Требиње дуг крпи кредитом, најављен Кустуричин биоскоп

Скупштина града Требиња на 4. сједници усвојила је данас информацију о стању пренесених неизмирених обавеза, према којој укупна дуговања Града Требиња износе 6.340.000 КМ, а на приједлог скупштинске већине усвојен је и закључак да се насљеђени дуг покрије кредитним задужењем.

понедељак, март 6, 2017 / 15:02

Скупштина града Требиња на 4. сједници усвојила је данас информацију о стању пренесених неизмирених обавеза, према којој укупна дуговања Града Требиња износе 6.340.000 КМ, а на приједлог скупштинске већине усвојен је и закључак да се насљеђени дуг покрије кредитним задужењем.

Према извјештају Одјељења за финансије пренесене и неизмирене обавеза према запосленим радницима и добављачима износе 1.637.000 КМ, по основи склопљених а неисплаћених уговора за капиталне пројекте 822.000 КМ, за судске пресуде 1.526.000 КМ, за прошлогодишњи регрес радницима 172.000, те невраћене позајмице са рачуна од хидроакумулација 2.183.000 КМ.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да висина насљеђених обавеза најбоље свједочи о неодговорном понашању претходне градске власти, те о каквом се финансијском стању данас налази Град Требиње.

„Једина могућност је да се задужимо да бисмо финансијски поравнали оно шта нас је сачекало у фискалној 2017. години. Дуг који нам је претходна градска администрација оставила плаћаће генерације, кроз социјална давања, плате радника, инвестиције, спорт…“, нагласио је Петровић.

Скупштина је усвојила и одлуке о изради Стратегије развоја од 2018. до 2028. године и Урбанистичког плана Требиња, а прихваћена је и информација Центра јавне безбједности Требиње у стању безбједности на подручју града у другој половини прошле године. За секретара Скупштине града именован је Велибор Бодирога.

Опозиција напустила засједање

Након усвајања дневног реда допуњеног са више нових тачака, одборници СДС-а и ПДП-а напустили су скупштинско засједање, јер, како тврде, пракса измјена утврђеног дневног реда на самој сједници одборницима не оставља довољно времена да квалитетно анализирају нове материјале.

Градоначелник Лука Петровић са дневног реда повукао је иницијативу о реорганизацији ЈЗУ „Дом здравља“ Требиње, а како је образложила директор ове установе Бранка Драшковић, иницијатива се односила на писмо намјере једне приватне стоматолошке амбуланте да преузме одјељење стоматологије Дома здравља, а од чега се, како је истакла, одустало због законских недоречености и ограничења.

Са дневног реда повучена је и затражена сагласност од Скупштине града на Листу споменика и спомен обиљежја од великог значаја за Град Требиње, а због одсуства консензуса у комисији Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, која је требало да утврди приједлог листе.

Кустурица у Требињу гради мултиплекс биоскоп?

Међу накнадно уврштеним тачкама дневног реда засједања које је у току је и изјашњавање скупштине поводом писма намјере привредног друштва „Лотика“ у вези са изградњом мултиплекс биоскопа у објекту Културног центра Требиње.



Оставите одговор