Турци нису уплатили уговорени новац за Фамос Коран

Турски инвеститор Идрис Фатих Сахин који је половином прошле године дао најбољу цијену за имовину предузећа "Фамос Коран" са Пала није у предвиђеном року уплатио уговорених 2,8 милиона КМ.

субота, фебруар 11, 2017 / 12:16

Турски инвеститор Идрис Фатих Сахин који је половином прошле године дао најбољу цијену за имовину предузећа "Фамос Коран" са Пала није у предвиђеном року уплатио уговорених 2,8 милиона КМ.

Стечајни управник „Фамоса“ Радивоје Братић потврдио је за пословни портал Капитал да је турском инвеститору у међувремену продужен рок, али није желио да открије због чега, нити на колико је он продужен, наводећи да је ријеч о пословној тајни.

Имовину некадашњег гиганта „Фамос Коран“ у стечају 4. августа прошле године купио је турски инвеститор Идрис Фатих Сахин, власник компаније “Капитал група”. Уговором је предвиђено да Сахин у року од два мјесеца од потписивања уговора плати прву траншу од 200.000 КМ, а преосталих 2,6 милиона КМ у року од шест мјесеци.

Да рок није испоштован потврђује и директор новоформиране фирме „Ифсфа-мос“ Петар Маринковић, али то правда „објективним разлозима“.

Маринковић каже да су представници инвеститора протекла два дана боравили на Палама и разговарали са њим. Добио је увјеравања да ће комплетан износ бити уплаћен идуће седмице.

„Купци су били код нас два дана и неке ствари смо привели крају. Тачно је да је прошао рок предвиђен за плаћање. До 4. фебруара је трабло да буде плаћен комплетан износ, Међутим, то није испоштовано због проблема са трансфером новца из Турске у којој је на снази ванредно стање и отежано је изношење новца. Када се ријеши тај проблем, биће уплаћена и прва и друга транша заједно“, казао је Маринковић.

Он је истакао да је купац већ завршио оно што су договорили протекла два дана и да очекује да ће идуће седмице уплатити комплетан износ, а да ће након тога требати неколико мјесеци да се санира све у фабрици и крене са производњом.

„Ако до краја мјесеца буде ријешено све око уплате, за три наредна мјесеца ћемо имати дио производње који ће бити у функцији“, нагласио је Маринковић.

Додао је да они већ раде на дугорочним и краткорочним плановима развоја „Фамоса“ и да је у краткорочним плановима предвиђена санација свега онога што је девастирано, као што су електроинсталације, грађевински објекти, путне комуникације кроз фабрику и друго.

„Имамо јасан програм, а то је да ће фабрика наставити да ради по сличном или истом програму који је и раније радила, а то је производња дијелова мотора, па и мотора. Већ имамо и наруџбе из Турске. Дугорочно у фабрици планирамо запослити 600 радника, а за почетак ће нам требати најмање сто радника“, казао је Маринковић.

Куповина имовине фирме „Фамос Коран“ била је тема и у Народној скупштини РС. Посланик Мирослав Брчкало тврди да није испоштован ниједан сегмент уговора о куповини имовине овог предузећа.

„Уговором је предвиђено да 20. септембра 2016. буде исплаћена прва транша од 200.000 КМ, а остатак од 2,6 милиона КМ у року од пола године, а до сада ништа од тога није плаћено“, казао је Брчкало.

У одговору на питање Мирослава Брчкала, министар индустрије Петар Ђокић је рекао да је РС заинтересована да ово предузеће оживи и да постоје озбиљне најаве партнера да жели да изврши своју обавезу и да до краја доведе комплетан започети процес.

„Уколико се не би радило оно што је уговором дефинисано све се мора вратити у претходно стање. Није Влада та која управља овим процесом, али јесмо консултовани и драго ми је да су били код нас. Ми смо заинтересовани да имамо производњу и запослене раднике“, казао је Ђокић.



Оставите одговор