Преминуо најбогатији Србин у САД

Мајк Илић, најбогатији Србин у САД и дугогодишњи власник спортских тимова из Детроита, бејзбол екипе Детроит Тајгерса и хокеј тима Детроит Ред Вингс, преминуо је синоћ у 87. години.

субота, фебруар 11, 2017 / 19:29

Мајк Илић, најбогатији Србин у САД и дугогодишњи власник спортских тимова из Детроита, бејзбол екипе Детроит Тајгерса и хокеј тима Детроит Ред Вингс, преминуо је синоћ у 87. години.

Син Сотира и Султане Илић, који су са подручја Македоније доселили у САД, рођен је 1929. Након завршене средње школе у Детроиту, Мичиген, био је маринац, играо је седам година бејзбол у нижим лигама, а након тога је кренуо у самосталан посао отворивши прву пицерију 1959.

Био је итекако успјешан, а његови „Мали Цезар" (Little Ceasars) постају трећи највећи ланац пицерија у САД. Процјењује се да је његова имовина вриједна шест милијарди долара. Предузеће није на берзи и у потпуности је у рукама породице, што Мајка који је био предсједник “Илић Холдинга”, што Маријане која је потпредсједник, што њихово седморо дјеце.

Био је дугогодишњи власник спортских тимова из Детроита, бејзбол екипе Детроит Тајгерса и хокеј тима Детроит Ред Вингс. Као легендарни власник „Црвених крила“, примљен је у хокејашку кућу славних 2003. године.

Прије него што их је 1982. купио за 8 милиона долара, Детроит су поспрдно називали "Мртва крила" јер су таворили на дну лиге. Међутим, након његовог преузимања, тим је освојио 15 дивизијских титула, шест Предсједничких трофеја, шест пехара Кларенса Кемпбела и коначно, оно најбитније, Стенли куп у четири наврата: 1997, 1998, 2002. и 2008. године, а имали су 24 сезоне за редом у којима су се пласирали у плејоф Стенли купа.

1992. године купио је и бејзболски тим Детроит Тајгерсе, и то од другог пицеријског магната, Тома Монагана, власника ланца “Домино’с Пица”. Осам година касније преселио је тим на нови стадион, а 2005. године Тајгерси су именовани као 22. највреднија спортска франшиза на листи Топ 30.

Међутим, Тајгерси нису били толико успјешни као Ред Вингси. Плејоф су заиграли тек 2006. године, први пут након 1987, упркос томе што су у међувремену постали један од тимова са најплаћенијим играчима. 2006. и 2012. године су били шампиони Америчке лиге (МЛБ се дели на Америчку и Националну лигу), али су у оба велика финала МЛБ губили, прво од Сент Луис Кардиналса а потом и од Сан Франциско Џајантса.

Породица Илић је позната и по свом филантропском дјеловању, као и по великој улози коју играју у покушајима да се центар Детроита поново оживи и поврати од пропадања. Због свега тога, изузетно су цијењени како у држави Мичиген тако и генерално у САД.



Оставите одговор