УЕФА опростила Партизану, играће Европу

Београдски Црно-бели су успјели да склопе споразум са Европском фудбалском федерацијом о суспендовању једногодишње забране играња на међународној сцени, незванично сазнаје Б92.

четвртак, март 2, 2017 / 10:59

Београдски Црно-бели су успјели да склопе споразум са Европском фудбалском федерацијом о суспендовању једногодишње забране играња на међународној сцени, незванично сазнаје Б92.

Потписани документ би у току дана требало да стигне у Хумску, а потом да буде прослијеђен Суду за спортску арбитражу у Лозани, којем се Партизан жалио након изрицања казне.

У оваквим случајевима суд најчешће прихвата договор страна у спору, договор се верификује и предмет ставља ад акта. То значи да више неће бити препрека да црно-бели наредне сезоне играју у Европи.

У замјену за казну Партизан ће добити појачани мониторинг из УЕФА, с тим што ако поново буде имао „рупа у финансијама“ последице би могле да буду катастрофалније него што је то сада био случај.

Партизан је казну иначе добио зато што је имао око 2,5 милиона евра неплаћених дугова закључно са септембром 2016. године. Највећи дио тог новца је на име пореза и доприноса, који су црно-бели обавезни да плате државним органима у Србији.

Казна је била неуобичајено оштра, али је УЕФА одлучила да је неопходна јер је Партизан неколико пута кршио правила о неплаћеним дуговима у последњих пет година.

Партизан је у "сличној ситуацији" био и 2013. године када је клуб суспендован на годину дана из такмичења УЕФА, па европска кућа фудбала сматра да је жешћа казна једина одговарајућа да исправно утиче на понашање клуба у будућности.

Иако је у јануару ове године првобитно објављено да је суспензија у трајању од три године, за Б92.net су УЕФА разјаснили да је ријеч о забрани играња током једне сезоне, првој од наредне три у којој клуб избори учешће у неком од европских такмичења.

Из Партизана су јануару за Б92 поручили да није у питању суспензија, већ да клуб "до краја мјесеца мора да уплати 360.000 евра".

Није било познато коме тај новац треба да се уплати, вјероватно се мисли на друге клубове, нити како је могуће да УЕФА на свом сајту објави коначну одлуку судског вијећа тијела за финансијску контролу, ако постоји било какво рјешење за београдски клуб.

У објављеној документацији се нигде не спомиње такав износ, али се наводи да је укупно дуговање 30. септембра било 2.468.000 евра, од чега дуговања према другим клубовима износе 454.000 евра, дуговања запосленима 88.000 евра, а заостали порези и доприноси 1.926.000 евра.



Оставите одговор