Изетбеговић оптужује Иванића и Црнатка за ванинституционално дјеловање

Кабинет бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића саопштио је данас да је Игор Црнадак "злоупотријебио положај" министра спољних послова тиме што је Међународном суду правде (МСП) у Хагу доставио писмо за чије упућивање није био овлашћен одлуком Предсједништва БиХ.

недеља, фебруар 19, 2017 / 13:51

Кабинет бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића саопштио је данас да је Игор Црнадак "злоупотријебио положај" министра спољних послова тиме што је Међународном суду правде (МСП) у Хагу доставио писмо за чије упућивање није био овлашћен одлуком Предсједништва БиХ.

У писму које је Црнадак био упутио МСП-у, истиче се да је Изетбеговићева одлука да покрене ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, донијета изван институција БиХ и да због тога није правоснажна.

Црнадак је раније изјавио да је Изетбеговић наредио је амбасадорки БиХ у Хагу Мирсади Чолаковић да не прослиједи то писмо, али да је он успио да га достави "другим каналима".

Изетбеговић је у петак потврдио да ће покренути захтјев за ревизију пресуде, иако за то није имао сагласност Предсједништва БиХ.

Српски и хрватски члан тог тијела, Младен Иванић и Драган Човић, не подржавају захтјев за ревизију и сматрају да се Изетбеговићевим потезом крши Устав.

Поводом Црнатковог писма, Изетбеговићев кабинет издао је саопштење у којем, како се наводи, износи чињенице "у циљу потпуног и истинитог информисања јавности БиХ" о поступцима министра Црнатка, преноси Фена.

"Према Уставу БиХ, министар спољних послова нема право да обавља усмену или писану комуникацију с МСП у Хагу уколико га за ту комуникацију није својом одлуком овластило Предсједништво БиХ", наводи се у саопштењу.

Изетбеговићев Кабинет напомиње да не постоји никаква одлука Предсједништва БиХ о овлашћењу Црнатка да обавља било какву усмену или писану комуникацију с МСП, те да је ријеч о "неовлашћеној кореспонденцији с тим судом која не представља званични став Босне и Херцеговине".

У саопштењу се оцјењује да инструкција којом је Црнадак 14. фебруара наложио амбасадорки Чолаковић да Регистрару МСП-а достави његово писмо, представља тешку злоупотребу положаја министра спољних послова и амбасаде БиХ у Хагу.

"Уколико је министар Црнадак Регистрару МСП-а заиста неким "другим каналима" у својству министра спољних послова БиХ доставио своје неовлашћено писмо, он је у том случају предузео радњу која представља неуставно и ванинституционално деловање, односно кршење Устава БиХ и злоупотребу положаја министра спољних послова БиХ", наглашава се у саопштењу.

Кабинет наводи да је 14. фебруара амбасадорка Чолаковић примила писмо министра Црнатка, у затвореној коверти, и пратећу инструкцију да то писмо достави Регистрару МСП, а истог дана је Црданаку упутила допис са захтјевом да се амбасади БиХ достави одлука Председништва БиХ којом се одобрава упућивање министровог писма суду.

Дан након тога, Црнадак је амбасади БиХ у Хагу доставио допис у којем "подсјећа да за обављање редовне дипломатске кореспонденције министра није потребно одобрење или одлука Председништва БиХ" те поново затражио потврду да је амбасада уручила његово писмо суду.

Изетбеговић наводи да је 16. фебруара упозорио Црнатка да га Председништво БиХ ниједном својом одлуком није овластило да у својству шефа дипломатије и у име БиХ обавља било какву кореспонденцију с МСП у Хагу, те да амбасада БиХ у Хагу не смије доставити његово писмо.

Поводом јучерашње изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића да има намјеру написати ново писмо Међународном суду правде у Хагу, Изетбеговић истиче да према Уставу БиХ и Пословнику о раду Предсједништва БиХ, предсједавајући нема право да у име Предсједништва БиХ обавља усмену или писану комуникацију са Међународним судом правде у Хагу уколико за ту комуникацију није овлаштен одлуком Предсједништва.

-Предсједништво БиХ нити једном својом одлуком није овластило г. Иванића да обавља било какву комуникацију са Међународним судом правде, односно није га овластило да упути било какво писмо Међународном суду правде. Свако писмо г. Иванића Међународном суду правде, за чије упућивање он није овлаштен одлуком Предсједништва БиХ, не представља нити може представљати службени став Предсједништва БиХ, већ искључиво лични став г. Иванића. Уколико г. Иванић Међународном суду правде у име Предсједништва БиХ или у својству предсједавајућег Предсједништва БиХ упути писмо, за чије упућивање није овлаштен одлуком Предсједништва БиХ, такав поступак г. Иванића представљаће неуставно и ванинституционално дјеловање, односно директно кршење Устава БиХ и Пословника о раду Предсједништва БиХ и злоупотребу положаја предсједавајућег Предсједништва БиХ – упозорава Изетбеговић.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор