Златиборци народном мобом граде гондолу, и приговарају Београду што не даје дозволе

На иницијативу предсједника општине Чајетина, на Златибору је од данас почела народна моба – са идејом да се изградња гондоле из центра Златибора до врха Торника, покрене са мртве тачке, и апелује на државне органе да убрзају добијање грађевинске дозволе за читаву трасу.

субота, фебруар 11, 2017 / 18:54

На иницијативу предсједника општине Чајетина, на Златибору је од данас почела народна моба – са идејом да се изградња гондоле из центра Златибора до врха Торника, покрене са мртве тачке, и апелује на државне органе да убрзају добијање грађевинске дозволе за читаву трасу.

Велика радна акција почела је у 10 часова, а завршена је око 13 сати. Акцијаши су били и са Златибора и из остали крајева Србије. Елан завидан, моба почела пјесмом, а уз крамп, била је спремна и савремена механизација и традиционална орачка снага. 

Како је објаснио иницијатор ове акције, предсjедник општине Чајетина Милан Стаматовић, намjера је да се овом акцијом покрене пројекат са мртве тачке и одблокирају послови у вези са добијањем грађевинске дозволе за читаву трасу, јер за то постоје сви услови.

"Основни циљ је да државу убедимо да земљиште које је до сада спорно, ради се о негде око 4.000 хектара у власништву ПК Златибора, да се врати држави Србији да бисмо ми могли даље да наставимо да радимо", истакао је Стаматовић.

Напомиње да се кућа не може градити од крова, већ од темеља.

"Темељи за ову кућу и за ову инвестицију су овде и ми тражимо да добијемо грађевинску дозволу да бисмо могли инвеститора да уведемо на читавој траси, јер ово није пројекат који може фазно да се ради", нагласио је председник општине Чајетина.

Порука Чајетинаца је да се поштује закон и држави врати њено власништво над 4.000 хектара златиборског земљишта, својевремено предатог приватним лицима.

О томе је и Уставни суд, кажу, донио рјешење, али читав процес одуговлачи, па се Општина Чајетина, не може укњижити као власник и поднијети захтјев за грађевинску дозволу за три дионице трасе.

Ресорна министарка каже да се у овој земљи све ради по закону, а грађевинске дозволе у просеку издају за пет дана.

"Захтев за грађевинску дозволу је поднет јуче, ја колико знам, мислим да ће данас за ту једну фазу бити издата грађевинска дозвола", истиче министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Златиборску гондолу, вриједну 13 милиона евра, финансира општина Чајетина.

"Наш циљ је да са 300.000 – 350.000 број посетилаца повећамо на милион посетилаца и десет милиона ноћења годишње, и основа за то повећање је изградња ове гондоле", истиче директорка ЈП "Голд гондола Златибор" Бојана Божанић.

Девет километара дуга, гондола прелази и изнад Рибничког језера, краја који се и везује за прве туристичке посјете.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *