Израелци због Љубије туже Српску и Павића

Прича о продаји “Љубије” добија судски епилог. Због одлуке Владе да још једном обустави продају рудника, “Израели инвестмент група” одлучила је да тужи Републику Српску и лидера ДНС-а Марка Павића. Траже поништење одлуке о прекиду приватизације, јавља АТВ.

субота, фебруар 18, 2017 / 20:33

Прича о продаји “Љубије” добија судски епилог. Због одлуке Владе да још једном обустави продају рудника, “Израели инвестмент група” одлучила је да тужи Републику Српску и лидера ДНС-а Марка Павића. Траже поништење одлуке о прекиду приватизације, јавља АТВ.

Тврде да је политички мотивисана под утицајем, како наводе, коруптивних дјеловања Демократског народног савеза.

“Ова одлука је неприхватљива јер ми имамо доказе да је ова одлука политички мотивисана и резултат је корупције ДНС-а, лично Марка Павића, који лобира интересе ‘Арселор Митала’ и добија за своје услуге огромне паре”, рекао је Евгениј Зотов, “Израели инвестмент група”.

Израелци траже да судови испитају читав поступак досадашње продаје, да рочишта буду јавна, а да се на расправе позову, како наводе, сви одговорни: од Марка Павића и директора приједорског “Митала” Младена Јелаче до извршног директора за Лонг Еуропе “Арселор Митала” Аугустина Кочупарампила. Јелача каже: “Нити видио, нити чуо.”, па нема шта да коментарише. Јавио се и Марко Павић и читаву причу назвао трачом. Петар Ђокић је само кратко поручио да нема разлога за тужбу.

“Већ сам доста говорио о томе, а наредних дана ће бити потребе да се поново нешто каже. Мислим да разлога за тужбу нема. Свака активност до сада је вођена како би се понуде побољшале и то сам успио а мислим да могу бити још боље”, изјавио је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства у Влади РС.

По свему судећи Израелци то неће чекати. Тужбу ће послати на адресу бањалучког Окружног суда а о продаји “Љубије”, кажу, у наредним данима причаће се у Њемачкој, па чак и Америци.

“Иде копија у највеће свјетске институције које прате корупцију у иностранству. Односно, министарство правде Сједињених Америчких Држава и такође ‘Транспаренцy Интернатионал’, главна канцеларија у Берлину”, истакао је Зотов.

Исто тако, Зотов тражи да суд испита детаље о пореској пријави од 49,5 милиона коју је суд поништио и вратио Пореској управи на поновни поступак, а о чему је АТВ раније извјештавала. У израелској компанији су увјерени да је циљ наводне политизације око продаје рудника “скривање под тепих” милионске штете коју је, како тврде, “Митал” направио у Љубији у претходних 12 година. Зато и даље траже да у руднике уђе и независни ревизор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *