Пет милиона за нова "државна" возила

Власт у БиХ располаже с неколико хиљада службених аутомобила чија укупна вредност премашује на десетине милиона КМ!

уторак, март 7, 2017 / 12:03

Власт у БиХ располаже с неколико хиљада службених аутомобила чија укупна вредност премашује на десетине милиона КМ!

Без обзира чињеницу да неке државне институције имају и по 30 возила, чија је појединачна вредност око 50.000 КМ, а старост од пет до седам година, то им не представља никакву препреку за набавку нових. Државне институције и јавне компаније само у последњих месец дана расписале чак 25 тендера за набавку нових аутомобила, углавном путничких и теренских, што је више од једног тендера по радном дану!, пише Аваз.ба.

Од 18. септембра до 18. октобра прошле године расписана је или закључена набавка укупно 114 нових возила, за шта су бх. институције, од локалног до државног нивоа, издвојиле, укључујући и ПДВ, скоро 5,1 милион КМ. Већина већ склопљених уговора заснована на бази једне да је понуде или само конкурентског поступка, а да правило о најмање три прихватљиве понуде врло ретко буде испоштовано. Већина купљених возила је марке “ауди” и “фолксваген”.

Када је у питању државни ниво, највише аутомобила има Савет министара БиХ и то 238 службена и специјализована аутомобила.

Међу најлуксузнијима је возни парк Генералног секретаријата и Кабинета председавајућег Дениса Звиздића који имају седам аутомобила вредних 297.978 марака. Звиздић користи најскупљи аутомобил који кошта 103.925 КМ.

Скоро половина ових аутомобила односи се на Министарство иностраних послова БиХ (МИП) на чијем је челу министар Игор Црнадак. Под имовином МИП су и 94 аутомобила која се налазе у 56 дипломатско-конзуларних представништава БиХ широм света.

Ово министарство је у септембру 2015.године купило опет нових возила за потребе дипломатско-конзуларних представништава (ДКП) БиХ у свету, тачније амбасаора за које ће издвојила чак 250.000 марака.

Када је у питању Влада Федерације, ова институција донела је недаво одлуку да издвоји милион КМ за куповину нових аутомобила и тај новац већ предвиђен у буџету. Ова институција већ има 870 возила.

Председништво БиХ купило је 30. септембра прошле године луксузни “ауди” за 171.000 КМ, без ПДВ. Са ПДВ цена износи око 200.000 КМ. Ради се о аутомобилу набављеном за потребе Младена Иванића, председавајућег Председништва БиХ. Ова институција набавила је прошле године још два аутомобила. Реч је о “пасату” Б8 2.0 ТДИ 4 мотион БМТ Цомфортлине вредности 50.418,80 КМ без ПДВ, те о “шкоди” која кошта 59.788,89 КМ без ПДВ.

Укупно гледајући, три члана Председништва БиХ, међу којима су и Бакир Изетбеговић и Драган Човић, возе аутомобиле чија је укупна вредност близу 600.000 КМ.

Пет генерала Заједничког штаба Оружаних снага (ОС) БиХ такође, је добило скупоцене лимузине, за чију је набавку Министарство одбране (МО) БиХ одобрило укупно 268.730 марака. Ради се о луксузним аутомобилима “пасат Б8”, линији која је у продају пуштена прошле године, а само лимузина за Анту Јелеча, начелника Заједничког штаба ОСБиХ, коштала је тачно 71.000 марака.

Остала четири аутомобила коштала су државу 197.730 КМ. Тако је једно возило за преостала четири генерала, уствари, плаћено по 49.435 КМ.

Бројке

  • 29 возила има Министарство правде БиХ
  • 28 аутомобила има Министарство безбедности БиХ
  • 22 возила има Министарство одбране БиХ
  • 16 аутомобила Министарство за људска права и избеглице БиХ
  • 6 аутомобила има Министарство финансија БиХ
  • 7 аутомобила има Министарство цивилних послова и спољне трговине


Оставите одговор