Неко је отворио Иванићеву коверту, и то само његову

Коверту МСП из Хага адресирану на име Младена Иванића, предсједавајућег Предсједништва БиХ, неко је отворио умјесто њега.

уторак, фебруар 28, 2017 / 15:32

Коверту МСП из Хага адресирану на име Младена Иванића, предсједавајућег Предсједништва БиХ, неко је отворио умјесто њега.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић данас је одржао конференцију за медије, након вијести да је “неко“ неовлаштено отворио његово писмо пристигло из Хага.

"Ово што се догађа превазилази све мјере разума. Моје писмо је било отворено, једино. Ето до чега доводи паралелизам. Људи су себи узели за право да захтјев Предсједавајућег прекрше. Све је то посљедица охрабрења које је та структура добила налогом једног члана Предсједништва. Ја позивам све разумне људе у овој земљи да схвате гдје ово води. Ово је нека врста силовања над српским политичарима у институцијама. Мени је јасно одакле господину Изетбеговићу раније ово писмо. Ако људима није јасно да је ово паралелизам, ствари прелазе линију нормалности", казао је на почетку обраћања Младен Иванић.

Додао је да ће надлежно министарство провести истрагу.

"Ја нећу тиме више да се бавим. Министарство ће провести истрагу, а ако истрага покаже да је то паралелизам, онда ћу предузети и захтјевати праве мјере. Пошто је писмо отворено, није никоме више тајна, добит ћете га и ви сви. У њему укратко пише да треба појаснити статус господина Софтића. Ја сам то очекивао и рекао сам да је то једино логично. Занимљиво да захтјев за појашњење долази без обзира што је Изетбеговић предао писмо у којем се позивао на ранију одлуку. Очито је да то Суду није било довољно, већ се тражи појашњење. Јасно је да ће ово пасти на првом кораку", додао је Иванић.

Након тога, Иванић је објаснио о чему се ради у писму.

"Господин Софтић је својим писмом именовао два замјеника и ја сам јасно Суду рекао да одлуку о та два замјеника нико од органа није донио. У покушају да се званичне институције изјасне о томе сазвао сам сједницу Предсједништва. Као што знате, одржана је сједница али је господин Изетбеговић напустио сједницу и одлука није донесена. Тим се закључује да Предсједништво није донијело одлуку. Агент може заступати, али не може покретати поступке. Захтјев за ревизију је став једног појединца који се зове господин Софтић. Иза њега не стоји ни Предсједништво нити институције", објаснио је Иванић.

Намјерава, како каже, да пошаље личног посланика у Хаг да преда допис.

"Послаћу по свом посланику друго писмо из поштовања према господину Човићу који је казао да Предсједништво треба имати формиран став. У писму, видјећете да Хаг третира господина Софтића као бившег агента. Ако се и ово буде третирало као ‘а шта ћемо, десило се’, ја то нећу прихватити. Ово је врло озбиљна ствар. Ово није први пут да се дешава. Прво писмо које сам добио на којем је писало ‘Потврда’, било је отворено", истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Meni nije jasno ko daje savjete ovom Ivanicu, a za Dodika da ne govorimo. I da li oni uopste slusaju savjetnike. Kolika je plata savjetnicima. Zato svaki dan izadju u javnost sa nekoliko glupih izjava. Kao sto je ova Ivaniceva. Odkud mu to da agent ne moze pokretati postupke, ako za tako nesto ima ispravno ovlastenje. Isto kao kad bismo rekli da advokat moze zastupati stranku, ali ne moze u njegovo ime podnositi tuzbu. Sve zavisi od vrste ovlastenja/punomoci i toga ko je to ovlastenje dao. Sve se svodi na to kakvo je ovlastenje Softic imao, a sa tim podatkom (tekstom ovlastenja) niko ne izlazi u javnost. S obzirom, da je Sud od Predsjednistva (pojedinacno, sto je bruka i Suda i BiH) zatrazio da se o tome izjasni, znaci da ovlastenje; ili nije jasno, ili je isteklo. Jer da nije tako, i da je ovlastenje jasno, Sud bi predmet (reviziju) uzeo u razmatranje. Sud nije slucajno pisma poslao pojedinacno clanovima, a ne Predsjednistvu kao kolektivnom organu koji odluke donosi na sjednicama. Moguce je cak da je to zamka za srpsku stranu (Ivanica) ako pristane da se o tome izjasni pojedinacno. U tom slucaju i ostala dva clana ce imati mogucnost da to urade na isti nacin (pojedinacno), nakon cega Sud moze jednostavno da kaze da je vecina (a znamo kako bi ona izgledala) potvrdila da je Softicevo zastupanje validno. To bi bila politicka odluka suda, i ne bi bila ni prva ni poslednja na stetu Srba. Koliko sam shvatio, Ivanic je vec odlucio da se Sudu obrati ponovo i u svoje ime, i to bi mu bila katastrofalna greska. Vidim da je po tom pitanju za cetvrtak sazvao samo konsultativnu sjednicu Predsjednistva. Opet katastrofalna greska. Sjednica mora da bude sazvana da bi se odlucivalo (kolektivno) o upitu Suda, i da se onda donese odluka koja, ako sam dobro razumio, mora biti jednoglasna, i pri cemu ne moze biti preglasavanja. To je upravo ono sto je Izetbegovic cijelo vrijeme izbjegavao (da se donosi nova odluka o Softicevom zastupanju) jer zna da o tome ne bi bilo saglasnosti svih clanova. Kako stvari stoje, Ivanicevo ponasanje (ako se sam ponovo obrati sudu) mu ide 100% u prilog. Da je Softicevo ovlastenje cisto i jasno, Sud se ne bi ni jednog momenta obazirao na Ivanicevo i Crnadakovo prvo obracanje.

 2. Нисам мислио коментарисати ову тему, ал ајд да напишем коју.

  Прво о овом Софтићу. Па, то сам већ написао поводом другог текста, један несрећан лик којег су овдје потурили.
  Он сам је у више наврата наглашавао да му је надлежност одавно истекла, а чак је у једној емисији; https://www.youtube.com/watch?v=6Wui7CoR_A8
  љутито исправио водитељицу да он није агент већ бивши агент.
  Наравно, прије пар недјеља се напрасно ресетовао, мотиве можемо претпоставити, но он није толико важан у овој причу.

  Писмо Младену је отворено. Бламажа за БиХ, Младен је то искористио да гневно упозори да је овако нешто недопустиво. Но ни то није важно.

  Оно што је важно, то је садржај писма. А Младен је искористио ову прилику, „зицер“, оно по систему када је већ отворено да јавност сазна шта пише, те дао новинарима писмо на увид, а ови кленови упослени у федералним медијима то брже боље скенирали и пренели јавности,
  http://vijesti.ba/clanak/349867/ekskluzivno-ovo-je-pismo-suda-iz-haga-clanovima-predsjednistva-bih
  Садржај овог писма али више начин обраћања битно се разликује од оног што је Бакир пренио медијима, а што богами и даље збори (баш је мангуп овај Младен, нема он шта причати шта пише, ево вам га, па читајте).
  Било би јако добро да неки новинар приупита Бакира да ли је то то писмо које је и он добио, но тако нешто није реално очекивати.

  Овдје у писму видимо да су озбиљно уважене поруке Игора и Младена (у службеној преписци јако је важна форма, а ако ту напишу код овог Софтића „former Agent“, без обзира што само преносе тврдње Младена и Игора, то има своју тежину), и да је сам овај несрећни Софтић итекако споран.

  Но овдје је јако важно да су спорни и замјеници или помоћници агента, Ван де Бисен и Д.Шефер (ко им је дао пуномоћ, којом одлуком су именовани, на који начин је регулисано плаћање, све су ово питања која ће доћи на ред).

  И овдје је важно да МСП тражи под хитно појашњење од предсједништва БиХ, а најкасније до 02.03. до 6 сати поподне.

  Ту опет федерални медији фабрикују и спинују вијести како би манипулисали ситуацијом, а сам Бакир је након овог нервозно поручио да се Младен не може обраћати МСП без консензуса у предсједништву.
  Али може, и не само да може, него мора до задатог рока, а он је већ сутра. Да буде занимљивије, у фед.БиХ је данас нерадни дан тј празник, а ипак ће се морати позабавити овим питање.

  Узгред, могућност преглсавања по Уставу БиХ (члан V, став 2.) постоји. Наравно да би било добро да се пословником уреди да код оваквих питања (покретање спора између држава) мора постојати консензус, но управо ова тужба беше против воље српских представника, па и та фамозна одлука из 2002-е је донесена наводно прегласавањем члана предсједништва из Српске. Но добро, Бакир се копрца и тражи некако излаз из ове ситуације.

  Младен ће се консустовати са Човићем (са Бакиром зависи од обавеза према џуми), доставиће тражени одговор МСП у заданом року.
  Ова ситуација јесте шамар БиХ, упослени у МСП сигурно одлично познају проблематику и ову материју, они су у раду и прагматични, могу и селективно примјењивати постојеће прописа и надлежћности, а само безнадежно наивни могу вјеровати да неће бити политичког утицаја, пре свега оних моћнијих играча.

  Видјећемо наредне кораке. Могуће да буду тражили и појединачно изјашњавање чланова предсједниптва, а Бакир који је тврдио да се о овоме нема шта састанчити, мораће се ресетовати.

  Када кренете у овакву причу, и када зната да ће бити политичих притисака и бочних удара, врло важно је имати план А и план Б.
  Госп.Иванић је дефинитивно одлично савјетован, и Срби имају овај пута, што обично није био случај, и план А и план Б.
  А Младен је искористио ову епизоду са отварањем писма како битуширао оне лајавце у федералном Сарајеву.

 3. У случају да Суд одбије Сакиба Софтића као легалног и легитимног агента БиХ, слиједи одговор из плана А:

  – То је оно што ми од почетка говоримо, Сакибу Софтићу је истекао мандат, Суд је сада то и потврдио!

  У случају да Суд потврди Сакиба Софтића као легалног и легитимног агента БиХ, слиједи одговор из плана Б:

  – То је оно што ми од почетка говоримо, Суд је под снажним политичким утицајем!

  Нема погрешних одговора, брале. Само јако!B-)

 4. Ovo iz pismo iz Haga je šamar samo jednom čovjeku – Bakiru Izetbegoviću. Revizija sudskog procesa nije žalba – sasvim je moguće da je revizija sudskog postupka potpuno nov proces. Knjige pravne kažu da je to vanredni pravni lijek. Neki novi ljudi i neke nove sudije će sprovesti reviziju procesa. U svakom slučaju uslijediće nova imenovanja sudija u MSP.

 5. Осман Ђ.,01.03.2017. 14:26:20

  “У случају да Суд потврди Сакиба Софтића као легалног и легитимног агента БиХ, слиједи одговор из плана Б:
  – То је оно што ми од почетка говоримо, Суд је под снажним политичким утицајем!“

  Османе,

  све и да је легитиман остаје питање да ли је он овлаштен да тумачи да ли је страна у спору (БиХ) задовољна првобитном пресудом.

  У ревизију пресуде се иде ако се није задовољно пресудом.

  Гдје, када и ко је одлучио да БиХ није задовољна пресудом из 2007.године?

  Надам се да ће суд ово имати у виду и већа на овој степеници прекинути глупост коју је Изетбеговић започео.

 6. Симо П. Ороз,02.03.2017. 09:30:58[168656]

  Надам се да ће суд ово имати у виду и већа на овој степеници прекинути глупост коју је Изетбеговић започео.

  A ja se nadam da ce Sud ovako rezonovati:Kad moze ovaj Mladen js prije godinu dana jednostrano djelovati,tajno traziti preispitivanje Softica,lazno se predstavljati da djeluje u ime Bih onda more i Bakir.Jel posteno?

  To ista teorija ko kad su nas pobili,protjerali mucili…po Prijedoru,a onda kazu to je bilo preventivno.

  Sad se isto se pokusava.Proceduralnim zavrzlamama zamagliti cinjenicu da je Srbija itekako pomagala novcano sredstvima,politicki,ljudstvom(svi bili tokom citavog rata na teretu Srbije)i tako pokusati umanjiti odgovornost iste.

  Strasna je cinjenica da niko ne pominje zrtve te sulude politike progona i preseljenja naroda najgorim mogucim metodama. Na sve tri strane.

  Osim sugradzanina Borislava R.(na svom blogu).Zelim mu dug i zdrav zivot kao i njegovoj familiji.Iako se politicki nekad ne slazemo ostaje cinjenica je ljudska gromada .

  Kako god da se ovo zavrsi opet cemo biti tu gdje smo sada,osim cinjenice da je jasnija razlika izmedzu ljudi i šupaka

 7. [Симо П. Ороз,02.03.2017. 09:30:58[168656]

  Османе,

  све и да је легитиман остаје питање да ли је он овлаштен да тумачи да ли је страна у спору (БиХ) задовољна првобитном пресудом.

  У ревизију пресуде се иде ако се није задовољно пресудом.

  Гдје, када и ко је одлучио да БиХ није задовољна пресудом из 2007.године?

  Надам се да ће суд ово имати у виду и већа на овој степеници прекинути глупост коју је Изетбеговић започео.]

  У ревизију пресуде се не иде због незадовољства пресудом, односно само незадовољство пресудом може бити ма колико велико или мало код било кога, али њиме се не може покренути ревизија. Али се ревизија може (односно једнино може) покренути уколико се накнадно – у року од 10 година од изрицања пресуде – открију неки нови докази који нису били доступни током процеса који је завршио таквом и таквом пресудом, а постоји разумно очекивање да би они могли ревидирати пресуду, однсоно да би ранија донесена пресуда била друкчија да су они били тада познати.
  А тим доказима се бави агент задужен за то, а не Предсједништво БиХ, доставља их Суду који те доказе разматра и на основу њих одлучује да ли, уопће, постоји основ за покретање ревизије или не.

  А ово како ти тумачиш, Симо, испаде да су Србија (као страна у поступку) и Република Српска (као дио супротне стране у поступку) задовољне пресудом којом се установило да Србија није (директно) одговорна за геноцид у Сребреници, него је то Република Српска, али је Србија ипак крива за повреду Конвенције о геноциду јер није све учинила да тај геноцид спријечи, а онда и похвата и процесуира одговорне. Ако је то тако, ако Србија није (толико) незадовољна пресудом, онда чему онолика дрека о заустављању британске резолуције (да се разумијемо: више вјерујем ђаволу него Енглезима и њиховој добронамјерности према икоме, па и Бошњацима…) и причи Дачића о великој (можда највећој у задњих 10 година!) дипломатској побједи Србије, као да је руским ветом у Вијећу сигурности УН-а, тобоже, укинута и сама пресуда МСП? И као да је резолуција, тобоже праведничке и забринуте Велике Британије, јача од пресуде МСП-а у Хагу? Свашта…

 8. Ево да не улазимо у правне ствари, да МСП прихвати апелацију, реално је да ће пресуда бити иста.
  Зашто онда да гурамо једни другим прст у око, кад смо се наводно договорили да идемо у ЕУ, потписали ССП и тзв. агенду, све под патронатом Њемачке и Енглеске.

  Зар треба сад годинама да се јебемо, да нас неко због игре великих увуче у сукоб, умјесто да радикално крене Федерација са својим пројектима, Српска да коначно одреди шта тачно треба радити на развоју стратешких грана привреде и да ове двије прелијепе Републике, па ако неко хоће узајамно поштовање и заједничку БиХ, уредимо, запослимо и омладину задојимо толеранцијом, спортом и културом, умјесто мржњом и негативном енергијом?

  Јасмине, у праву си Борислав Радовановић је громада од човјека.

 9. Осман Ђ.,02.03.2017. 12:37:35

  “А ово како ти тумачиш, Симо, испаде да су Србија (као страна у поступку) и Република Српска (као дио супротне стране у поступку) задовољне пресудом којом се установило да Србија није (директно) одговорна за геноцид у Сребреници, него је то Република Српска, али је Србија ипак крива за повреду Конвенције о геноциду јер није све учинила да тај геноцид спријечи, а онда и похвата и процесуира одговорне.“

  Османе,

  Не знам је ли Србија задовољна пресудом. То требаш питати предсједника и премијера Србије. Очито је да сматрају да је прењсуда реална и због тога нису искористили право на ревизију.

  То исто важи и за БиХ. пРЕДСЈЕДНИШТВО бИј је орган који треба да каже да ли је задовољно пресудом и да ли треба ићи у њену ревизију.

  Република Српска не може бити одговорна за геноцид јер тужба за геноцид није уперена против Републике Српске.

  Када РС буде независна, Уједињена Џамахирија Бошњака и Арапа ће моћи подићи тужбу против независне Републике Српске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *