ИРБ тужила Гарантни фонд Српске због кредита датог Планинском добру "Невесиње"

Фонд за развој и запошљавање Републике Српске, којим управља Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС судском тужбом покушава присилити Гарантни фонд РС да им исплати гаранцију од близу пола милиона КМ за државни кредит дат Планинском добру "Невесиње".

четвртак, фебруар 16, 2017 / 10:51

Фонд за развој и запошљавање Републике Српске, којим управља Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС судском тужбом покушава присилити Гарантни фонд РС да им исплати гаранцију од близу пола милиона КМ за државни кредит дат Планинском добру "Невесиње".

Гарантни фонд се брани да је дужност ИРБ-а да контролише коришћење кредита, а с обзиром на то да је он ненамјенски потрошен, нема никакве обавезе исплате гаранције, открива пословни портал Капитал.

Тужбом за наплату гаранције, поднесеном крајем јануара ове године, ИРБ тражи од Гарантног фонда накнаду од 425.000 КМ.

„С обзиром на то да ПД „Невесиње“ није искористило цјелокупан износ зајма, то сразмјерно искориштеним средствима тражимо наплату гарантованог износа од 425.000 КМ“, наводи се у тужбеном захтјеву ИРБ-а поднесеном Окружном привредном суду.

Међутим, Гарантни фонд у одговору на тужбу наводи да је она у потпуности неоснована и да ИРБ није доказала да је овај кредит намјенски утрошен.

„Корисник гаранције, односно тужилац није поступио у складу са својим обавезама, а то је да докаже да су средства намјенски утрошена“, наводи се у одговору на тужбу.

Осим ненамјенског утрошка средстава Гарантни фонд тврди да је тужба неуредна јер је директору чије име стоји у потпису тужбе мандат истекао још у априлу прошле године.

„Тужба је неуредна јер у потпису тужбе стоји име директора којем је истекао мандат у априлу прошле године, а из потписа ЗА није јасно ко је тужбу потписао и да ли је уопште имао право на потпис“, наводи се у одговору.

Гарантни фонд наводи да је кредитом ИРБ-а ПД „Невесиње“, између осталог, требало да финансира набавку 200 грла јуница, али да је из докумената који су им прослијеђени видљиво да им добар дио тих грла никада није испоручен.

Директорица ИРБ-а Снежана Вујнић ухапшена је крајем марта прошле године заједно са још девет особа због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор БиХ за 123 милиона КМ, а против њих је у међувремену и Тужилаштво БиХ подигло оптужницу. Од тада функцију директора ИРБ-а обавља извршни директор Сектора за макроекономске анализе Иван Видовић.

Планинско добро „Невесиње“ отишло је у стечај крајем 2015. године. ИРБ је путем Фонда за развој и запошљавање ПД „Невесиње“ без финансијског посредника одобрила 850.000 КМ.



Оставите одговор