Обе стране незадовољне монтенегринском серијом Божићни устанак

Двије од девет епизода серије Божићни устанак, црногорског првјенца са историјском тематиком, усталасале су емоције оних чији су преци прије једног вијека хтјели да се ослободе "српске окупације", али и оних који су и данас за уједињење са Србијом.

среда, фебруар 8, 2017 / 12:34

Двије од девет епизода серије Божићни устанак, црногорског првјенца са историјском тематиком, усталасале су емоције оних чији су преци прије једног вијека хтјели да се ослободе "српске окупације", али и оних који су и данас за уједињење са Србијом.

Трагичан догађај од 6. јануара 1919. године, када је око 4.000 Црногораца, предвођених Крстом Поповићем, кренуло у борбу за суверенитет и данас је предмет спорења "двије Црне Горе". Редитељ Жељко Сошић је уочи премијере казао да се епска историјска драма бави догађајем који је недовољно тумачен и третиран, јер је тадашња Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца кренула у прогон и хапшења устаника. Краљ Александар је касније многим осуђеницима смањио казне или их помиловао.

– Заснована је на историјским догађајима уз измишљене и аутентичне ликове. Кроз играну форму тумачи једно вријеме и догађаје који су оставили дубок траг на национално, културно и државотворно биће Црне Горе и њених становника – казао је Сошић.

Историчар Новак Аџић, стручни консултант за историјска питања у овој серији, међутим, јуче је уз пуно горчине у отвореном писму поручио да даље не жели да учествује у пројекту и да више ништа нема са "Устанком" и тражи да се његово име изузме!

– Емитоване су двије епизоде које, по мом суду, вријеђају и негирају историјску истину о Црној Гори ондашњег времена. Захтјевам да се у наредним епизодама избрише моје име као стручног консултанта јер у серији имагинација и лична пројекција аутора сценарија нису подударне са оним како је било договорено и предвиђено кад је, прије неколико година, уважени редитељ и сценариста тражио да будем ангажован на овом пројекту – изјавио је Аџић.

– Историјским чињеницама су супротне неприхватљиве, ласцивне, полупорнографске сцене, у којима се црногорска мајка, баба и жена представља као лице из бордела.

Крсто З. Поповић, намјером или незнањем аутора овог серијала, лажно се приказује као вагабундо и алкохоличар, и понижава, свјесно или из незнања, а он је, према историји, био потпуно другачији.

По мишљењу Новака Аџића, аутор серије измишља и Поповића приказује као алкохоличара.

– У некој имагинарној цетињској кафани и у мртво доба ноћи он, елитни официр распојасан, како су сценаристи измислили… а да прије тога Крсто заборави да оде код супруге и своје дјеце, које двије године гледао није. То је недопустиво. Имагинација је била дара која је превршила меру и приказала вођу устанка 1919. непримерено и нетачно.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор