Прво су га сви заборавили, сад се питају је ли Тесла био еугеничар

"Године 2100, еугеника ће бити универзално успостављена", написао је Тесла у издању Либертy магазина из фебруара 1935. године у оквиру чланка у којему предвиђа будућност.

понедељак, фебруар 13, 2017 / 09:53

"Године 2100, еугеника ће бити универзално успостављена", написао је Тесла у издању Либертy магазина из фебруара 1935. године у оквиру чланка у којему предвиђа будућност.

"У прошлим временима, закон јачег је искорењивао мање пожељан коров. Човеков нов осећај сажаљења је почео да се меша у суров начин функционисања природе. Због овога и даље одржавамо у животу неспособне."

Најпроблематичнији део овог цитата је Теслина употреба речи "мање пожељан коров" и његов јасан презир према "новим осећајем сажаљења." Али његове идеје такође одају проблематично размишљање о природној селекцији на научном нивоу. Тесла је направио уобичајену грешку поистовећивања "преживљавања најјачих" и преживљавања појединаца који заслужују да преносе своје гене, који су некако заслужили право на репродукцију.

Али као што сваки еволуцијски биолог зна, "селекција" није ни приближно активан процес, како сама реч наговештава. "Најјачи" су делимично срећом; када се ново уточиште ослободи, организам с најбољом комбинацијом атрибута за употребу тог окружења ће током времена бити успешнији од других. Диносауруси су били више него способна група која је живела милионима година, али баците један астероид на њих и одједном су птице и сисавци боље опремљени за преживљавање.

Екстремни ставови

Нажалост, Теслини ставови постају још екстремнији: "Једина метода компатибилна нашој представи цивилизације и расе је спречавање размножавања неспособних стерилизацијом и свесно вођење инстинкта за парењем", написао је. "Неколико европских и америчких земаља стерилишу криминалце и луде. Ово није довољно. Еугеници теже ка томе да се отежа ступање у бракове."

"Свакако никоме ко није погодан родитељ не треба допустити потомство", наставио је. "Један век од данас, биће подједнако невероватно да се нормална особа пари с еугенички неподобном особом као и да се уда за криминалца."

Што значи "погодан"? Ко је "еугенички неподобан"? Чињеница да Тесла издваја "луде" такође показује мањак самосвести. Имамо човека који је компулзивно гњечио прсте на ногама по сто пута током ноћи, рачунао кубикажу сваког оброка и заљубио се у голуба. Он је једноставно био архетип лудог научника и лако би потпао под категорију "лудака" коју наводи.

Покоја пацка

И док је необјашњива подршка еугенике била Теслина највећа мрља, није му била и једина. Сматрао је да су стимуланси попут кафе и чаја "отрови" и да ће нестати до 2000. године, али је у истом параграфу хвалио алкохол као "разноврсни еликсир живота."

Иако га је на почетку каријере свакако финансијски прешао Томас Едисон, његови каснији проблеми с новцем су искључиво његова кривица. Да ни не спомињемо његове тврдње да је направио машину за потрес који му је уништио лабораторију.

Нема сумње да су Теслине генијалне идеје биле бројније од његових лоших ставова и да заслужује постхумну славу која му се указује. Али не би било фер да прође Теслин рођендан, а да му се не удели по која пацка.



Оставите одговор