт дипломата говори и чињеница да му је на византијском двору 1402. године додијељена титула деспота, а у Будиму је шест година касније постао члан витешког реда Змаја.

Стефан је од Сигисмунда на дар добио Београд, а у повељи тим поводом је написао:

"И дошавши, нађох најкрасније место од давнина, превелики град Београд, који је по случају разрушен и запустео. Саздах њега и посветих га Пресветој Богородици."



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор