Штрахе: Направити армију ЕУ са нуклеарним наоружањем

Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе залаже се за успостављање армије ЕУ, која би располагала и нуклеарним наоружањем, и жели да Европа буде независна од НАТО у којем доминирају САД.

понедељак, фебруар 27, 2017 / 10:49

Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе залаже се за успостављање армије ЕУ, која би располагала и нуклеарним наоружањем, и жели да Европа буде независна од НАТО у којем доминирају САД.

Сумње америчког предсједника Доналда Трампа у спремност финансирања од стране НАТО партнера, према његовим речима, требало би искористити као шансу да се средства уложе у војску ЕУ.

"Вјерујем да би било добро за Европу да каже зашто би морали бити део НАТО. Направимо европску одбрамбену војску, погледајмо како можемо да обезбедимо нашу одбрану", казао је Штрахе у интервјуу агенцији АПА.

Иступање из НАТО и замена одбрабеним савезом војском ЕУ био би, средњерочно, како сматра, исправан пут.

"Алтернатива је да под америчком геостратешком командом, која има које год интересе, уплаћивати у нешто и финансирати америчку војну индустрију", нагласио је Штрахе.

Преко посебне војске ЕУ би, како истиче, можда могле да се привуку оне државе које не желе никада да буду део НАТО, а које су спремне да учествују у европском одбрамбеном пројекту.

"Јасно кажем одбрамбени, а не пројекат за напад", подвукао је Штрахе.

И Аустрија би, према његовом мишљењу, могла да учествује у војсци ЕУ, наравно уз очување неутралности.

"Неутралност не би требало никада укинути", додао је он.

Војска ЕУ би, према њему, требало да има и нуклеарно наоружање.

"Наравно је и то дио европске одбрамбене политике", јасно је истакао указујући на већ постојеће арсенале нуклеарног наоружања, као, на пример, у Француској.

Заједничка политика одбрамбена политика ЕУ, каже Штрахе, није у супротности са оним што траже ФПО и друге популистичке странке Европе које желе мање централизма и више националних надлежности.

"ЕУ као федерални савез има успјеха и будућност. Она је економска унија, а та економска унија је мировна унија. То значи да имамо два одлучујућа задатка – регулисати привреду и одбрану. То су два стуба", објаснио је он.

Уједно упозорава да се ЕУ критикама на рачун Русије и новог предсједника САД све више сама доводи у "офсајд позицију".

"ЕУ почиње да се изолује. Доживаљамо да се ЕУ позиционира против Путина. Истовремено ЕУ се ставља на супротну страну предсједнику Трампу и дјелује после Брегзита и против Велике Британије", рекао је Штрахе додајући да жели да се конфликта ситуација са Москвом ријеши дипломатским средствима и да је потребно ријешити питање санкција.

Према његовим ријечима у интересу је снажне континенталне Европе размишљање и зони слободне трговине са Русијом. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *