Додиков кредит: Испитивана и Павловићева жена у Америци

Адвокат који заступа власника "Павловић банке" Миодраг Стојановић потврдио је да су агенти ФБИ-а испитивали супругу Слободана Павловића у Чикагу и то по молби Тужилаштва БиХ.

уторак, март 7, 2017 / 12:42

Адвокат који заступа власника "Павловић банке" Миодраг Стојановић потврдио је да су агенти ФБИ-а испитивали супругу Слободана Павловића у Чикагу и то по молби Тужилаштва БиХ.

"Истрага је у САД-у рађена по замолби Тужилаштва БиХ, а укључивала је пословање компаније Слободана Павловића у Америци. Међутим, то је било прије неколико мјесеци и нема везе са стављањем предсједника РС-а на црну листу”, рекао је Стојановић.

Одговарајући на питање Ослобођења да ли је тачно да је Додик кредит исплатио преко ноћи, те да ли су Слободанову супругу Миру посјетили агенти ФБИ-а у Чикагу, адвокат који заступа власника Павловић банке одговара: “Могу потврдити ово друго".

Према Стојановићевим ријечима, Мира Павловић сада је у болници, а Суд БиХ је поново одбио жалбу на мјеру забране кретања Слободану Павловићу, који је у фебруару прошле године привођен због кредита који је Павловић банка дала тадашњем предсједнику владе Републике Српске Милораду Додику за куповину виле у Београду.

"Наша је жалба одбијена прије неколико дана, али је Апелационо вијеће у образложењу констатовало да истрага предуго траје и да Тужилаштво БиХ мора понудити нове доказе до 25. марта. Тада слиједи нова контрола мјера и то мени заправо даје нову шансу да Слободану (Павловићу) може бити одобрен одлазак у САД, истиче Стојановић.

Поступајући тужилац Мирза Хукељић, осим САД-а, замолнице је слао и у друге државе (попут Србије, Хрватске и Аустрије), али на одговоре још чека.

– Ја немам информацију о томе да је Додик исплатио цијели износ кредита. Ако је то и учинио, то опет није питање за банку, већ за њега. Одакле му паре, напомиње Стојановић.

Припадници Агенције за истраге и заштиту 11. фебруара 2016. године ухапсили су власника Павловић банке Слободана Павловића. Тада су лишени слообде и Перо Лазић, бивши директор Павловић банке, као и Љиљана Гарић, некадашњи референт за обраде кредита у тој банци.

Сви су ухапшени по налогу Тужилаштва БиХ у вези са додјелом кредита Милораду Додику за куповину виле на београдском Дедињу.

Случај Павловић банка покренут је неколико мјесеци раније, након што је Српска демократска странка поднијела Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против предсједника РС и лидера СНСД-а Милорада Додика, Слободана Павловића, власника те банке и још неколико службеника банке због малверзација око додјеле кредита којим је Додик покушао да покрије поријекло новца за куповину виле у Београду.

Додик, који је у то вријеме био премијер Српске, раније је саопштио да је из Павловић банке пребацио у мају 2007. године 750 хиљада евра на рачун Комерцијалне банке у Београду, која је и била власник виле на Дедињу.

Додик је тада тврдио да је подигао кредит од Павловић банке како би платио вилу, али се испоставило да је кредит узео тек годину касније – 27. јуна 2008. године, када је он одобрен.

Све документе у вези са овим трансакцијама објавио је СДС на својој званичној интернет-страници. Из те документације видљиво је да су рате Додиковог кредита уплаћивали радници Павловић банке.

Током истраге у овом случају саслушани су службеници Павловић банке, а у два наврата и власник банке Слободан Павловић.

Додик је у неколико наврата тврдио да у цијелом случају нема ништа спорно и да је потпуно регуларно добио кредит од те банке. Он је вилу на Дедињу издао под закуп и то 31. јануара 2008.

СДС је у својој кривичној пријави затражио од правосудних органа да истраже и то да ли је Слободану Павловићу као контрауслугу за плаћање виле на Дедињу, Инвестиционо-развојна банка РС-а дала кредит од пет милиона КМ, односно његовој фирми Аква сити, за изградњу воденог парка.

Истрага у овом предмету још није окончана, а Павловићу је и даље на снази мјера забране напуштања БиХ.



Оставите одговор