Берза спашава Буџет РС са још 35 милиона КМ

Република Српска задужиће се новом емисијом обвезница за још 35 милиона марака, на аукцији заказаној за 13. март, преноси пословни портал Капитал.

петак, фебруар 24, 2017 / 08:51

Република Српска задужиће се новом емисијом обвезница за још 35 милиона марака, на аукцији заказаној за 13. март, преноси пословни портал Капитал.

У Јавном позиву који је Министарство финансија РС данас расписало наведено је да ће бити емитовано 35.000 обвезница номиналне вриједности 1.000 КМ.

Обвезнице се емитују са роком диспијећа од пет година уз фиксну годишњу каматну стопу од 3,75 одсто.

Главница ће бити исплаћена по доспијећу односно по истеку рока од пет година од регистрације емисије код Централног регистра хартија од вриједности, док ће се камата исплаћивати једном годишње.

Прије ове емисије обвезница, РС планира да се задужи за 10 милиона КМ путем трезорских записа, на аукцији која је заказана за 9. март.

Тренд задуживања на тржишту капитала Влада ће вјероватно наставити и у наредном периоду имајући у виду да је аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) под знаком питања.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је ове седмице да аранжман са ММФ-ом у блокади, те да је врло реално очекивати да због блокада политичке природе из Федерације БиХ дође до његовог раскидања.

Након тога је услиједила и рекација из Сарајева из којег су поручили да су појединци из РС криви за застој, а Министарство финансија РС јуче је саопштило да је изненађено изјавама из Федерације БиХ из којих произилази да су појединци из Српске одговорни за неизвршавање договорених мјера према Међународном монетарном фонду (ММФ), истичући да је Српска испунила све своје “претходне мјере” из Додатног писма намјере.



Оставите одговор