Гардијан: Балкан ће бити Трампова главобоља

Балкан, који тутњи, пријети да постане спољнополитичка главобоља новог америчког предсједника Доналда Трампа, пише лондонски "Гардијан”.

уторак, фебруар 28, 2017 / 08:45

Балкан, који тутњи, пријети да постане спољнополитичка главобоља новог америчког предсједника Доналда Трампа, пише лондонски "Гардијан”.

“Заборавите Кину и Блиски исток: бивша Југославија могла би постати Трампова прва реална спољнополитичка главобоља”, истиче лист.

Гардијан у тексту наводи саговорнике из Косовске Митровице, гдје су, како додаје, Срби углавном били одушевљени Трамповом побједом, ако ни због чега другог, само зато што је побиједио супругу њиховог непријатеља из деведесетих Била Клинтона, који је предводио НАТО бомбардовање.

Лист подсјећа да је Косово 2008. године прогласило независност и да Београд то никада није признао.

Споразум под покровитељством ЕУ из 2013. године обећао је Србији нешто бржи пут ка чланству, а Косову кораке ка статусу кандидата.

Али ЕУ сада има друге кризе на уму, нелогичне линије подјеле су опипљивије него икада прије, пише Гардијан.

“Балкан је сада опет суочен са кризом. Границе се преиспитују, етничке напетости расту и размјена територија се поново помиње као посљедњи начин да се спријечи насиље”, наводи се у тексту.

Гардијан указује и на Босну, гдје граница између два ентитета из рата “никад није у потпуности зацијелила”.

Република Српска редовно пријети референдумом о независности, док су неки босански Срби пријетили бојкотом институција у Сарајеву због захтјева за ревизију пресуде Међународног суда по тужби против Србије.

Ту је и Црна Гора, предмет изузетних политичких потреса прошле године када је Влада тврдила да су руске институције покушале да оркестрирају државни удар.

На крају, додаје Гардијан, ту је и Македонија, најјужнија република бивше Југославије, труди се да формира нову владу након политичке кризе са албанском мањином.

Дипломате описују 2017. као “кошмарну годину” у региону, због избора у Србији, све веће извјесности ванредних избора на Косову и загријавања за изборе у Босни сљедеће године.

Поред тога, очекују се и прве оптужнице пред новим Специјалним судом у Хагу за злочине ОВК пред којим би могли да се нађу истакнути чланови косовске политичке елите, што би могло изазвати нову нестабилност.



Оставите одговор