Сви поново о томе: Реконструкција владе и промјена на челу РТРС

Предсједници СНСД, ДНС и СП, Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић, на задњем коалиционом састанку расправљали су о кадровским рјешењима у јавним предузећима, али и о могућој реконструкцији Владе РС.

уторак, март 7, 2017 / 12:59

Предсједници СНСД, ДНС и СП, Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић, на задњем коалиционом састанку расправљали су о кадровским рјешењима у јавним предузећима, али и о могућој реконструкцији Владе РС.

Додик, Павић и Ђокић расправљали су недавно о стању у Јавном РТВ сервису, који грца у дуговима. Због лоше финансијске ситуације, још прије нове године је по одлуци Управног одбора РТРС отпуштено око 50 радника, већином хонорараца, а најављено је отпуштање најмање још толико.

Дугови РТРС наводно су већи од 10 милиона, а по неким информацијама прелазе и 15 милиона КМ. Већи уговори се крију чак и од запослених у финансијама, тако да право стање знају само они у ужем руководству РТРС и премијерка Жељка Цвијановић, која је недавно посјетила медијски сервис РС.

Иначе, више добављача пријети тужбама због неплаћених рачуна за испоруку опреме РТРС-у, па је премијерка најавила финансијску помоћ током марта, како би се дио обавеза измирио. Прошле седмице на РТРС су долазили представници аустријско-њемачке фирме који су пријетили да ће да демонтирају опрему јер им се дугује око два милиона КМ.

Осим тога, опозиција је незадовољна уређивачком политиком РТРС, што су саопштили и високој представници ЕУ Федерики Могерини током посјете Сарајеву. Ништа мање нису незадовољни ни запослени, који су огорчени лошом организацијом предузећа, генералним директором Драшком Милиновићем, начином на који се управља и довођењем некомпетентних људи на важна мјеста.

Упркос свему, Милиновић је расписао тендер за набавку 35 возила за 1,9 милиона КМ, иако је возни парк прије неколико година у потпуности обновљен. На све то долазе и огромни дугови за неуплаћене доприносе који се нередовно уплаћују од 2015. године, због чега радници имају проблем са лијечењем.

СМЈЕНА НА ЧЕЛУ РТРС

Због такве ситуације, разматрана је и смјена генералног директора, која ће, како наводе упућени, бити проведена на најбезболнији могући начин.

Наиме, у круговима блиским власти се увелико шушка да би Драшко Милиновић требало да замијени Млађена Цицовића на мјесту директора Представништва Републике Српске у Београду.

Млађен Цицовић је стари кадар, још из времена власти СДС-а, али је годинама вјерно служио Додику. Иначе, извори Истинито наводе да ни сам Цицовић још није упознат о могућој смјени.

Тврде и да је Милиновић тражио за себе мјесто у дипломатији, као и да је наводно Иванић обећао Додику да ће покушати да му нађе амбасадорско мјесто у земљама бивше СФРЈ, јер не зна ниједан страни језик.

Наводно је један од Милиновићевих захтјева био је и ресор породице, омладине и спорта у Влади РС, али због националне структуре министара, то је било неизводиво.

Јавности још није познато ко би требало да замијени Милиновића на мјесту генералног директора РТРС, али је договор о будућем вршиоцу дужности којег треба да именује Управни одбор РТРС наводно постигнут између Додика, Павића и Ђокића.

Једно од неријешених кадровских питања је и оно у бањалучкој Електрокрајини, чија директорица Сека Кузмановић би требало да иде у пензију. О њеном насљеднику одлучиваће СНСД, чијој квоти и припада то мјесто.

МОГУЋА РЕКОНСТРУКЦИЈА ВЛАДЕ

Додик, Павић и Ђокић договорили су наводно и реконструкцију Владе Републике Српске.

-У Влади РС ће бити замјењена три министра и то Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске (СНСД), Дане Малешевић, министар просвјете и културе (ДНС) и Јасмина Давидовић, министар породице, омладине и спорта (СП). Њихов рад је оцјењен као веома лош и да је њиховим потезима додатно усложњена ситуација у тим ресорима. Коалициони партнери ће у накраћем року предложити нове кандидате за ове функције, рекао је извор из Владе Републике Српске, преноси портал Бањалука.net.

О смјени министра Малешевића разговарано је и раније, али је наводно Павић одбио ту могућност захтијевајући да мора доћи до смјене и у осталим ресорима, како одговорност за лош рад Владе РС не би био пребачен само на ДНС.

Смјена министра здравља је такође извјесна, а услиједиће као посљедица веома лошег стања у здравству. Богданић би могао да буде жртвован након најављеног преласка здравствених установа на трезорско пословање, чему се оштро противе начелници и градоначелници јер ће то додатно оптеретити ионако презадужене буџете општина и градова.

Јасмина Давидовић дефинитивно је залутала у Владу РС и најлошије се снашла од свих министара у актуелном кабинету Жељке Цвијановић, па ће њен одлазак бити више користан, него штетан и за лидера СП Петра Ђокића. Наводно је и сама тражила да оде, али у СП немају кадрова бошњачке националности да би је замијенили.



Оставите одговор