Меркелова и Шидлова уједињене против Путина

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и пољска премијерка Беата Шидло сложиле су се да је због истока Украјине нужно да и даље остану санкције ЕУ Русији.

среда, фебруар 8, 2017 / 11:48

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и пољска премијерка Беата Шидло сложиле су се да је због истока Украјине нужно да и даље остану санкције ЕУ Русији.

Оне су констатовале и да су за Европљане од виталног значаја добри односи са САД, па треба тражити корак по корак простор за сарадњу и са новом америчком администрацијом председника Доналда Трампа.

"Пољска и Немачка деле сличне ставове у Украјини. Разговарала сам телефоном са председником Русије Владимиром Путином. Та ситуација забрињава, договорили смо неке кораке, али санкције Русији не могу да буду укинуте", казала је Ангела Меркел на заједничкој конференцији за новинаре после прве рунде разговора са Беатом Шидло.

Пољска премијерка Беата Шидло нагласила је да Русија у Украјини крши међународно право и угрожава територијални интегритет свог суседа.

"Све док се Русија не повуче и не престане са тим, санкције не могу да буду укинуте", казала је пољска премијерка.

Немачка канцеларка и пољска премијерка нагласиле су и да је сарадња са САД од виталног значаја и да се тренутно и у Берлину и Варшави и другим европским престоницама помно анализирају потези новог америчког председника Доналда Трампа како би се корак по корак нашао простор за очување трансатлантских веза јер су САД и ЕУ осуђени једни на друге.

"Пратим потезе нове администрације председника Доналда Трампа али пре свега имамо заједничке изазове и морамо да тражимо поља сарадње", казала је Беата Шидло.

Ангела Меркел додала је да ће се Европска унија у трансатлантској сарадњи ако је потребно приблжавати САД корак по корак.

"Наш витални интерес као Немаца и као Европљана јесте да имамо добре трансатлантске односе засноване на нашим вредностима. Имаћемо прилику да разговарамо у оквиру НАТО. Приближаваћемо се корак по корак, тражићемо какве имамо могућности. Ми смо за слободну трговину", казала је Ангела Меркел.

Немачка канцеларка данас борави у Варшави у посети од које се очекује да заустави непрестано захлађење односа Берлина и Варшаве које је наступило од доласка на власт конзервативне странке Право и Правда Јарослава Качињског у Пољској у јесен 2015. године.

За Варшаву, која је Брегзитом изгубила најближег савезника у ЕУ, након промене у Белој кући постало је посебно важно да изглади односе са Немачком, и због бојазни од Русије.

Ангела Меркел разговара данас у Варшави и са председником Пољске Анджејом Дудом, састаће се са лидерима владајућих конзервативаца Качињским а у амбасади Немачке у Варшави и са лидерима пољске опозиције.



Оставите одговор