Привредна комора Бањалука: Рачић остаје без фотеље због губитка 1,3 милиона КМ

У Подручној привредној комори Бањалука недавно су изабрани чланови Скупштине, а део чланства очекује да ће ускоро са трона да скину актуелног председника Горана Рачића.

понедељак, фебруар 20, 2017 / 11:01

У Подручној привредној комори Бањалука недавно су изабрани чланови Скупштине, а део чланства очекује да ће ускоро са трона да скину актуелног председника Горана Рачића.

Руководству ове асоцијације замерају што се, како кажу, према чланству понашају као државни апарат.

– Понашају се као да им привредници сметају уместо да буду тело које ће да заступа наше интересе – каже Марко Кнежевић, власник фирме "Кнежевић ентеринг” из Лакташа.

Садашњи председник Подручне привредне коморе остао је, како каже Кнежевић, дужан и држави и добављачима кроз стечај властите фирме.

– Осим тога, орочио је у Бобар банци 1,3 милиона КМ, новца Коморе, а та је банка пропала и остали смо без тих пара – наводи привредник из Лакташа.

Кнежевић додаје како верује да ће за неколико дана бити изабрано ново руководство Коморе на челу са Дамјаном Давидовићем, директором штампарије “Атлантик”, а бившим директором “Меркатора” у Бањалуци.

– Дакле, струја привредника, којој и ја припадам, подржава Дамјановића. Како сада ствари стоје, у новоизабраној Скупштини имамо потребну већину – каже Кнежевић.

Саша Тривић, власник предузећа “Крајина Клас”, каже да очекује да асоцијација привредника добије ново руководство, које ће да заступа интересе привреде.

– Привредници су знали да ће “Бобар банка” пропасти, а Рачић је ставио новац у ту банку. При томе, у истој банци је имао приватни кредит који није враћао – истиче Тривић.

Додаје да је Рачић “упропастио своје фирме и новац од привредника” и да не би требало понови да буде председник Коморе.

Осим Дамјановића, једини кандидат за председника Подручне привредне коморе Бањалука је актуелни председник Горан Рачић.

Он негира оптужбе, тврдећи да је 1,3 милиона КМ Коморе орочено у Бобар банци када је била стабилна и зато што је имала повољну понуду.

– Анализирали смо ревизорски и извештај Агенције за банкарство и ништа није указивало на пропаст банке. Имамо новац орочен и у другим банкама – каже Рачић.

Тврди да нико до сада није имао ништа против његовог рада и одлука Коморе, те да су одједном представници “само две-три фирме почеле са пљувањем”.

Председник Изборне комисије Предраг Дудуковић рекао је да у понедељак, 20. фебруара, треба да буде одржана конститутивна седница Скупштине на којој ће бити изабран нови председник и потпредседник.

Након Бањалуке биће одржани избори и у осталим подручним привредним коморама, а након тога и у Привредној комори РС. На челу републичке асоцијације је Борко Ђурић два мандата и нема право да се опет номинује.

Привредну комору РС, осим републичког тела, чине и пет подручних комора са седиштем у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву и Требињу.

Чланарина законски обавезна

Чланство у Привредној комори РС, односно у подручним привредним коморама, законски је обавезно.

То је регулисано Законом о привредној комори, којим је прописано да су чланови Коморе привредна друштва, банке, осигуравајућа друштва и друге финансијске институције које обављају привредну дјелатност у Републици Српској. Чланство се плаћа по оствареном приходу.

Неки привредници сматрају да чланство у овој асоцијацији треба да буде добровољно.



Оставите одговор