Хаг одбацио легитимитет Софтића, пада ревизија

Међународни суд правде у Хагу одбацио је легитимитет Сакиба Софтића као агента БиХ по захтеву за ревизију пресуде против Србије.

четвртак, март 9, 2017 / 14:36

Међународни суд правде у Хагу одбацио је легитимитет Сакиба Софтића као агента БиХ по захтеву за ревизију пресуде против Србије.

У образложењу се наводи да је разлог тај што није било сагласности три члана Председништва БиХ приликом Софтићевог именовања да буде на челу ревизије.

Истовремено, ускраћивање права Софтићу да говори у име БиХ пред Међународним судом правде вероватно значи да ће Суд одбацити и сам захтев за ревизију пресуде, будући да је је прихватање агента предуслов за евентуални судски процес.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак одржаће конференцију за новинаре данас у 16 сати, у Иванићевом кабинету у Бањалуци.

Претпоставља се да ће једна од тема на конференцији бити одлука Међународног суда правде у Хагу.



0 КОМЕНТАРА

  1. Не смета ми пуно што се Иванић хвали блокадом ревизије и то сматра личним успјехом, али није лијепо што сву заслугу жели себи приписати.

    Морамо бити реални и рећи да је за пад ревизије најзаслужнији став Драгана Човића. А за тај Човићев став заслужна је политичка сарадња СНСД-а и ХДЗ-а коју су многи овдје пљували, а не Иванић.

    На срамоту, у току тих догађања ималчи смо и некоректан испад Говедарице према Човићу на што сам у неком коментару указао.

  2. Захтјев за ревизијом је пао због процедуралних пропуста (тј зато што је МСП закључио да није постојала ваљана одлука институција државе која је покренула спор), судски регистрар није запримио предмет у судске списе, што се каже, „није примио к знању“, а ово је сигурно и шамар и бламажа државне заједнице БиХ.

    Оно што је занимљиво, задојени фанатик Бакир, а убрзо сви у бошњачком корпусу (иако су се чули једно време гласови разума, који су напрасно у једном моменту заћутали), такође и Бошњаци на овом порталу, су прихватили као „свето слово“ и недјељама понављали да онај несрећни Софтић има легитимитет, и да је нека одлука предсједништва из тамо 2002-е и данас важећа.

    И џаба што су они који разумију ову материју упозоравали да то није тако, и да је ово и нова и необична ситуација за МСП, за ову задојену гомилу острашћених малоумника Бакир тако трврди, то је тако и нема ту приче.

    И шта ћемо сад? Видимо да није тако. Хоће ли се неко барем посрамити због ове манипулације, истрајавања на крајње климавој аргументацији? А видјели смо и неразумну количину једноумља својствену задојеној и опасно индоктринисаној свјетини.

    Сада имамо епилог ове приче. Но, ова прича се наставља. Бакир (то је и показало данашње ратнохушкачко обраћање) и клика око њега ће наставити са овом острашћеном причом, понављати о неправди, мобилисаће и мртве, жртве зарад својих циљева, и очекивати је још запаљивију реторику. Помоћи ће му ови хохштаплери у НВО, неки по професији „свједоци геноцида“ и уопште смутљивци који ће настојати на хушкачкој реторици мало промовисати своје идеје и науме који и нису безазлени.

    Што се Срба тиче, план А је упалио тако да се план Б (за сада) може ставити ад акта. Младен је доказао да зна играти ову игру, да умије са подлацима. Но, оно што је важно, и што сам већ написао на овом порталу, тријумфализма не смије бити.
    Како ће ови који мисле рђаво Српској наставити са запаљивом реториком, и из Српске морају ићи усаглашени одговори о опасности оваквог дјеловања и наума неких да БиХ прогласе својом тапијом.

    Оно што је добро у овој причи је што су кренули сукоби унутар бошњачког корпуса, прозивања и оптужбе, па је тако извјесни Суљагић прозвао Бакира да је рат провео у трезору (???, не знам на шта је мислио, чуј трезору, свашта). Ова ситуација ће бити и повод за борбу ко ће бити први у Бошњака. Ту ће се такмичити и ко ће ватреније и острашћеније пријетње упутити Српској.

    МСП је рекао своју, ставио тачку на ову причу, али рефлексија ће бити, ситуација није никако безазлена, ваља бити итекако опрезан.

  3. zulkedin,09.03.2017. 18:49:37

    “Drugim rijecima dogovor iz karadjordjeva je uvijek mio…“

    Ви Бошњаци морате да схватите да Босна и Херцеговина није само ваша.
    Кад то схватите схватићете да се сваки потез мора договорити прије него се дјелује.

    Ви сте толико аутиовиктиминизирани да нисте способни рационално сагледати ствари.

    Босна и Херцеговина је имала крвав двадесети вијек, а највише је у том вијеку проливено српске крви. Морате да схватите да догађаји из деведесетих итекако имају везе са догађајима из четрдесетих. Морате да схватите да су и Срби у рату страдали и да и њихове жртве траже правду.

  4. Stvar je prosta kao grah.
    Mi Srbi imamo pravo na BiH kao i ostali narodi u njoj.Svako blacenje jednog dijela BiH (Republike Srpske) je blacenje BiH. Mi Srbi ne damo da se blati nas dio BiH (Republika Srpska) i ako nam je budete blatili mi cemo je ograditi zidom od baksuzne muslimanske djece da nam ne bi mogli da bacaju blato po dvoristu, naseg dijela BiH (Republike Srpske). Ovo bi po meni mogao da bude jedan clan ustava Republike Srpske i onaj musliman koji ne moze ovo da obezbijedi u BiH, a ima vlast, suocice se sa bumerangom zvanim cijepanjem BiH po granicama entiteta.

    Tvrdim da bih sa Radoncicem i Covicem dogovorio cjelovitu BiH u roku od pola sata.

  5. Лијепо ја говорим Бошњацима да не слушају будалетине типа Курчехајића, Лавић, Чекића…, али џаба.

    Зајогунило ревизији, ревизија…

    Још од дана када је Мунира ишла у Книн на прославу Олује, сваком нормалном се преврнуло у стомаку. Жртва геноцида иде на поклоњење генералима који су истријебили народ у Крајини, протјерали, попалили и побили старце, жене и дјецу…

    И онда Мунира очекује да неко њу разумије. Не иде то тако.

    Ја овдје отворено тврдим да највећа опасност за БиХ и Бошњаке нису вехабије и радикални ислам. Највећа опасност је ФБИ. То је једна опскурна организација која трује Бошњаке лажном историјом, негацијом српског и хрватског народа у БиХ, расним теоријама о готском поријеклу Бошњака, геноцидом над Бошњацима у Мађарској који су извршили Срби и још тисућу глупости.

    И такве као што су Куртчехајић и Лавић слуша Бакир и иде у ревизије, иако зна да то не може проћи. Лажу сопствени народ.

    И на крају будалетина прогласи тај суд политичким и баци сумњу на пресуду из 2007.године.

    Што је најгоре, и та нека опозиција Изертбеговићу је иста као и он. И Радончић и Никшић су дали подршку Бакиру у ревизији, а сада се ваде. Типишно јалијашки.

    Искрено, за мене је највеће резочарење Мирсад Токача чији сам рад цијенио. Кад сам видио да је он заједно са КуртчехајићеМ приступио екстремистичкој Странци за БиХ, остао сам без текста.

    Надам се да ће Бошњаци смоћи снаге и пронаћи лидере који ће схватити да на БиХ немају тапију, да БиХ није остављена у аманет Ердогану и да сан о “грађанској и нормалној“ (читај унитарној) БиХ највише штете наноси самим Бошњацима.

    Јасно је мени да је план направљен раније, када је побједа Хилари Клинтон била формалност, али толике голове себи забити у тако кратком времену могу само политички будалаши.

  6. Зашто помињем Муниру и њен пут у Книн на прославу злочина над Србима?

    Послије ослобађајуће пресуде Готовини и Маркачу, чак је и хрватски предсједник рекао да ослобађајућа пресуда значи да Готовина и Маркач нису криви за злочине, али да то не значи да злочина није било. Многи заборављају да је Суд за ратне злочине у тој пресуди констатовао да су се злочини десли, али да ова двојица за њих нису криви.

    Врло јасна пресуда која потврђује постојање злочина. То многи заборављају и гурају Србима прст у око. Онај ко је наговорио Муниру да иде у Книн чини злочин и према жртвама у Сребреници.

    Ја сам један од оних који од тог дана другачије на Сребреницу јер видим да се са тим породицама опасно манипулише и њиховом злоупотребом се настоје изазвати нови ратови. Да сад не помињем дочек Вучићу у Сребреници. Позовеш га, он дође, ти га каменујеш, а онда причаш како је то све његова режија. Веома подла политика.

    http://www.index.hr/vijesti/clanak/josipovic-u-oluji-je-bilo-zlocina-ali-za-njih-nisu-krivi-gotovina-i-markac/651116.aspx

  7. Samo da pojasnime nesto u vezi Radoncica jer sam ostao nedorecen.
    Ne smatram ja Radoncica da je on neki velepoliticar,velepostenje i velenajnaj bolji Bosnjak.
    Smatram samo da se sa njim moze dogovoriti po principu sta ti trazis Fahrduine i evo sta bi mi voljeli, u sud i sporazum na 100 godina ako je to moguce uopste ovjeriti.
    Bakir je slagao i Fahrudina.Vidite li da su se tek naknadno pojavili tekstovi da Sakibovo neimanje legitimiteta je potvrdjeno od suda.
    Fahrduin nije stao uz Bakira nego nego uz potpuno legitimno pravo da se organizuje revizija, ali se vise puta ogradio da to ne bi insistirao po svaku cijenu da nije provedeno proceduralno, da nema dokaza itd itd. Fahrudin je morao stati uz Alijinog sina zbog naroda inace ne bi imao sta traziti u bosnjackoj politici a Fahro se razumije u pravo ko Marica u kriv muski polni organ. Fahro je bolan umjetnik, on je slikar, sta on moze znati o pravu.

Оставите одговор