Атина добија прву џамију

Муслимани који живе у Атини ускоро ће добити своју прву службену џамију након више од стотину година.

уторак, фебруар 14, 2017 / 15:02

Муслимани који живе у Атини ускоро ће добити своју прву службену џамију након више од стотину година.

Атина нема службену џамију откако су 1833. протјеране Османлије и једина је таква европска пријестоница, како је прошле године у парламенту упозорио замјеник министра вањских послова Јанис Аманантидис.

Муслимани су стога присиљени молити се на импровизованим локацијама, у претрпаним подрумима или мрачним складиштима која често нападају екстремисти.

Премијер Алексис Ципрас казао је у мају да је већ одавно вријеме да се сагради џамија. Влада ће то учинити "из поштовања према муслиманским становницима града, али и зато јер има обавезу активно штитити своје вриједности", истакнуо је.

Нова џамија, зграда површине 1000 метара квадратних без минарета, требала би бити завршена у априлу у старој поморској бази у индустријском дијелу града.

"Требамо џамију за нашу нову генерацију, за наше младе… како би се осјећали једнакима пред законом, једнакима у друштву", рекла је гласноговорница Удружења грчких муслимана Анна Стамоу, Гркиња која је прешла на ислам.

Критичари, међутим, упозоравају да си презадужена земља не може приуштити 800.000 еура колико стоји градња џамије.

Ултранационалистичка странка Златна зора, трећа по популарности у земљи, сматра да муслимани оптерећују државну благајну у вријеме кризе. Други пак џамије и даље повезују с Турском, дугогодишњим грчким супарником.

Десетине грчких националиста прошле су године мјесецима окупирали локацију на којој се гради џамија подигнувши ту центар за бескућнике, повлачећи паралелу с центрима на грчким отоцима за већином муслиманске избјеглице и мигранте који су стигли из Турске.

Златна зора такође најављује нове протесте.



Оставите одговор