Правобранилац РС Данијела Новаковић и замјеник Мирко Стојчиновић поднијели оставке

Правобранилац Републике Српске Данијела Новаковић и замјеник правобраниоца у Бањој Луци Мирко Стојчиновић поднијели су данас писане оставке на те функције, сазнаје пословни портал Капитал.

среда, фебруар 15, 2017 / 09:20

Правобранилац Републике Српске Данијела Новаковић и замјеник правобраниоца у Бањој Луци Мирко Стојчиновић поднијели су данас писане оставке на те функције, сазнаје пословни портал Капитал.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић потврдио је да су Новаковићева и Стојчиновић поднијели оставке те да је Министарство о томе обавијештено.

„Њих двоје су данас, у складу са законском процедуром, посредством овог министарства поднијели захтјев Народној скупштини РС за разрјешење са својих послова“, рекао је Касиповић.

Он је истакао да су за несметан рад ове институције неопходне кадровске промјене и доношење новог закона о Правобранлаштву РС.

„Посебно истичем и чињеницу да НСРС није усвојила извјештај о раду Правобранилаштва за 2015. годину. Три ствари су кључне сада, успоставити функционисање инситуције, смањити тензије код запослених и усвојити нови закон о Правобранилаштву“, нагласио је Касиповић.

Коментаришући чињеницу да изненадне оставке долазе након бурне расправе у Народној скупштини средином децембра и откривања да је замјеник правобраниоца пријетио Новаковићевој, Касиповић је рекао да је на сједници Скупштине на којој је разматран извјештај о раду Правобранилаштва акценат био само на проблемима, а да се није водило рачуна о „изванредним резултатима које је Правобранилаштво у цјелости имало“.

„Ипак, одлука НСРС, каква год била, обавезује и запослене у Правобранилаштву РС и мене као министра правде да у складу са таквом одлуком поступамо“, нагласио је Касиповић.

Кулминација нетрпељивости и притисака

Оставка Новаковићеве, која је за главног републичког правобраниоца изабрана је половином 2015. године, долази након бурне расправе у Народној скупштини РС средином децембра када је изнијела бројне замјерке на рад замјеника Правобраниоца у Бањалуци, те чак открила да јој је упутио озбиљне пријетње због њеног ангажовања да се испоштује законска процедура у случају земљишта Пољопривредне школе у Бањој Луци.

Она је чак поднијела и иницијативу за његово разрешење, након чега је министар Касиповић обећао да ће ускоро предложити Народној скупштини персоналне измјене у Правобранилаштву Српске.

“С обзиром да нисам могао имати јасну слику из њихове аргументације, сазвао сам састанак којем су присуствовали правобранилац Српске и сви замјеници, а на основу анализе и дискусије учесника у расправи информисаћу Владу и предложити Народној скупштини персоналне измјене”, истакао је Касиповић у Народној скупштини 12. децембра током расправе о извјештају о раду Правобранилаштва за 2015. годину.

Касиповић је тада рекао да нису тачне информације о притисцима врха власти да се Данијела Новаковић смијени.

Сукоб главног правобраниоца Данијеле Новаковић и замјеника са сједиштем у Бањалуци Мирка Стојчиновића траје мјесецима. Разлог је земљиште Пољопривредне школе, односно инсистирање Новаковићеве да се поступа у складу са захтјевом града Бањалука и штити интерес града у случају земљишта од 30 дунума.

Замјерке на рад замјеника републичког правобраниоца Мирка Стојчиновића имао је и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић који је недавно у писму упућеном Антону Касиповићу навео да је Стојчиновић нанио велику штету граду Бањалуци.

Радојичић навео је низ спорних предмета, попут спора око земљишта Пољопривредне школе, у којима је, по његовим ријечима, Стојчиновић нанио огромну штету Граду. У групу спорних предмета у оквиру тог случаја уврстио је и управни спор око некретнина у насељима Лазарево, Дракулић и Дервиши.

„Сви побројани предмети имају за посљедицу имовинску штету за град. Из поступања бањалучког Правобранилаштва стиче се утисак да овај орган није опредјељен да штити интересе Града на законит начин“, навео је Радојичић у писму.

Радојичић је указао и да је Правобранилаштво у Бањалуци често самостално доносило одлуке у којим заступа Град те да је Стојчиновић пропуштао рокове за жалбе на више пресуда, које би могле имати милионске посљедице по градску касу.



Оставите одговор