Оскар бламажа: Прочитали Ла Ла Ленд, а за најбољи филм прогласили Мјесечину

Драма о геј црним мушкарцима надјачала је фаворита "Ла Ла Ланд” и освојила главну награду Америчке академије за науку и филм која је по 89. пут додијељена у Долби театру у Холивуду.

понедељак, фебруар 27, 2017 / 08:08

Драма о геј црним мушкарцима надјачала је фаворита "Ла Ла Ланд” и освојила главну награду Америчке академије за науку и филм која је по 89. пут додијељена у Долби театру у Холивуду.

У једном од најнепријатнијих тренутака у историји Оскара, Феј Данавеј и Ворен Бити су прогласили погрешног добитника. Њима је неко предао погрешну коверту у којој је била картица са написом “Ла Ла Ланд”, преостала од проглашења добитнице награде за најбољу женску улогу.

Грешка је исправљена тек пошто је већи дио екипе филма “Ла Ла Ланд” преузео своје награде.

“Мјесечина”, коју је режирао Бери Џенкинс, је адаптација необјављеног драмског текста Тарела Алвина Мекрејнија коју је критика већ хвалила због оригиналног представљања црних геј тинејџера у Мајамију.

Награда за најбољи страни филм припала је остварењу “Тхе Салесман” из Ирана, чији редитељ Ашгар Фархади због нових ограничења путовања није могао да присуствује додјели награда.

Он се прије почетка додjеле укључио у програм путем видео линка и поручио да се данас више него икад “морамо супротставити фашизму”.

"Мјесечина" освојила укупно три Оскара: за филм, споредну мушку улогу (Махершала Али) и адаптирани сценарио. По двије награде узели су филмови "Манчестер на мору" (главни глумац и оригинални сценарио) и "Гребен спаса" (монтажа и микс звука).

Дејмијен Шазел (32) постао је најмлађи редитељ у историји који је награђен Оскаром.

Глумачке награде су, углавном према очекивањима, припале Кејсију Афлеку (Манчестер на мору) и Еми Стоун (Ла Ла Ланд) за главне, односно Махершали Алију (Месечина) и Вајоли Дејвис (Фенцес) за споредне улоге. Али је постао први муслимански глумац који је освојио Оскара.



Оставите одговор