Добра страна нуклеарног споразума: Ирану враћена древна блага

У Националном музеју у Техерану почетком недеље отворена је изложба више од 500 артефакта из древне персијске историје. Предмети су дио иранског наслијеђа, али су се до недавно налазили у музејима у Енглеској, САД, Белгији и Италији.

понедељак, фебруар 13, 2017 / 11:26

У Националном музеју у Техерану почетком недеље отворена је изложба више од 500 артефакта из древне персијске историје. Предмети су дио иранског наслијеђа, али су се до недавно налазили у музејима у Енглеској, САД, Белгији и Италији.

Иран и Западне државе деценијама имају лоше односе, а са САД не постоје ни дипломатске везе од заузимања америчке амбасаде у Техерану током Исламске револуције 1979. године.

Споразум који су Иран и шест свјетских сила постигли 2015. и којим је договорено да Иран смањи свој нулеарни програм у замјену за укидање санкција помогао је да се односи побољшају макар на пољу умјетности.

"Атмосфера после постизања споразума била је веома значајна. Олакшала је да вратимо те предмете кући", каже Мохамед Хасан Талебиан, замјеник директора Организације за културно наслијеђе, рукотворине и туризам Ирана.

Неки од предмета који су донијети са Универзитета у Чикагу већ су раније били излагани у Ирану, али је ово први пут да су се артефакти из све четири државе нашли на једном мјесту.

На "Изложби враћених културно-историјских предмета" приказано је 558 експоната. Међу њима су оружје за лов и игле које потичу из гвозденог доба, као и 2.000 година стара огрлица из Ахеменидског царства, највећег у историји антике. Изложени су и древни новчићи и посуде старости 3.500 година.

Упркос побољшању иранско-америчких односа током протеклих годину дана, тензије су поново порасле после избора Доналда Трампа за предсједника САД, па би свака сарадња између двије земље могла за час да буде прекинута. Трамп је стално критиковао нуклеарни споразум са Ираном и питање је када ће нова администрација отворити ово питање.

Иран је недавно лансирао нову ракету, што је наљутило Вашингтон, а међу седам већински муслиманских земаља чијим је грађанима Трамп увео привремену забрану уласка у Америку је и Иран. Техеран је спремно одговорио да ће онда и он увести забрану уласка Американцима.

Усред овакве реторике, будућност нуклеарног споразума је неизвјесна, али за сада, изложба напокон враћеног историјског блага представља споменик не само древне историје, већ и неочекиване користи од мира и разумјевања.



Оставите одговор