Познати физичар открива шта америчку економију чува од колапса

Мичио Каку, један од најпознатијих физичара данашњице, аутор бројних бестселера, футуриста и човек који је науку приближио широкој јавности у једном снимку од пре неколико година за само неколико минута је објаснио шта то америчку економију чува од колапса.

среда, фебруар 8, 2017 / 15:40

Мичио Каку, један од најпознатијих физичара данашњице, аутор бројних бестселера, футуриста и човек који је науку приближио широкој јавности у једном снимку од пре неколико година за само неколико минута је објаснио шта то америчку економију чува од колапса.

Снимак је поново постао популаран на интернету у контексту недавне Трампове забране мигрантима из седам земаља да уђу у САД.

Ево о чему је Каку говорио прије неколико година:

„Америка има тајно оружје. То тајно оружје је Х-1Б, без Х-1Б научни естаблишмент ове земље би се урушио. Заборавите ’Гугл‘, заборавите Силицијумску долину, не би било Силицијумске долине без Х-1Б! А знате ли што је Х-1Б? То је виза за генија! Разумијете?“.

Морате схватити како у Америци 50 одсто људи који имају некакав докторат није рођено у Сједињеним Државама. На мом Универзитету, једном од највећих америчких универзитетских центара, сто одсто кандидата за докторате су страни држављани, преноси „Јутарњи лист“ ријечи Какуа.

„Сједињене Државе су магнет који гута све те највеће умове свијета, али сада се ти ’мозгови‘ враћају у своје земље. Враћају се у Кину. Враћају се у Индију. А људи се чуде, ’О, боже, сад постоји Силицијумска долина у Индији, о боже, сада постоји Силицијумска долина и у Кини‘. Е, па то се догодило захваљујући САД. Дакле, немојте ми говорити како је наука генератор просперитета у САД, макнемо ли Х-1Б визе из свега, срушиће се комплетна америчка економија.

„Волстрит џурнал је опрао конгресмена који се залагао за уклањање Х-1Б визе сматрајући да имигранти узимају посао Американцима. Волстрит џурнал је објаснио, „гледајте, нема Американаца који би могли радити такве послове. То су послови на највишем научном нивоу, на највишем технолошком новоу. Ти људи не узимају Американцима посао, ти људи су створили цијеле индустрије. Због тога имамо Ахилову пету. То је наш образовни систем. Предмети попут социологије неће бити ти који ће одлучити о нашем будућем економском развоју, о будућности Силицијумске долине. Будућност ће зависити од физичара, инжењера, потребни су нам све више, треба нам их више, а не мање“, казао је Каку.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Čuva je štampanje bezvrednog dolara bez ikakvog pokrića, jer je još uvek priznat kao svetska obračunska valuta, ali neće dugo. I mi kad bi mogli da naštampamo te bezvredne papirine i da je izvozimo po celom svetu dajući državama kredite u toj papirini bili bi najbogatiji, bili bi Švajvarska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *