Никола Галић: Ево шта вас чека ако хоћете да производите пиво

Подразумијева се да волите и знате да правите пиво – али то је лакши дио.

среда, фебруар 8, 2017 / 17:35

Подразумијева се да волите и знате да правите пиво – али то је лакши дио.

Ако волите пиво, у посљедње вријеме није вас могла мимоићи прича о занатском пиварству које полако хвата коријење и код нас.

Ко је ствари мало више пратио, а и ми смо писали о томе, већ је чуо за пиво Горштак. Иза Горштака стоји Никола Галић, Бањалучанин, са дипломом професора енглеског језика и књижевности, преводилац и гитариста, који је наумио да направи праву мини-пивару. То лијепо звучи, али у преводу значи: регистрација фирме и започињање пословног подухвата и то прилично специфичног и пионорског за наше услове.

И управо о томе смо питали Галића, јер у времену када је упуштање у предузетничке воде авантура за примјер, то је оно што је сада најважније (поготово што Горштак није "ничији" нито иза њега неко "стоји" осим љубави, воље и труда). О пиву ће свакако бити ријечи, када дође вријеме за то (за шанком или столом Горштак пивнице, зашто да не)

Одлучио си покренеш мини пивару/бизнис. Које су прве потешкоће на које си наишао?

Прва степеница, која је уједно најчешће и прва препрека у сваком послу, су финансије. Било који вид инвестирања носи велики ризик, па је првенствено потребно донијети чврсту одлуку и детаљан план о реализацији пословне идеје коју имате. Уз све то, неопходна је и храброст и подршка блиских људи, јер када дигнете кредит или продате имовину ради покретања бизниса, као што је био мој случај, овакви потези утичу на све вас.

Моја пословна идеја правноформално је оживјела у облику пољопривредне задруге. Задруге као облик организовања нису толико популарне у нашем окружењу, међутим веома су практичне и исплативе у пољопривредној производњи. Једна од потешкоћа на које сам наишао је то што и саме институције понекад нису довољно упознате са регистрацијуом и начином организовања задруга, па је било лутања и убјеђивања док процес регистрације није окончан. Срећом, окружен сам бројним пријатељима који су дипломирани правници и који су увелико олакшали овај дио посла. Питам се само како ли је некоме ко нема таква познанства и сам се не бави правом, а жели основати задругу или неко друго правно лице – вјерујем јако компликовано и кошта живаца!

Ево само неких ставки битних за оснивање задруге – по закону, потребно је најмање 5 оснивача. Значајно је напоменути да сви они, као и са њима повезана лица (чланови породице и чланови њиховог домаћинства) се провјеравају да ли имају пореских дуговања. У случају да имају, првенствено је потребно измирити та дуговања. Много живаца сам изгубио са једном банком у коју смо уплатили оснивачки улог јер је упорно захтијевала нотарски овјерен оснивачки акт, што нису имали право по закону. Заинатио сам се, отишао у другу банку која то није захтијевала и ријешио проблем. Сада ми је рачун у тој банци, а ова прва је због својих ригидних процедура изгубила једног клијента.

Колико ти је требало времена за све административне процедуре?

Саму регистрацију смо започели почетком децембра 2016. и то смо урадили релативно брзо захваљујући ажурности Окружног привредног суда у БЛ и АПИФ-а. Међутим, то није ни близу једношалтерски систем.

Једина разлика у односу на раније је то што рјешење из Статистике такође преузимате у АПИФ-у приликом преузимања рјешења о регистрацији и на рјешењу вам пише и ЈИБ, који неке банке и институције опет траже посебно, што нема никакве логике. Процедуре још трају јер сам у међувремену поднио захтјев за упис у Централни регистар произвођача хране РС, што је обавеза за све који производе храну а пиво се третира као храна. Поред тога очекујем и добијање потребне документације од УИНО БиХ везано за акцизну робу, спољнотрговинско пословање и добровољни ПДВ. За све ово лично идете у те институције.

Након што све ово добијем обавезан сам ангажовати правно лице које се бавити питањем заштите на раду и заштите од пожара, а дужан сам и прибавити употребну дозволу за опрему коју ћу имати. Тада иде анализа здравствене исправности производа и тек тада Горштак пива могу на тржиште.

Колико си отприлике имао трошкова и да ли си имао одређене олакшице?

До сада сам платио око 500,00 КМ републичке, комуналне и друге таксе у процесу регистрације, од чега их је бар трећина везано за овјеравање потписа, копија ЛК оснивача и других докумената у општини, па ви видите колико је то трчкарања и времена. Да нисам имао правну помоћ мени драгих људи, трошкови би били много већи. Али, руку на срце, није све тако црно. Радећи дуго година у невладином сектору сазнао сам да постоје разне линије за остваривање подстицаја и субвенција код надлежних министарстава и других институција Републике Српске. Ту су и линије на нивоу БиХ и страни донатори и грантови. Много је прилика које наши привредници и пољопривредници не користе а имају право. Кључ је у информисању – морате знати ваша права!

Шта су најапсурдније ствари на које си наишао покушавајући да покренеш посао?

Моја првобитна замисао је била да саградим малу пивару на имању у Јакуповцима, општина Лакташи. Међутим, не могу да добијем грађевинску дозволу ни упркос великој сусретљивости представника општине јер још није завршен процес излагања о непокретностима, а не могу добити ни орјентационе информације када ће бити окончан. Због тога сам принуђен да изнајмљујем пословни простор за производњу до даљњег.

Непријатно изненађење је било и када сам од УИНО БиХ добио образложење да не могу добити ни ПДВ ни акцизни ни царински број (без чега не могу пословати), јер један члан породице има неплаћена пореска дуговања за радњу која је затворена прије неколико година, иако ја немам апсолутно никакве везе с тим, нити он има са задругом чији сам оснивач. Проблем је ријешен тако што сам ја платио те дугове јер он није у могућности. Разумијем да је УИНО БиХ на овај начин покушала да сузбије разне криминалне радње које се дешавају али много би сретније рјешење било да су бар то ограничили на исте или сличне дјелатности којима с бавила фирма која је затворена са дуговањима.

Да ли ћеш одустати?

Ни под разно. Међутим, јако ми смета што су политичарима пуна уста подршке за привреду и за ово мало младих људи, међу које убрајам и себе, који су одлучили да остану у овој земљи и покушају да створе нешто. Смета ми то што привреда сноси сав терет сувишне и неефикасне администрације на свим нивоима у овој земљи. Први смо у Европи по одсељавању младих. Ко ће остати овдје за још 10 година, размишља ли ико о томе? А нико не сноси одговорност. Доста је више празних ратнохушкачких прича од оних који су рат видјели само преко ТВ екрана и акционих филмова.

Одлучан сам да са својим колегама у задрузи Горштак производим најквалитетнија занатска (крафт) пива у којима ћемо сви моћи уживати већ на прољеће. Срећа је када хоби који волиш претвориш у посао и живиш од тога, и заиста се надам да ћу у томе успјети. Поред свих потешкоћа, младима поручујем да узму ствари у своје руке и раде оно што воле најбоље што умију и резултат ће доћи а они ће бити сретни и задовољни, што је најважније у животу.



0 КОМЕНТАРА

  1. Savjet je da se posao oko registracije firme prepusti agenciji. Ima ih masa, poznaju procedure, ne čekaju po redovima i ne prave prazan hod. Svejedno ćeš agenciju morati angažovati za računovodstvo i poreske prijave.

    Prava borba počinje kada krene utakmica. Tržišna utakmica.

    Čujem da je neko iz Livna u BL dotjerao čitavu pivaru i da mu sada kisne iza kuće?

Оставите одговор