Иванић: О ревизији не постоји консензус Председништва БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић уверен је да БиХ не може да подигне тужбу против Србије пред Међународним судом правде јер о томе не постоји сагласност трочланог Предсједништва.

четвртак, фебруар 9, 2017 / 15:02

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић уверен је да БиХ не може да подигне тужбу против Србије пред Међународним судом правде јер о томе не постоји сагласност трочланог Предсједништва.

Иванић је прецизирао да је евидентно да бошњачки члан тог тијела Бакир Изетбеговић, хрватски Драган Човић и он имају различите погледе, те да у том случају то не може бити тужба у име државе БиХ.

Он је, како су пренијели медији у БиХ, објаснио да је свака ревизија као нови случај и за њу је потребно донијети нове одлуке надлежних органа.

Казао је да уопште не види правну могућност да дође до тужбе против Србије, посебно истичући проблематику потенцијалних негативних политичких аспеката.

„Присвајање имена БиХ, говорење у име БиХ од само једне структуре, заоштравање тензија, не видим ниједан могући позитивни ефект који би неко могао да извуче”, додао је.

Он сматра да се проводи вријеме на потпуно неважним и осјетљивим питањима, а да се мало мисли о суштини и стварном животу.

Иванић је рекао да очекује појачавање тензија уколико дође до ревизије тужбе, те да ће последице тога бити озбиљна криза.

„Ми смо робови стања гдје се зацртају позиције и гдје се не размишља о последицама. Не видим нити један позитиван ефекат свега овога”, казао је Иванић увјерен да ће доћи до нове кризе која ће бити озбиљнија него ли све што се дешавало у вези са референдумом или обиљежавањем Дана Републике Српске.

„Ово би могла бити веома озбиљна криза и надам се да ће сви учесници овога моћи хладне главе да седну и покушају да пронађу компромисно рјешење. Ја сам раније разговарао са свим амбасадорима у БиХ и рекао свој став. Сматрам да ће највећа политичка жртва бити они који су све ово закували”, поручио је Иванић.



Оставите одговор