Томиндан на Сретење

Нехотично изјављујући подршку Томиславу Николићу за нови мандат на изборима Милорад Додик је својом изјавом прошле године можда ненамјерно наслутио оно што је већ два дана ремети зацртане планове и теме медија у Србији.

петак, фебруар 17, 2017 / 11:29

Нехотично изјављујући подршку Томиславу Николићу за нови мандат на изборима Милорад Додик је својом изјавом прошле године можда ненамјерно наслутио оно што је већ два дана ремети зацртане планове и теме медија у Србији.

Томислав Николић, предсједник Србије пустио је глас да ће се (и он) кандидовати за предсједникасамо дан након што је ГО СНС једногласно подржао премијера Александра Вучића као кандидата на предсједничким изборима.

Иако и даље није искључена опција да је ствар режирана неколико ствари говори против такве теорије.

Понајвише то су рефлексне реакције Зоране Михајловић, Небојше Стефановића, Ивице Дачића и – Војислава Шешеља, које су услиједиле веома брзо и прије било какве потврде.
Предсједник радикала, чим је чуо за "ствар Николић", одмах је испалио: "њега гура Запад, састао се са Мишковићем" па сада човјек за којег су некада говорили "да му не дају да се врати из Хага јер ће ауоматски освојити власт у Србији", служи као помоћни пљувач у таблоидима.

С друге стране Зорана Михајловић, која важни за неког ко има подршку запада критиковала је Николића и то и прије него што се ишта званично зна – и даље се не зна – и тако потврдила да се нешто догађа.

"Мој апел Вучићу је да нема одустајања и да не прихвати никакву врсту трговине", рекла је Михајловићева, очигледно потврдђујући да су многи у СНС одавно против Николића, да мисле да је он сметња, и да она то више не жели ни да крије

Ивица Дачић је изјавио да нема подјела у СНС-у и "да нико није луд да иде за губитником.Сви иду за победником", поручује Дачић, што ће рећи да су Николића већ спремно анатемисали.

"Ако не прихватате одлуку своје партије, кандидујете се против онога са киме сте сарађивали и сврставате се у ред оних против Вучића – у чему је разлика у односу на Јанковића, Јеремића и остале? Свако ко се кандидује против Вучића постаје му политички противник." каже Ивица.

Потпредсједник СНС и Владе Србије Небојша Стефановић, гостујући на Прва ТВ истакао је да је Вучић Николићу дао коректну понуду и да преко тога неће ићи.

"Вучић није трговац, он неће да тргује, хоће да разговара. Никакве трговине му не падају на памет. Понудио је нешто што је веома коректно, преко тога ништа", рекао је Стефановић, не откривајући о каквој понуди се ради.

Поред тога, Стефановић је истакао да се Вучић "ових дана неће оглашавати у својству предсједника Српске напредне странке", као и да "из расположења људи закључује да ће на Главном одбору СНС Вучић бити потврђен као кандидат те странке за предсједника Србије". Галавни одбор засиједа у петак предвече.

У јавност је изашао и потпредсједник СНС и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је изјавио да је Предсједништво странке одбило понуду коју је Николић упутио Вучићу.

Шта тражи Николић?

Наводно, Николић у замјену за подршку за предсједничку кандидатуру, од Вучића тражи челно мјесто у СНС и Влади Србије, а у медијима се појавила и непотврђена информација да је актуелни предсједник Србије заинтересован и за позицију амбасадора у Москви.

Ако ствари гледамо из визуре политичке борбе, Николић је побиједио Тадића на изборима и донио напредњацима власт, а прије тога урадио и тежу ствар, "издао Шешеља и радикале" и политичку снагу која је стајала из СРС превукао у нову странку са новом идеологијом. Не мора значити да су то све биле само његове одлуке, али ко год сабира два и два види да Тома неће тако лако одустати од предсједниковања, ма како се звала институција гдје ће сједити.

Вучић је морао схватити да Николићу неће бити тешко да уради ово када је већ могао оно, али не може се рећи да Александар није покушавао да га омекша медијским нападима (што овај очигледно није заборавио, напротив, добро је запамтио)

Али пошто је Вучића једногласно подржао ГО – и Радомир Николић између осталих – није неистинит ни угао гледања према којем је Никлић сада увријеђени дјед који не може да се помири са чињеницом да је Вучић преузео и странку и власт и да му је остало само да затресе дрво и сруши презлог Тому са креденца на Андрићевом венцу.

Што је схватио и Дачић: "Ово је класично неразумијевање политичке реалности. Није Србија 2017. иста као 2012, па ни СНС. Али сигурно, ако је неко вријеме прошло, не може се вратити уназад", рекао је Дачић још боље уочивши да би сада, када је уцјена лансирана, "било неприхватљиво да Николић буде на било којој функцији. "

Поготово на оној на којој је Дачић већ био, а опет је циља.

Како примјећује и Б92 цијела прича се одвија на медијској релацији. Николић се јавности обраћао преко Спутњика и Курира, информације о кандидатури имао је и Н1, Вучићевце је звао РТС, а наравно ту је и увијек инспиративни Информер.

Ако се ствари откотрљају до краја, тј. до самих избора, биће занимљиво видјети како ће се понашати која гласачка "група", а поготово онај тзв. грађански пол, твитер-мњење, махом београдско, које је призвало кандидатуру Саше Јанковића.

У за сада ипак незамисливој ситуацији, директном сучељавању Николића и Вучића, питање је да ли би "европејци" подржали Николића да сруше мрског им диктатора Вучића, или ипак по матрици "не можемо дозволити да нам про-руски казанџија из Шумадије буде предсједник" ипак гласали на Александра Макс Вебера Вучића.

Ипак уз уходани медијски бич, ојачан и Шешељем који би био задужен да сада Николића проглашава "двоструким издајником", сасвим је јасно ко би на крају изгубио у овој српској политичкој сапуници, у којој бу уз Вучића били сви "у распону" од Војислава, па до Чеде.



Оставите одговор